Čekanje rezultata

Šetnja po stožerima: U SDP-ovom stožeru maneštra, u Burićevom tartufi, u HDZ-ovom – podijeljene emocije

Andrej Petrak

Razgovori su se uglavnom vodili o tome s kim se može postizborno pregovarati – stožer SDP-ove koalicije / Foto Damir ŠKOMRLJ

Razgovori su se uglavnom vodili o tome s kim se može postizborno pregovarati – stožer SDP-ove koalicije / Foto Damir ŠKOMRLJ

Ja svima čestitam, a kad je postizborna suradnja u pitanju, razvijat ćemo demokraciju, poštovat ćemo volju građana, kazala je bivša šefica kluba vijećnika SDP-a Ana Komparić Devčić. Dobri prvi rezultati dodatno su podigli ionako više nego dobru atmosferu u stožeru nezavisnog Hrvoja Burića u restoranu Tarsa, gdje se slavila i pobjeda Rijeke te prva titula prvaka u povijesti kluba



RIJEKA – Brod »Marina« sinoć se tresao, ali ne od spektakularnih izbornih rezultata, nego od pobjede NK Rijeke koja je odzvanjala s Gata Karoline Riječke, gdje se upravo za vrijeme obrade većine rezultata pjevalo »We are the champions« uz vatromet i vatru bakljade. Oko 23 sata na »Marinu« još nije bio došao Vojko Obersnel, lider SDP-ove koalicije koji mora opet u drugi krug s Hrvojem Burićem, dok je novi-stari župan Zlatko Komadina u svom »cool« stilu komentirao da pobjede nema dok se ne prebroji i zadnji glas.


Tijesna većina


I doista, u 22 sata Komadina je bio na 52 posto, a već u 23 na tijesnih 50, stoga je u stožeru vladala napetost županijskih SDP-ovaca, a i gradska i županijska ekipa strahovala je kako će proći bitka za gradski, odnosno regionalni parlament. Oko ponoći, Gradsko vijeće je bilo na 14 mandata za SDP i koaliciju (uz jednog srpskog vijećnika koji će ući naknadno), što su mnogi proglasili »katastrofalnim«, jer će za većinu nedostajati čak pet glasova. U Županijskoj skupštini je oko ponoći bilo 23 mandata za SDP, dakle tijesna većina, a to je pak bolji rezultat nego 2013., ako tako na kraju i ostane. Kako je poznato, bez stabilnog Vijeća i Skupštine, nema ni stabilne izvršne vlasti i zato su se razgovori uglavnom vodili o tome s kim se može postizborno pregovarati. Praktički, druga runda je već počela, ali zanimljivo je da među SDP-ovcima ima onih koji misle da SDP sad definitivno treba »otpisati« HNS, dok ima i onih koji misle da su i oni partner za razgovor, kao i dosad.


Zadovoljan povjerenjem birača - Hrvoje Burić / Foto Sergej DRECHSLER


Zadovoljan povjerenjem birača – Hrvoje Burić / Foto Sergej DRECHSLER





– Kad pogledate HNS-ov rezultat, vidite da su na dva mandata maksimalno, dakle isto onoliko koliko bi dobili da su i ostali s nama, primijetio je kandidat za zamjenika gradonačelnika Marko Filipović. On kaže da, logično, SDP-ov partner za pregovore nisu ni HDZ ni Burić, a svi drugi mogu biti sugovornici. »Sigurno ćemo se s nekim naći na pola puta«, kaže Filipović. No, ima i onih koji misle drugačije. »Nema šanse da opet surađujemo s HNS-om. Ima drugih, puno boljih sugovornika«, rekao nam je jedan od gradskih vijećnika SDP-a.


Negdje na pola-pola


– Ja svima čestitam, a kad je postizborna suradnja u pitanju, razvijat ćemo demokraciju, poštovat ćemo volju građana, bit ćemo uključivi – kazala je bivša šefica kluba vijećnika SDP-a i zastupnica Ana Komparić Devčić.


Bilo je naravno i ogorčenih.


Potvrdili se kao treća politička opcija - Andrej Briščik / Foto Sergej DRECHSLER


Potvrdili se kao treća politička opcija – Andrej Briščik / Foto Sergej DRECHSLER



– Pa 14 mjesta u Vijeću za našu koaliciju znači da smo daleko od većine, sve ispod 15 mandata je čisti fijasko, neki bi se u našem riječkom SDP-u trebali i ozbiljno zamisliti kako vode stranku – rekao nam je jedan od SDP-ovaca.


Županijska ekipa je zadovoljna.


– Vrtimo se oko većine, odnosno negdje smo na pola-pola, to je zapravo vrlo dobar rezultat, odlično – rekao nam je oko 23 sata Zlatko Komadina.


