Učenici budućnosti

Softverski genijalci iz riječke gimnazije: Antonija i Adriana vrbuju IT tvrtke iz cijelog svijeta

Ingrid Šestan Kučić

Foto Ivica Tomić

Foto Ivica Tomić

Svoj programerski put Antonio je, kaže, započeo još u 3. razredu osnovne škole, a kako se to točno dogodilo, ni sam ne zna. Kaže, bilo mu je fora »provaliti« nekome u Facebook profil. Danas ga takve stvari ne zanimaju, a ono što ga jedino zanima je razvoj softvera 



Antonio Erdeljac i Adrian Hajdin učenici su Prve riječke hrvatske gimnazije, a na prvu to dvoje gimnazijalaca ni po čemu se ne razlikuje od tisuće svojih vršnjaka. No, osim što pohađaju istu školu, ono što ih povezuje i izdvaja od ostalih vršnjaka izrada je softverskih rješenja i tvrtka Signature Networks čiji su dio tima. Naime, oboje su stipendisti te tvrtke, ali i njeni zaposlenici, jer za vrijeme školskih praznika Adrian i Antonio postaju softverski stručnjaci s ugovorom u tvrtki koja većinu svojih proizvoda plasira na inozemno tržište.


Ono što je riječkim gimnazijalcima omogućilo ulazak u svijet rada i prije stjecanja srednjoškolske svjedodžbe razna su softverska rješenja čiji su autori i zbog kojih za njihov rad nije zainteresiran samo Signature Networks, već i cijeli niz tvrtki koje ih gotovo svakodnevno kontaktiraju i žele u svojim redovima. Nude im se radna mjesta diljem svijeta, često i s osiguranim smještajem, a na to što su još uvijek srednjoškolci, informatičke tvrtke iz Skandinavije, Praga ili Engleske uopće se ne obaziru. Ne obaziru se ni na činjenicu da dvoje riječkih gimnazijalca uopće ne traži radno mjesto, a Adrian je to čak i objavio. Jedino što ponuđače poslova zanima ono je što su ti srednjoškolci do sada kreirali, a riječ je o raznim aplikacijama i web platformama.


Nestvarna situacija 


Kako god nestvarno zvuči da dvoje gimnazijalaca osim svladavanja nastavnog gradiva imaju i druge itetako ozbiljne obaveze iz poslovnog svijeta, tako jednako nestvarno izgleda i njihov dolazak u školu, jer bez prijenosnog računala ne ide se nigdje, kao ni bez pametnog telefona na kojem su stalno aktivni, jer u svakom trenutku dostupni su kolegama s posla. No, napominju i da to nije zahtjev njihove tvrtke, ali oni jednostavno tako to žele, jer svoje su mjesto u Signature Networksu itekako ozbiljno shvatili. Svoj programerski put Antonio je, kaže, započeo još u 3. razredu osnovne škole, a kako se to točno dogodilo, ni sam ne zna. Kaže, bilo mu je fora »provaliti« nekome u Facebook profil. Danas ga takve stvari ne zanimaju, a jedino ga zanima razvoj softvera. Već je dvije godine stipendist Signature Networka gdje je i team leader pa se nedavno našao u još jednoj za njegove vršnjake više nego nestvarnoj situaciji, jer je nadređen novom zaposleniku koji je duplo stariji od njega.




– Najmlađi sam u firmi, a nedavno je došao novi zaposlenik koji ima 33 godine i kojem sam nadređen. Međutim, to nije problem jer on vidi vještine, a ne godine. Kada sam došao u Signature Networks, mislio sam da puno toga znam, no tvrtka je puno uložila u mene i to je ulaganje konstantno – priča Antonio.


Taj riječki srednjoškolac ima i trogodišnje iskustvo sudjelovanja na natjecanjima upravo iz područja razvoja softvera za srednje škole, a posljednje dvije godine bio je treći u državi s aplikacijama s kojima se natjecao. To treće mjesto lani mu je donio rad »Boxlio«.


Foto Ivica Tomić


Foto Ivica Tomić



– To je aplikacija koja se može nazvati Uberom za dostavljače. Riječ je o sustavu koji korisnicima pomaže prilikom naručivanja i dostavljanja proizvoda. Nakon što kupac postavi svoju narudžbu, sustav automatski pronalazi dostupnog dostavljača na temelju njegove geolokacije. Boxlio je moguće koristiti kao web platformu i kao mobilnu aplikaciju. Godinu prije, treće mjesto na državnom natjecanju donijela mi je aplikacija koja sliči popularnoj aplikaciji »Let go«, a u mom radu se radilo o brzom dolasku do posla i brze zarade. Riječ je o sitnim poslovima, kao što je šetnja psa, kojima se može trenutno ostvariti zarada. Ove sam godine prošao županijsku razinu natjecanja i idući tjedan me čeka državno natjecanje u Primoštenu, a predstavit će se s aplikacijom »CityCoin«. To je platforma za stvaranje pametnog grada. Napravljena je po uzoru na funkcije kartice pametnih gradova poput Rijeka City Card kojom se omogućuju plaćanje autobusnih linija, parkinga i manjeg shoppinga te se time dolazi do više razine razvoja pametnih gradova. CityCoin omogućuje jednostavnu integraciju grada u sustav pametnih gradova kroz web i mobilnu aplikaciju, pojašnjava Antonio.


