Bespravna gradnja

Slijedi novi val rušenja: U PGŽ-u odbijeno 379 od 44.185 zahtjeva za legalizaciju

Ljiljana Hlača

Na red najprije dolaze građevine gdje su rješenja o rušenju izdana prije procesa legalizacije, a tek onda građevine kod kojih je zahtjev za legalizaciju odbijen



RIJEKA » Nastavljaju se uklanjanja bespravnih građevina, koja su nakratko obustavljena zbog angažmana ugovornih tvrtki na uklanjanju ruševnih objekata na poplavljenim područjima u Posavini, najavili su u Ministarstvu graditeljstva. Na red sada dolaze one građevine čija su rješenja o rušenju izdana još prije procesa legalizacije.


   – Za sada nije nam poznat broj takvih objekata za područje Primorsko-goranske županije odnosno Rijeke, budući da se čeka stupanje na snagu pravomoćnosti takvih rješenja. I inače Ministarstvo ne izlazi s takvim podacima unaprijed već se javnost uglavnom informira na dan uklanjanja takvih građevina, rekla nam je glasnogovornica Ministarstva graditeljstva Đurđica Čočić.


   Nije poznato kada će se krenuti s uklanjanjem građevina kod kojih je zahtjev za legalizaciju odbijen. Ministarstvo graditeljstva za te slučajeve nema neki zadani rok kao što ima za rješavanje predmeta. Rušenja će se odvijati postepeno. No, najprije će doći na red temelji kuća, pa onda ruševine, zatim nenastanjene kuće (vikendice) i slično.




   Kada je riječ o odbijenim predmetima, do sada je Upravni odjel za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša Primorsko-goranske županije od zaprimljenih 44.185 predmeta za legalizaciju odbio 379 zahtjeva. Od toga je 301 zahtjev odbijen jer ozakonjenje nije moguće provesti, a 78 zahtjeva je odbijeno jer nisu dostavljeni zatraženi dokazi.    


   Odjel gradske uprave za provedbu dokumenata Grada Rijeke odbacio je 880 zahtjeva (podatak za mjesec lipanj op.a), od toga je 296 predmeta odbijeno jer nije moguće sprovesti ozakonjenje prema odredbama zakona, 158 predmeta je odbačeno, 385 postupaka je obustavljeno, 41 postupak je prekinut.


   – Za zahtjeve koji nisu odobreni, ovisno o razlogu, donesena su rješenja kojim se zahtjevi odbijaju ili odbacuju, a u određenom broju slučajeva postupci su obustavljeni ili prekinuti, sazajemo od pročelnice Odjela gradske uprave za provedbu dokumenata Ljiljane Buljan.


   Treba naglasiti da predmeti koji su odbačeni rješenjem su slučajevi u kojima nije bilo moguće provesti postupak ozakonjenja zbog nedostajuće dokumentacije koja nije priložena zahtjevu niti je dostavljena naknadno po pozivu ovog tijela u zadanom roku. Nadalje, obustavljeni postupci su svi oni u kojima su stranke samovoljno odustale od zahtjeva jer je naknadno utvrđeno da nije bilo potrebe podnositi zahtjev s obzirom da je pribavljena potvrda kojom se dokazuje da je građevina izgrađena prije 15. veljače 1968 godine ili je uvidom u odobrenu građevinsku dozvolu utvrđeno da nema odstupanja koja zahtijevaju provođenje postupka.


   – Rješenje o prekidu postupka donosi se u slučaju kada je u tijeku postupak pred sudom zbog rješavanja imovinskih odnosa, a stranka koja se protivi izdavanju rješenja o izvedenom stanju treba dokazati da je tužba pokrenuta prije podnošenja zahtjeva za ozakonjenje zgrade. Do sada je utvrđeno u 41 slučaju potreba za prekidom postupka do pravomoćnog okončanja sudskog spora nakon čega će se postupak legalizacije nastaviti, naglasila je pročelnica Ljiljana Buljan.


   Iz navedenoga je vidljivo da i među odbijenim predmetima postoji razlika, a zasigurno prvenstvo u rješavanju će imati oni na kojima nije bilo moguće provesti postupak legalizacije.