Promjena u PGŽ

Sonja Šišić nova županijska pročelnica za kulturu, nasljeđuje smijenjenog Jurešića

Hina

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Šišić će na tome mjestu naslijediti smijenjenog Valerija Jurešića, zbog kojeg je Ministarstvo uprave više puta poništavalo natječaje za posao, jer Jurešić nije zadovoljavao natječajne uvjete



RIJEKA Župan Zlatko Komadina izvijestio je da je za novu pročelnicu za kulturu, sport i tehničku kulturu izabrana Sonja Šišić, dosadašnja ravnateljica Javne ustanove Priroda, koja će dužnost pročelnice preuzeti nakon što je Županijska skupština 30. svibnja razriješi dužnosti ravnateljice Javne ustanove Priroda.


Šišić će na tome mjestu naslijediti smijenjenog Valerija Jurešića. Podsjetimo, u srpnju 2013. raspisan je natječaj za pročelnička mjesta u Primorsko-goranskoj županiji, nakon što je Zlatko Komadina dobio izbore.


Valerij Jurešić javio se na natječaj za pročelnika Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu i dobio posao. U svibnju 2014. Ministarstvo uprave poništava natječaj, jer Jurešić nije zadovoljavao osnovne natječajne uvjete. Komadina razrješuje Jurešića, ali kaže da i dalje ima njegovu potporu.




Na novom natječaju i opet je izabran Jurešić, ali Ministarstvo uprave opet ga poništava, župan razrješuje Jurešića, a on tuži PGŽ i dobiva odgodni učinak tužbe te nastavlja raditi kao pročelnik. Nakon toga stiže presuda Upravnog suda, pa Visokog upravnog suda, koji potvrđuje tu presudu i Jurešić je razriješen dužnosti.


To je kronologija slučaja koji je u javnosti okarakteriziran kao tipičan primjer nemoralnog uhljebljivanja, no Jurešić tvrdi da su mediji, pa onda i dio javnosti, potpuno pogrešno tumačili predmet spora.


Presudom Visokog upravnog suda odbijena je njegova žalba te je potvrđena presuda Upravnog suda u njegovom sporu protiv PGŽ-a, nakon čega je konačno razriješen dužnosti pročelnika.


Prihodi od pomorskog dobra


Prihodi od pomorskog dobra rastu, ukupni prihodi županijskih lučkih uprava lani su bili veći od 80 milijuna kuna, a županijski prihodi od upravljanja pomorskim dobrom iznosili 14,5 milijuna kuna, izvijestila je u ponedjeljak pročelnica za za pomorsko dobro, promet i veze u Primorsko-goranskoj županiji Nada Milošević.


Prihod od koncesija dosegao je 7,5 milijuna kuna i u laganom je padu, jer najveći gospodarski subjekt, brodogradilište 3. maj, svoje obveze nije mogao podmiriti, rekla je Milošević na konferenciji za novinare.


Navela je da su gradovi i općine lani od 769 koncesijskih odobrenja ostvarili prihod od 9,7 milijuna kuna.


Tijekom prošle godine utvrđena su nova 22 kilometra granice pomorskog dobra, a ove godine planira se utvrditi još 14 kilometara granica pomorskog dobra.


Ravnatelj Županijske uprave za ceste Georg Žeželić u nastavku je rekao da je Županijska uprava za ceste u prošloj godini ostvarila 82 milijuna kuna prihoda, od čega je najveći dio, oko 95 posto, izvorni prihod od naknada za ceste. Naglasio je da se taj prihod nije mijenjao 18 godina, a potrebe za održavanje i izgradnju županijskih prometnica su sve veće te da stoga u Županijskoj upravi za ceste smatraju da je nužna korekcija naknade za ceste za najmanje 25 posto.