Neadekvatna osoba

Skandalozno: Autističnu djecu vozio bez vozačke dozvole

Robert Frank

Patriku Brezacu Benigaru zabrana upravljanja vozilom izrečena je, pretpostavljaju roditelji, zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Vozio je prebrzo i bio nekorektan prema djeci,  priča Nikolina Pavlić Tošić



RIJEKA  Točno dvije godine nakon što je zaposlen na mjesto vozača-domara u riječkom Centru za autizam, Patrik Brezac Benigar, brat predstojnice Barbare Brezac Benigar, zatražio je sporazumni raskid ugovora o radu. Njegov odabir na to radno mjesto već tada, u listopadu 2009., ukazivao je da se radi o mogućem nepotizmu, jer je sestra preporučila brata za radno mjesto za koje je pristiglo 27 molbi. Svoje nezadovoljstvo takvim su izborom tada iskazali roditelji štićenika Centra za autizam. Temeljem određenih informacija koje su o njemu imali, procjenjivali su da Patrik Brezac Benigar nije adekvatna osoba za radno mjesto koje je podrazumijevalo vožnju i kontakt s autističnom djecom.   


Iako je službeni razlog njegovog ovotjednog otkaza, kako kaže njegova sestra, predstojnica riječkog Centra za autizam Barbara Benigar Brezac, odlazak na drugo radno mjesto, stav roditelja štićenika, koji ne skrivaju da su odahnuli zbog njegovog odlaska, sasvim je drugačiji. Oni, naime, misle da je Patrik Brezac Benigar otkaz dao nakon što je postalo jasno da postoji mogućnost da se javno objave podaci kojima se kompromitira njegov rad i odnos prema djeci. Osim toga, Patriku Brezacu Benigaru izrečena je zabrana upravljanja vozilom na duže vremensko razdoblje u ovoj godini,  može se s velikom vjerojatnošću pretpostaviti – zbog vožnje u alkoholiziranom stanju. Upravo na tu okolnost, da je kao službeni vozač Centra za autizam po svemu sudeći vozio djecu bez vozačke dozvole, neki su roditelji ukazivali bez uspjeha. 


Protiv Patrika Brezaca Benigara krajem prošle godine doneseno je pismeno upozorenje –  opomena pred otkaz zbog neprimjerenog ponašanja prema autističnoj djeci. U međuvremenu, kako kaže Lidija Penko, predsjednica Udruge autistične djece, njegov se odnos prema poslu i djeci nije promijenio.




– Mi otpočetka nismo bili sretni s njegovim izborom. Međutim, procijenili smo da mu treba dati povjerenje koje on s vremenom ipak nije opravdao. Morate znati da su naša djeca osjetljiva, da s njima mogu i moraju raditi osobe koje su krajnje senzibilne. On se takvim nije pokazao i upravo zato roditelji su se na sastancima naše Udruge kontinuirano žalili na njega. Zbog toga smo se žalili i nedavno je dobio opomenu pred otkaz. Na taj način sankcioniralo se njegovo ponašanje koje je podrazumjevalo rizičnu, prebrzu vožnju po riječkim ulicama i zaobilaznici s djecom u kombiju. No osim toga, Patrik Brezac Benigar prema autističnoj je djeci imao, da tako kažem, neprimjeren odnos u verbalnom smislu. Više od toga ne bih željela govoriti. I bolje da je sam otišao iz Centra, kaže Lidija Penko.


Nikolina Pavlić Tošić, majka donedavnog štićenika Centra za autizam, kazala nam je kako je Patrik Brezac Benigar pred njom napao njeno autistično dijete.


– Preda mnom, i to me zaprepastilo, bio je toliko grub prema mom djetetu da to nisam mogla vjerovati. Nijedan razlog za grubost nije postojao. Nijedan razlog za grubost prema takvoj djeci ni ne može postojati. Morate znati da su naša djeca autistična, osjetljiva, da osobe koje rade u Centru moraju shvatiti da su oni tu radi djece, a ne djeca radi njih. No bila sam prisutna i kad je Patrik Brezac Benigar bio nekorektan i neuljudan prema drugoj djeci. Osim toga, način i brzina kojom je jurio kombijem razvozeći djecu su nezamislivi. To su bile toliko rizične vožnje da ja ne bih dopustila da vozi moje dijete. U niz navrata znao bi nas prestići po zaobilaznici da nas je bilo strah i pogledati kojom se brzinom vozi, opisivala nam je tužne situacije kojima je osobno svjedočila Nikolina Pavlić Tošić. 


Roditelji s kojima smo kontaktirali – a neki zbog osjetljivosti pozicije, jer im djeca redovno dolaze u Centar za autizam ne žele javno istupati – sada smatraju kako istina barem o nekim događajima u Centru za autizam mora postati javno dostupna kako bi se u budućnosti spriječile situacije u kojima će žrtve nečijeg ponašanja biti autistična djeca. Zbog neprihvatljivog ponašanja Patrika Brezaca Benigara prema autističnoj djeci, neki su nam roditelji poslali anonimno pismo kako bi inicirali rješavanje problema.