Sindikat ostvario najave

Šezdeset radnika Transadrije pokreće stečaj

Marinko Glavan

Uprava Transadrie ostala je prema riječima Branimira Lepura, jednog od članova uprave, zatečena podnošenjem zahtjeva za stečaj



RIJEKA Predstavnici Sindikata pomoraca Hrvatske podnijeli su Trgovačkom sudu u Rijeci prijedlog pokretanja stečajnog postupka nad trgovačkim društvom Transadria. Prijedlog je podnesen u ime više od šezdeset sadašnjih i bivših zaposlenika Transadrije koji su Sindikatu pomoraca dali punomoć za pokretanje stečajne procedure nad nekad najvećom špediterskom kućom u ovom dijelu svijeta. Zajedno s prijedlogom Trgovačkom sudu predani su ugovori o radu, obračuni plaća i izjave o neisplaćenim potraživanjima radnika. 


Time su ostvarene najave vodstva i članova Sindikata pomoraca zaposlenih u Transadriji, s nedavno održanih sastanaka, kada je u više navrata od uprave tvrtke zatraženo da ispuni zahtjeve sindikalista po pitanju isplate zaostalih plaća, restrukturiranja tvrtke i zbrinjavanja viška zaposlenih. U suprotnom, kao jedini način da se zaštiti preostala imovina Transadrije, od koje bi se mogla isplatiti dospjela potraživanja radnika, članovi Sindikata najavljivali su pokretanje stečajnog postupka, što je jučer i učinjeno, budući da uprava Transadrije nije ponudila zadovoljavajuće rješenje niti jednog od sindikalnih zahtjeva. 


U samom Sindikatu pomoraca jučer nisu htjeli posebno komentirati podnošenje prijedloga za pokretanje stečaja jer su, kako je istaknuo predsjednik Sindikata Vladimir Svalina, razloge takvog poteza već u više navrata objasnili. 


– Sada smo ih podnijeli i Trgovačkom sudu na kojemu je odluka o tome jesu li oni valjani ili ne te da shodno tome odluči o pokretanju stečaja nad Transadrijom – kratak je bio Svalina.   Uprava Transadrie ostala je prema riječima Branimira Lepura, jednog od članova uprave, zatečena podnošenjem zahtjeva za stečajem. 

– Iznenađeni smo time s obzirom na sve aktivnosti koje provodimo i da nam je rješenje nadohvat ruke. Očekivali smo podršku sindikalista, ali očito je da dobre volje nema. Podnošenje zahtjeva za stečaj je ishitrena i nepromišljena gesta i ne razumijem zašto se s tim nije moglo pričekati do kraja ovog mjeseca kada će, uvjeren sam, prestati svi razlozi za pokretanje stečaja. Sindikati na ovaj način rade pritisak na nas i pitam se je li slučajno da čim dođemo nadomak dogovora s vjerovnicima oni odmah počnu mahati stečajem, kazao je Lepur, ipak dodavši kako je uprava spremna u daljnjim razgovorima sa sindikatima predočiti valjane razloge za obustavu pokretanja stečajnog postupka. 


Sindikat pomoraca takvu mogućnost od početka najava pokretanja stečaja drži otvorenom, no kako je ponovio Svalina, isključivo ukoliko uprava ispuni zahtjeve radnika te predoči jasne dokaze o mogućnosti nastavka poslovanja Transadrije.