Strateški dokument

Sport i rekreacija dostupni svima: Poziv svim Riječanima da se uključe u javnu raspravu o prijedlogu nove Strategije razvoja sporta

Marinko Glavan



RIJEKA Poziv svim zainteresiranim građanima da se uključe u javnu raspravu o prijedlogu nove Strategiji razvoja sporta do 2024. godine, uputio je gradonačelnik Vojko Obersnel, na svom kolegiju, kazavši kako građani to mogu učiniti putem konzultacija koje su na web stranicama Grada Rijeke otvorene do 23. ožujka, kako bi pridonijeli kvaliteti ovog strateškog dokumenta.


Nacrt prijedloga Strategije, prema njegovim riječima, ima tri glavna cilja, pod motom – Sport i rekreacija dostupni svima.


– Prvi je razvoj sporta i rekreacije u Gradu Rijeci, pri čemu je potrebno ostvariti uključivanje čim većeg broja djece i mladih u sportske aktivnosti, zatim ostalih dobnih skupina građana, uz istovremeni sustavni razvoj vrhunskog sporta. Drugi je cilj razvijanje sustava podrške Grada Rijeke razvoju sporta i rekreacije koji, uz razrađene prioritete i mjere, podrazumijeva razvijanje novih modela financiranja te nastavak ulaganja u sportsku infrastrukturu. Treći je cilj razvoj sporta i rekreacije u riječkom okruženju, odnosno riječkom prstenu, prvenstveno u sklopu povezivanja s projektom Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 – rekao je Obersnel.


Sudionici izrade prijedloga




Nacrt prijedloga Strategije sporta Grada izrađen je u suradnji Riječkog sportskog saveza i Odjela gradske uprave za sport i tehničku kulturu, a u procesu izrade nacrta odrađeno je dvanaest radionica, u kojima je sudjelovalo 127 sudionika, predstavnika institucija i sportskih udruga. Osim uključivanja djece i mladih, poseban naglasak bit će stavljen na osobe s invaliditetom i osobe oštećena sluha, pridajući pritom značaj kvalitetnom i vrhunskom sportu. Određena su dva strateška cilja, prvi – Razvoj sporta i rekreacije u Gradu Rijeci i drugi – Sustav podrške Grada Rijeke razvoju sporta i rekreacije, koji imaju razrađene prioritete i mjere. Dok se prvi strateški cilj odnosi na uključivanje što većeg broja građana u sport i rekreaciju te podršku vrhunskom sportu, sustav podrške sportu podrazumijeva razvijanje novih modela financiranja, nastavak ulaganja u sportsku infrastrukturu, kao i razvoj sporta i rekreacije u riječkom okruženju, prvenstveno u sklopu povezivanja s projektom Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020.


Nakon usvajanja Strategije od strane Gradskog vijeća, pristupit će se izradi i usvajanju Akcijskog plana za 2019. godinu, kojim će se definirati projekti, nositelji, rokovi, financijska sredstva i pokazatelji putem kojih će se pratiti ostvarivanje strateških ciljeva.