Izložba specijalne policije

Sjećanje na postrojbe specijalne policije: Na Korzu prošlost i sadašnjost Ajkula

Damir Cupać

Gradonačelnik Vojko Obersnel otvorio je izložbu fotografija  / Snimio S. Ježina

Gradonačelnik Vojko Obersnel otvorio je izložbu fotografija / Snimio S. Ježina

 Rijeka je podnijela veliku žrtvu, a naša je obveza da te ljude nikada ne zaboravimo, istaknuo zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka Marinko Marijanović



Gradonačelnik Vojko Obersnel svečano je otvorio na Korzu izložbu fotografija »25 godina riječkih Ajkula« čime je nastavljeno obilježavanje 25. obljetnice postojanja ove legendarne riječke postrojbe.


Predsjednik Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata »Ajkula« Perica Prpić istaknuo je da je riječ o najslavnijoj riječkoj postrojbi, a cilj izložbe je upoznati sve građane s tim tko su i što Ajkule.


Zapovjednik Specijalne jedinice policije Rijeka Marinko Marijanović poručio je da se osjeća počašćeno što je upravo na Korzu postavljena izložba i što će je mnogi građani moći vidjeti.




– Dostojanstveno i skromno obilježavamo našu obljetnicu, na našem Korzu prekrasne Rijeke. Zahvaljujem Novom listu i medijima koji su popratili našu postrojbu za vrijeme trajanja obilježavanja obljetnice osnutka. Naš grad je možda izbjegao rat, ali nismo izbjegli žrtve. Rijeka je podnijela veliku žrtvu, a naša je obveza da te ljude nikada ne zaboravimo. Upravo je to razlog postavljanja ove izložbe. Zahvaljujem i svim građanima, poručio je Marijanović.


Gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je da mu je drago što je pripadnicima Ajkula na raspolaganje stavljena najljepša galerija, a to je Korzo.


– Građani će moći vidjeti kako su Ajkule osnovane, što su pripadnici te jedinice proživjeli i kroz što su sve prošli, te koja je njihova uloga danas. Zbog iskustva koje su stekli u Domovinskom ratu, zbog izuzetne obuke i predanosti poslu, više smo nego spokojni kada je u pitanju naša sigurnost. Istina je da Rijeka nije bila neposredno zahvaćena ratom, ali uloga Ajkula i drugih naših postrojbi je tim veća. Uvijek kada odem u Dubrovnik, građani mi prilaze i kažu da pozdravim naše dečke koji su branili taj grad. To je najveće priznanje, uvjeren je Obersnel.


Predsjednik Županijske skupštine Erik Fabijanić također je naglasio važnost Ajkula, ocijenivši da je riječ o jednoj od najboljih postrojbi u Domovinskom ratu koja je simbol riječkog domoljublja.


– Izložba je posvećena slavnoj prošlosti u Domovinskom ratu, svima onima koji nisu više među nama. Znamo da su Ajkule i danas spremne i vrhunski obučene, a ja im ovom prigodom želim da se tako nešto više nikada ne ponovi, zaključio je Fabijanić