Aplikacija iz dosade


Za izradu jedne aplikacije potrebno mu je, kaže, u prosjeku mjesec dana, no aplikacija koja je izazvala pažnju u javnosti nastala je za svega pet dana i to, kako otkriva Antonio, iz dosade.


– Riječ je o aplikaciji »RijekaFood«. Ta je aplikacija izazvala interes vjerojatno i zato što u nazivu nosi ime grada, a nastala je iz dosade. Nisam mogao spavati i u pet sati stvorio sam aplikaciju koja koristi Googleov API za pronalazak restorana i mjesta za hranu blizu Rijeke, uz to omogućava i prikaz ocjena restorana, adresu, recenzije korisnika, kontakt broj, prikaz lokacije na mapi te daje do znanja je li trenutno otvoreno ili zatvoreno – kaže Antonio.


On je autor i aplikacije Hrvatskog karate saveza, a na pitanje kako škola i posao u ozbiljnoj tvrtki idu zajedno, Antonio kaže da nema problema. Bez obzira što je ostvario pravo na direktan upis na fakultet, uvjeren je da će odmah po završetku srednje škole nastaviti karijeru na tržištu rada, a ukoliko se odluči za visokoškolsko obrazovanje, onda je definitivno da će to biti u statusu izvanrednog studenta jer prioritet mu je profesionalno programiranje.


Ništa bez faksa 


Njegov godinu dana stariji kolega svoju budućnost ipak vidi malo drugačije, a kako priča Adrian, i njegov put do posla u Signature Networks bio je malo drugačiji.


– Ja nisam započeo tako rano s programiranjem kao Antonio. Zainteresirao sam se za to područje prije dvije godine, kada sam naišao na jedan tečaj na internetu. Završio sam tečaj, programiranje me zainteresiralo. Vidio sam da je to nešto što me čini zadovoljnim i što me zanima i odlučio sam se time baviti. Kao i Antonija, tako je i mene Signature Networks sam pronašao, a radim za njih nešto kraće od njega – kaže Adrian.


Ovaj je maturant i predsjednik Vijeća učenika Prve riječke hrvatske gimnazije, a za razliku od Antonija svoju budućnost vidi isključivo na fakultetu.


– Bez obzira na sve mogućnosti koje mi programiranje već sada pruža, mišljenja sam da je fakultetska naobrazba potrebna i da otvara mnoga druga vrata. Želja mi je upisati računalstvo na riječkom Tehničkom fakultetu i to kao redovan student, ali pod stipendijskim programom Signature Networksa – priča Adrian.


Kalkulator za maturu


Adrian se trenutno nalazi pred ispitima državne mature i upisom na fakultet, a upravo ga je ta životna prekretnica ponukala za izradu web i mobilne aplikacije »Kalkulator bodova za državnu maturu« koja se unatrag nekoliko dana može besplatno koristiti.


– Maturanti moraju odabrati koji će fakultet upisati jer to je odluka koja će obilježiti njihov daljnji život. Cilj bi bio olakšati taj proces, no na žalost iz iskustva znam da je proces više nego složen. Pronalaženje kriterija potrebnih za upis, računanje bodova državne mature, preračunavanje razine državnih matura, samo se neke od zapreka na koje učenici nailaze prilikom procesa upisivanja fakulteta. Pokušavao sam pronaći jednostavnije rješenje procesa izračunavanja bodova, ali nisam ga našao i tada sam odlučio sam ga implementirati. Tako je nastala ideja za aplikaciju. »Kalkulator bodova za maturu« je mobilna i web aplikacija koja omogućuje jednostavno, brzo i točno računanje bodova te maturantima znatno olakšava i ubrzava proces dolaska do bitnih i potrebnih informacija. Prve informacije koje sam dobio od kolega su oduševljenje. Meni je taj kalkulator bio potreban, a sada vidim da je i drugima trebao. Kada sam pokušao izračunati bodove za upis na fakultet, nisam mogao vjerovati da ne postoji jednostavan način za to učiniti. Tada sam krenuo s izradom aplikacije, sudjelovao s njom na županijskoj razini natjecanja softvera za srednje škole i nedavno sam kupio domenu te je aplikacija dostupna svim maturantima i mogu je besplatno koristiti– priča Adrian.


O budućim idejama nerado govore jer, kažu, njih uvijek ima. Uvijek postoje problemi za koji traže rješenja ili pak mogućnosti izrade jeftinijih verzija onoga što već postoji.