Legenda koja živi

Snimljen film o kultnoj stazi: Velikani Preluka i u dokumentarcu

Aleksandra Kućel Ilić

U snimanju filma o Preluku sudjelovali su i Nikola Vrcić, Igor Eškinja, Zdravko Matulja, Damir Konestra, Goran Slavić i Vladimir Vujnović

U snimanju filma o Preluku sudjelovali su i Nikola Vrcić, Igor Eškinja, Zdravko Matulja, Damir Konestra, Goran Slavić i Vladimir Vujnović

Film »Preluk - legenda koja živi«, snimljen po istoimenoj knjizi autora Gorana Slavića, govori o 80 godina događanja na legendarnoj auto moto stazi između Rijeke i Opatije, ali i o njezinom značaju za razvoj gospodarstva i turizma



OPATIJA – Knjiga koju bi mnogi voljeli imati na svojim policama, a prvih tisuću primjeraka je već rasprodano, »Preluk – legenda koja živi« autora Gorana Slavića, predstavljena je nakon matuljske premijere i opatijskoj publici.


U Villi Antonio, u promociji jedinstvenog djela su uz autora sudjelovali i opatijski gradonačelnik Ivo Dujmić, te ispred izdavačke kuće Adriapublic koja je izdala knjigu, Vladimir Vujnović.


Dani stare slave


Govoreći o knjizi monografskog tipa, Vujnović je istaknuo da je napravljena na znanstvenim osnovama zahvaljujući velikom trudu autora Gorana Slavića. Događaji stari 80 godina koji sežu u 1939. godinu kada je na Preluku održana prva automobilistička utrka, a obilježava se i 50 godina prve motociklističke utrke na kultnoj lokaciji bodovane za Prvenstvo svijeta, sada su ukoričeni i potkrijepljeni izvornom foto-dokumentacijom. Preluk koji je nepravedno »pao u zaborav«, osim u sjećanjima i srcima zaljubljenika u oktanski sport, nakon što su materijali objedinjeni u knjizi, ponovno proživljava »dane stare slave«.




Kako se moglo čuti tijekom prezentacije knjige kojoj vrijednost daje i to što ju prate sižei na engleskom, talijanskom, njemačkom i slovenskom jeziku, krajem prosinca će u Opatiji biti i promocija dokumentarnog filma »Preluk-legenda koja živi«, čije je snimanje upravo dovršeno.


– Film čiji su producenti Adriapublic i Klap iz Rijeke govori o 80 godina događanja na legendarnoj auto-moto stazi između Rijeke i Opatije, ali i o njezinom značaju za razvoj gospodarsrtva i turizma. U filmu čiji je scenarij nastao temeljem istoimene knjige Gorana Slavića, bit će riječi o velikanima Preluka na dva i četiri kotača, ali i o ljudima iz našega kraja koji su godinama stajali iza organizacije najznačajnijih domaćih i međunarodnih manifestacija koje su se održavale od 1902. do 1977. godine.


U filmu će se naći dio bogate foto i filmske dokumentacije koja se čuva u muzejima Trsta, Beča i Budimpešte, ali i dokumentarne filmske snimke iz Italije i Televizije Zagreb. O Preluku u filmu govore organizatori i sudionici događanja Igor Eškinja, Nikola Vrcić, Ivan Vanja Frančišković, Goran Slavić, Boris Sušanj, Bernie Ecclestone, Zdravko Matulja, Giacomo Agostini i mnogi drugi – najavio je Vladimir Vujnović koji potpisuje scenarij, a režiju Damir Konestra.


Na Preluku su se motociklističke utrke vozile prije ravno 50 godina


Na Preluku su se motociklističke utrke vozile prije ravno 50 godina



Anegdota o Matulji


Hoće li među idućim izdanjima biti i knjiga o još jednoj sportskoj legendi, Zdravku Matulji, sudeći po nekim najavama vrlo je moguće, a prema reakcijama opatijske publike, takvo bi izdanje zanimalo širok krug ljudi.


– Radio sam godinama u matuljskom Autoremontu, a direktor nam je bio legendarni, danas nažalost pokojni Vinko Surina. I kada bi Zdravko Matulja upalio motor, svi radnici, nas 156 bismo izašli van da ga vidimo. To se često ponavljalo, pa nam je direktor Surina rekao da ćemo nas šest koji smo glavni, ako tako nastavimo, dobiti otkaz. No nikada nismo dobili otkaz, jer je i sam Vinko Surina bio strastveni zaljubljenik u motociklizam, pa je imao razumijevanja za to što nismo propuštali probe Zdravka Matulje – anegdota je koju je iz redova opatijske publike ispričao Milutin Babić, nekadašnji djelatnik u Autoremontu.