Parkirani godinama

Starudija na cestama: Na riječkim ulicama ulicama čak 3.977 auta bez registracije

Ljiljana Hlača

Foto Sergej Drechsler

Foto Sergej Drechsler

Nisu svi ovi automobili uklonjeni, miču se samo ako se nalaze na javnoj površini i ako redari nemaju podatke o vlasniku. Tako je za tu svrhu u tri godine iz gradske blagajne otišlo 19 tisuća kuna



RIJEKA – U posljednje četiri godine komunalni redari evidentirali su čak 3.977 automobila koja su se nalazila na javnim površinama bez registracije, saznali smo od Odjela gradske uprave za komunalni sustav Grada Rijeke.


No, nisu svi ovi auti uklonjeni – starudija se miče samo ako se ona nalazi na javnoj površini i ako redari nemaju podatke o vlasniku. Tako je za tu svrhu u posljednje tri godine iz gradske blagajne otišlo svega 19 tisuća kuna.


Sve više čitatelja ukazuje na ovaj komunalni problem, a stara vozila ostaju parkirana čak godinama. Najveći problem je kada se ono pokušava trajno »spremiti« u ulicu u kojoj ionako nema mjesta za parkiranje ili na neko parkiralište koje nije pod naplatom.




Omiljene lokacije tako su u Rijeci – Ulica Mire Raduna Ban, zatim Mihačeva draga, Rastočine, Milutina Barača.


– Ukoliko se takvo vozilo zatekne na javnoj površini, komunalni redar ostavlja obavijest o počinjenom prekršaju, a ako se ono ne ukloni u ostavljenom roku, protiv vlasnika, ako je on poznat, se pokreće prekršajni te upravni postupak, navodi se u Odjelu. Ako je riječ o vozilu na kojem se nalaze registarske oznake koje su istekle, o tome obavještavamo policiju kako bi ona poduzela daljnje mjere. Neslužbeno saznajemo da odmah po isticanju obavijesti vlasnik vozilo premješta na neku drugu lokaciju – što naravno ne rješava ovaj problem.


Inače, stara vozila mogu se reciklirati – njihovom otkupom bavi se tvrtka Metis. Kod predaje vozila vlasnik treba pokazati osobnu iskaznicu, knjižicu vozila, odnosno prometnu dozvolu, a odvoz je besplatan. Cijena za građane je oko 0.90 lipa po kilogramu.


Foto Sergej Drechsler


Foto Sergej Drechsler



Foto Petar Fabijan


Foto Petar Fabijan