Zlatko Komadina i Vojko Obersnel / Foto Damir ŠKOMRLJ


Zlatko Komadina i Vojko Obersnel / Foto Damir ŠKOMRLJ



Neki od kolega novinara pohodili su sve stožere, pa su zaključili da se kod Hrvoja Burića puno bolje jede, »ima i tartufa«, dok se na SDP-ovu brodu nudila maneštra. No, i to je svakako bolje od atmosfere u HNS-u, u prostorima stranke na Korzu. U jednom trenutku tamo nije bilo nikoga: »Nismo tu, na utakmici smo«, pisalo je na vratima stranačkih prostorija, a kasnije su se HNS-ovci javljali SMS-om, sretni i zadovoljni što su prešli prag i u Gradskom vijeću i u Skupštini – tako je bar bilo oko 23,30 sata, u trenutku pisanja ovoga teksta. »Sin razmetni« HNS-a Marko Boras Mandić koji je sada nezavisni dožupan, bio je zainteresiran samo za nogomet, a neki su na Marinu došli i s bakljama u džepu.


Zločesti komentari


– HNS-ovci su najviše iznenadili sami sebe, nisu očekivali da će ovako slabašno proći – glasio je jedan od zločestih komentara na brodu Marina sinoć, a situaciju smiruju IDS-ovci. »Ovo je očekivani redoslijed kandidata. Mislim da je i rezultat Akcije mladih i Živog zida realan, to je opcija koja raste, a mi se nastavljamo boriti u drugom krugu«, rekao nam je u ime IDS-a Oskar Skerbec.


Na koncu, kad se pojavio Vojko Obersnel, bio je više nego zadovoljan.


– Ovo je odličan rezultat, uostalom ovu utakmicu smo već jednom trčali i ja sam pobijedio, a dobro znamo pravilo: jednom HDZ-ovac, uvijek HDZ-ovac – rekao je Obersnel za svog protukandidata Hrvoja Burića. Jasno je, dakle, da se bitka nastavlja.


Dobri prvi rezultati dodatno su podigli ionako više nego dobru atmosferu u stožeru nezavisnog Hrvoja Burića u restoranu Tarsa. Slavila se cijelu večer pobjeda Rijeke i prva titula prvaka u povijesti kluba, uz navijačke pjesme, šalove i ostale rekvizite, a slavlje je dodatno pojačala objava Državnog izbornog povjerenstva.


Burić je u prvom krugu, prema prvim rezultatima, osvojio gotovo identičan postotak glasova kao i na prošlim izborima.


– Zadovoljan sam povjerenjem birača. Sretan sam jer sam u protekle četiri godine pokazao da sam istinska opozicija i da radim za dobrobit svojih sugrađana, što su oni i prepoznali – kazao je Burić, dodavši kako ga ipak ne veseli slaba izlaznost u Rijeci.


Protiv korupcije


– Učinit ću sve da pozovem i potaknem Riječane i Riječanke da u drugom krugu izađu na birališta i da mi daju priliku da vodim naš grad, u kojemu želim riješiti komunalne probleme, osigurati besplatne udžbenike djeci, jeftinije vrtiće, jeftinije grijanje te najvažnije od svega – učiniti da ovo više ne bude grad političke korupcije, nego jednakih prava i mogućnosti za sve njegove stanovnike. Ja se na ovim izborima ne borim samo protiv, vjerujem sada već bivšeg gradonačelnika Vojka Obersnela, nego i protiv ineresnih skupina okupljenih oko gradske vlasti – kazao je Burić.


Njegova lista kanidata za Gradsko vijeće, prema prvim neslužbenim rezultatima, osvojila je znatno manji postotak glasova nego on sam, oko deset posto, no Burić nije nezadovoljan ostvarenim rezultatom.


– Ono što je bitno, jest da SDP-ova koalicija i prema izlaznim anketama i prema neslužbenim rezultatima, više neće imati većinu u Gradskom vijeću. Vjerujem da će me u drugom krugu podržati svi ostali protukandidati te da ću, kada postanem gradonačelnik, imati i većinu u gradskom vijeću – kazao je Burić.


U izbornom stožeru riječkog i primorsko-goranskog HDZ-a vladale su podijeljene emocije oko izbornih rezultata – s jedne strane u stranci su bili zadovoljni zbog rasta od nekoliko postotnih poena u odnosu na prošle izbore, kada je riječ o kandidacijskim listama za Gradsko vijeće i Županijsku skupštinu, s druge strane nezadovoljstvo neulaskom u drugi krug Kristjana Staničića i Majde Burić nije se moglo prikriti. Njih dvoje ocijenili su da su odradili dobru kampanju i oboje su čestitali Rijeci na povijesnoj tituli nogometnog prvaka.


