U očekivanju Uljanikovog plana spasa

Sindikat metalaca traži jamstvo Vlade da će “3. maj” opstati

Orjana Antešić

Lijepa trećemajska sjećanja – porinuće iz siječnja 2016. / Snimio Roni BRMALJ

Lijepa trećemajska sjećanja – porinuće iz siječnja 2016. / Snimio Roni BRMALJ

Daljnje sindikalne akcije u »3. maju« Vlada može spriječiti ako se konačno odredi prema opstojnosti riječkih navoza, izdvajanju iz okrilja Uljanik grupe i ulasku novog strateškog partnera, rekao je Juraj Šoljić



RIJEKA Nakon prošlotjednog sastanka kod premijera Plenkovića oko gorućeg problema u državi, restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, povjerenik Sindikata metalaca u »3. maju« Juraj Šoljić danas je javno zatražio od Vlade podršku i garancije da će riječko brodogradilište opstati i mimo programa restrukturiranja pulskog škvera.


– Sudbina nas u Rijeci stalno se pokušava povezati uz program restrukturiranja Uljanik brodogradilišta, u kojem se »3. maj« ne spominje. Zato zahtijevamo od Vlade da se do konca idućeg tjedna konačno odredi prema opstojnosti riječkih navoza, izdvajanju iz okrilja Uljanik grupe i ulasku novog strateškog partnera. To je jedino što može spriječiti daljnje sindikalne akcije u »3. maju«, poručio je Šoljić.  



Izvjesno je da će se od Europske komisije, nakon što se konačno pošalje ovaj dokument u Bruxelles, morati zatražiti prolongiranje roka od 22. srpnja, do kada je program restrukturiranja pulskih navoza trebao biti usvojen. To znači novo čekanje, za vrijeme kojeg bi se morala osigurati likvidnost i glava iznad vode pulskom i riječkom škveru. Iz izvora bliskih Vladi doznajemo da se pritom računa na hitan ulazak Danka Končara odnosno njegovu dokapitalizaciju Uljanika s najmanje 24 milijuna eura odnosno 180 milijuna kuna »živog« novca, nužnog da bi se proizvodni proces na sjevernojadranskim navozima održao. Prema našim izvorima, upravo se to smatralo ključnim pitanjem koje je trebalo razriješiti na sastanku u Banskim dvorima, istodobno uz pitanje programa restrukturiranja Uljanik brodogradilišta i njegovu prilagodbu na način da ga Vlada može braniti u Bruxellesu.





Uprava Uljanika do ovog četvrtka, podsjetimo, mora usuglasiti svoju plan pokušaja spašavanja pulskih navoza s primjedbama resornih ministarstava gospodarstva i financija.


Sastanak bez Končara, Obersnela i Komadine


Na sastanku kod premijera Plenkovića, uz čelnog čovjeka Uljanika Giannija Rossandu, bili su gradonačelnik Pule Boris Miletić i istarski župan Valter Flego dok je izostao ključni čovjek u pokušajima spasa cijelog Uljanik holdinga, strateški partner Danko Končar.


Nije, međutim, bilo ni riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela ni župana Zlatka Komadine koji na sastanak u Banskim dvorima nisu bili ni pozvani.


Premda su obojica u prvom naletu komentirali da se vjerojatno išlo logikom da je u pitanju restrukturiranje Uljanika, i Obersnel i Komadina ipak su izrazili čuđenje da se pozivi nisu uputili i u Rijeku jer se radi i o sudbini »3. maja«.


– Nisam dobio poziv niti me je itko obavijestio. Prošli sam tjedan na marginama Vladinog sastanka sa županima u Varaždinu ipak uspio razgovarati s premijerom Plenkovićem. Zatražio sam aktivnije uključenje ministarstava u izradu programa restrukturiranja Uljanika, tim više što su pojedini ministri izrazili nezadovoljstvo njegovom upravom, rekao je Komadina.


– Podjednako kao što je na tom sastanku bilo mjesto i Miletiću i Flegi, tako su morali biti i riječki gradonačelnik i primorsko-goranski župan jer je uz »3. maj« vezana sudbina tisuće familija ovog kraja. Zagreb bi se mogao prilično iznenaditi i doznati da u ovom gradu i županiji postoji daleko više ljudskog i političkog žara nego što misle kad nas ovako potcjenjuju, rekao je počasni predsjednik PGS-a Nikola Ivaniš.