Dom zdravlja PGŽ planira nabaviti dva vozila

Sanitetska vozila upitna, Mercedes E klase zamjenika ministra – neupitan

Barbara Čalušić

Navodi se da su troškovi održavanja postojećih vozila u 2012. godini iznosili pola milijuna kuna dok je u 2011. godini trošak servisiranja i održavanja te nabavka guma iznosio  850 tisuća kuna



RIJEKA Prema planu zdravstvene ustanove Doma zdravlja Primorsko-goranske županije, predviđena je nabavka po tri nova sanitetska vozila godišnje u proračunskom razdoblju od 2013. do 2015. godine – stoji u odgovoru koji nam je jučer pristigao iz Primorsko-goranske županije na pitanje kada će biti obnovljen vozni park sanitetskog prijevoza ove županije. Iz Županije poručuju da će ukupna financijska nabavna vrijednost planiranih vozila, u proračunskom razdoblju od 2013. do 2015. godini iznositi oko 2,43 milijuna kuna pri čemu je prosječna cijena vozila 270 tisuća kuna.



Pri opremanju teksta »Sanitet kao autootpad – Prijevoz pacijenata starim vozilima opasan po život« jučer je došlo do nenamjerne pogreške. Potpis pod fotografiju »Damir Božić, voditelj Službe saniteta« trebao je glasiti »Oliver Paškvan, dispečer«. Ispričavamo se našim čitateljima na nenamjernoj pogrešci.





– Do kraja ove godine, Dom zdravlja planira nabaviti dva nova sanitetska vozila – poručuju u PGŽ. Navodi se također da su troškovi održavanja postojećih vozila u 2012. godini iznosili pola milijuna kuna dok je u 2011. godini trošak servisiranja i održavanja te nabavka guma iznosio 850 tisuća kuna. U podužem, ali nimalo preciznom odgovoru na konkretno pitanje, u PGŽ su se potrudili navesti brojna ulaganja u djelatnost i kapitalne investicije i u svim zdravstvenim ustanovoma kojima je osnivač PGŽ s očitom porukom da se za Dom zdravlja izdvaja daleko najviše proračunskih sredstava među zdravstvenim ustanovama.



Da je u našem zdravstvu najgore biti pacijent već odavno nije vijest. No, da je tako dobro biti dijelom zdravstvene administracije jučer nas je podsjetio zamjenik ministra zdravlja dr. Marijan Cesarik. Zamjenik ministra zdravlja došao je u opatijsku Ugostiteljsku školu na njezin tradicionalni zdravi doručak u – ni više, ni manje – nego u Mercedesu E klase čija početna cijena iznosi oko pola milijuna kuna! Drugim riječima, dok bolnice kojima se mjesečni limiti režu iz mjeseca u mjesec ostaju bez osnovnih sredstava poput kirurškog konca, dok se prava pacijenata svakodnevno smanjuju, a štrajk liječnika ulazi u treći tjedan, Ministarstvo zdravlja za prijevoz svojih zaposlenika ne vjeruje Škodi ili Volkswagenu, pa ni Audiju ili omraženom BMW-u, ne, predstavnici ovog ministarstva kao vozilo za službeni posjet biraju sam vrh automobilske industrije. Prije nego što je odabrao doći u Ugostiteljsku školu u ovom limenom oličenju luksuza i blagostanja, zamjeniku ministra zdravlja netko je, primjerice, trebao reći da se na manje od dvadeset kilometara udaljenosti od Opatije bajne nalazi KBC Rijeka čije su zgrade stare i po stotinu godina. Nerijetko zbog toga pucaju instalacije pa poplavljene operacijske dvorane i bolesničke sobe više nisu novost. Zbog starih instalacija ponekad ova bolnica ostane i bez struje na sat vremena, što nije bezazleno posebno kad struje nema na odjelima poput JIL-a. Uostalom, zamjenik ministra jučer je u našem listu mogao pročitati priču o tome kakvo je stanje voznog parka riječkog saniteta koji prevozi teško bolesne pacijente. Priča ima bezbroj, no ni u jednu se ne uklapa Mercedes E klase…


– Primorsko-goranska županija je tijekom 2012. godine intenzivirala sufinanciranje djelatnosti Doma zdravlja, osiguravajući značajno veća sredstva u proračunu, u iznosu od 12.919.000 kuna u odnosu na 3.198.000 kuna prethodne godine čime je ustanova uspjela podmiriti dospjele obveze iz prijašnjih godina i čime je postupak sanacije ustanove u najvećoj mjeri dovršen. Uz navedeno sufinanciranje djelatnosti, Primorsko-goranska županija je Domu zdravlja osigurala dodatnih 14.655.000 kuna (od toga za decentralizirane funkcije 8.864.000 kuna), što sve zajedno iznosi ukupno 27.574.000 kuna u 2012. godini, namijenjenih Domu zdravlja.U 2013. godini sufinanciranje redovne djelatnosti Doma zdravlja planirano je u iznosu od 4.400.000,00 kuna i Zavoda za hitnu medicinu u iznosu od 2.500.000,00 kuna – stoji, između ostalog, u odgovoru iz županijskog Odjela za zdravstvo.