Borba za titulu


– Zahvaljujem svim građanima koji su izašli na izbore, a posebno onima koji su stranci i meni dali povjerenje. Kandidacijska lista za Gradsko vijeće dobila je više glasova nego prije četiri godine i to nas raduje. Što se tiče drugog kruga, očekivao sam ulazak, ali birači su rekli svoje i njihova je zadnja. Ipak, uvjereni smo da smo transformirali i stabilizirali stranku i da su to birači prepoznali. Jedino mi je žao što izlaznost nije bila veća, ali vjerujem da je tome rezultat borba Rijeke za titulu koja je završila trijumfom. Ako ne uđem u drugi krug, o tome hoćemo li podržati Obersnelovog protukandidata odlučit će stranačka tijela. U svakom slučaju, čestitam obojici mojih protukandidata na ulasku u drugi krug – izjavio je Staničić.


Kristjan Staničić žali što izlaznost nije bila veća / Foto Sergej DRECHSLER


Kristjan Staničić žali što izlaznost nije bila veća / Foto Sergej DRECHSLER



Majda Burić također je zahvalila svim stanovnicima Primorsko-goranske županije koji su izašli na birališta.


– Nemam problema s čestitanjem kao SDP-ovci, čestitam Zlatku Komadini na pobjedi u prvom krugu, ako to tako bude. Vjerujem da će raditi agilnije nego što je to do sada bio slučaj. No, ima punktova na kojima je HDZ u Primorsko-goranskoj županiji ostvario povijesni rezultat, a što nas raduje i zbog čega smo optimistični – kazala je Burić.


Treća opcija


Akcija mladih u koaliciji sa Živim zidom, Snagom i Alternativom na ovim se lokalnim izborima potvrdila kao treća politička opcija u gradu, odmah iza velikih stranaka SDP-a i HDZ-a. Njihov je kandidat za riječkoga gradonačelnika Andrej Briščik osvojio respektabilnih 9 posto glasova, a još bolji rezultat ostvarila je koalicijska lista AM-ŽZ-Snaga-Alternativa za Gradsko vijeće Rijeke, koju je predvodio Briščik.


– Riječani su nas prepoznali kao treću političku snagu u gradu, a što je još važnije, puno naših sugrađana prepoznalo je naš program kao realan i konkretan. Jedina smo alternativa postojećim političkim opcijama u Rijeci. Ostvarene rezultate ocjenjujemo kao očekivane i, naravno, s njima smo jako zadovoljni. Zahvaljujemo svim našim biračima i poručujemo da njihovo povjerenje nećemo iznevjeriti – prokomentirao je prve rezultate izbora Briščik.


Budući da će predstavljati značajan politički blok u Gradskom vijeću, Briščika pitamo kako će se postaviti pri eventualnim postizbornim razgovorima oko formiranja većine?– U kampanji smo jasno najavili da nećemo koalirati sa SDP-om u Vijeću. Predložit ćemo naše projekte koje smo u kampanji predstavili građanima, onoj strani koja bude činila većinu, ali nećemo se prodati za fotelje. U svakom slučaju očekujemo bolju komunikaciju u Gradskom vijeću, u odnosu na prošli mandat, kad smo naišli na zid. Nije bilo komunikacije ni s gradonačelnikom. Drago nam je da su naši sugrađani shvatili da su nakon 17 godina potrebne promjene i veća demokracija u Gradskom vijeću – kazao je Briščik.


Prvi nastup


U Mostu su zadovoljni svojim izbornim rezultatom u Rijeci.


– S obzirom na to da prvi put nastupamo na lokalnim izborima u gradu Rijeci i da tek trebamo pokazati što znamo i čemu smjeramo, zadovoljni smo rezultatom koji je postigla naša lista, tim više što nam je kampanja bila i kratka i financijski prilično ograničena – kazala je Mostova kandidatkinja za gradonačelnicu Rijeke i buduća riječka vijećnica Petra Mandić.


U Mostu su zadovoljni svojim izbornim rezultatom / Foto Sergej DRECHSLER


U Mostu su zadovoljni svojim izbornim rezultatom / Foto Sergej DRECHSLER



– Pokušali smo u što kraćem vremenu objasniti i prenijeti poruku građanima u kampanji na koji ćemo se način boriti za Županiju, na isti način kao što su mogli vidjeti da se borimo i za nacionalne interese, osobito u svjetlu zadnjih događanju u Saboru – rezimirala je dr. Strenja Linić. Dodala je kako očekuje da se bez Mostovih vijećnika neće moći formirati županijska izvršna vlast.


Slabu izlaznost kojeg grad na Rječini sada već tradicionalno bilježi na izborima, Mandić jednim dijelom vidi i u činjenici da je jučer apsolutni primat na Kvarneru imala povijesna utakmica i povijesnu uspjeh nogometaša Rijeke, koji su postali prvaci Hrvatske. I u stožeru Mosta u Gupčevoj ulici iza 19 sati više se pratila utakmica na Rujevici nego što se obraćala pozornost na prve izlazne ankete.


– Nadam se da će na nekim idućim lokalnim izborima Riječani prepoznati da su nužne promjene na čelu Grada – poručila je Mandić, koja je i pomalo začuđena postotkom glasova koje je dobio Vojko Obersnel.