Kriv je kliconoša?

Sedam učenika OŠ Trsat zaraženo salmonelom

Ingrid Šestan Kučić

Za sada se smatra da uzročnik trovanja nije prehrana učenika, već je vjerojatno u pitanju kliconoša kojeg tek treba detektirati. Dakle, uzročnik nije ručak ili školska marenda



RIJEKA  U Osnovnoj školi Trsat došlo je do manje epidemije trovanja salmonelom, a prema riječima ravnateljice Sonje Damašek Padjen do sada je oboljelo sedmero djece četvrtih razreda, od čega je kod dvoje djece već potrđeno da se radi o salmoneli, dok se za ostale oboljele još uvijek čekaju nalazi.


– Za sada imamo dva potvrđena slučaja. Odmah smo prijavili Nastavnom zavodu za javno zdravstvo da imamo oboljelu djecu i njihovi djelatnici, kao i sanitarni inspektori već su bili u školi i uzeli uzorke. Za sada se smatra da uzročnik trovanja nije prehrana učenika, već je vjerojatno u pitanju kliconoša kojeg tek treba detektirati. Dakle, uzročnik nije ručak kojeg dobivamo iz »Blata« ili školska marenda. Ispitivali smo zaražene učenike i jesu li možda bili negdje zajedno te nešto pojeli, međutim nismo dobili pozitivan odgovor. Mi smo kao škola poduzeli sve higijenske mjere kako se zaraza ne bi širila. Iako zapravo i ne možemo previše učiniti, jer higijenskim se uvjetima i inače posvećuje velika pažnja i pridržavamo se svih pravila, kaže ravnateljica.


U prilog tezi da učenici najvjerojatnije nisu zaraženi konzumacijom hrane, već da se u školi nalazi kliconoša, ide i činjenica da do simptoma kod zaraženih jedanaestogodišnjaka nije došlo istovremeno, već se zaraza širila postepeno. Činjenicu da je školom zavladala manja epidemija salmonele potvrđuje i voditelj epidemiološkog odjela Zavoda za javno zdravstvo Dobrica Rončević koji još uvijek ne odbacuje mogućnost da je uzročnik zaraze kontaminirana hrana.




– Generalno smo sigurni da je došlo do manje epidemije, međutim još uvijek nisu gotovi nalazi ni učenika ni osoblja koje radi s hranom. Možemo predpostaviti da je uzročnik kliconoša ili pak da je došlo do križne kontaminacije u procesu rada s hranom. Očekujemo da ćemo nalaze imati u utorak ili srijedu. Naime, uzorke smo uzimali u petak i subotu, a potrebna su četiri dana za analizu. Ono što je bitno zaključiti je da u međuvremenu nije bilo novih slučajeva oboljevanja. Naime, uzeli smo uzorke i u drugim školama iz predostrožnosti, no nalazi do sada nisu pozitivni, ističe Rončević.


Dodajući kako je slučaj u trsatkoj školi najvjerojatnije izoliran incident te da za sada nema naznaka širenja bolesti Rončević kaže kako se u slučaju salmonele ne mogu poduzeti nikakve preventivne radnje, osim sigurnog rukovanja hranom.


– Sada se ništa  ne može poduzeti. Ukoliko neko dijete dobije simptome trovanja neka se roditelji jave liječniku, kaže Rončević.