Obišli smo riječke suvenirnice

Šalice, magnetići, majice: Riječke suvenire najviše kupuju – Riječani

Biljana Savić

Snimio Marko GRACIN

Snimio Marko GRACIN

Najtraženije su naljepnice  s natpisom »Volim grad koji teče«, a zanimljivo je da mnogi stranci traže Fun shop HNK Rijeke kako bi kupili navijački šal



Suvenire u Rijeci najviše kupuju Riječani, a najprodavaniji suvenir su naljepnice s natpisom »Volim grad koji teče«. Tartufate, ulja i razne proizvode od tartufa najčešće kupuju Kinezi, a zanimljiv je podatak da puno inozemnih turista u Fan shopu HNK Rijeke kupuje – navijačke šalove.


– Puno turista pita nas za Fun shop HNK Rijeke, to su strastveni navijači i sakupljači klupskih šalova – kažu nam u riječkom Turističkom informativnom centru i dodaju da, nakon naljepnica »Volim grad koji teče«, Riječani najviše kupuju kišobrane, posebice s motivima koje je oslikao Vojo Radoičić, suvenire »Šta da?« i Riječku čašu, dok, barem kada je o TIC-u riječ, turisti najviše kupuju autokarte Hrvatske, a kad je o suvenirima riječ, najčešće i najradije kupuju drvene podmetače Glagoljica.


– Atraktivni su, nisu preskupi, cijena im je 60 kuna, a osim što su u osnovi podmetači za padele, vrlo su atraktivan ukras za zid, kaže nam informatorica u TIC-u Sanja Ćaćić.


Žive razglednice




Doznajemo da u TIC-u riječke suvenire vrlo često kupuju rođeni Riječani koji žive u inozemstvu ili drugim dijelovima Hrvatske i upravo su oni najviše oduševljeni vrstom i izborom suvenira.



– Većina suvenira nije samo ukrasnog, već i upotrebnog karaktera pa tako u svakodnevni život unose i dozu emotivno obojene estetike – kažu nam u TIC-u Rijeka.


Suveniri u TIC-u zaista imaju prihvatljive cijene, magnetići za hladnjak s motivom trešanja su samo 30 kuna, koliko i Riječka čaša, podmetači za padele u obliku slova glagoljice prodaju se po cijeni od 60 kuna, vrlo kvalitetne i efektne majice po 120, a najskuplji su kišobrani za koje treba izdvojiti više od 200 kuna. Zaista prihvatljivo i za domaće turiste, a pogotovo za inozemne.


Također, turisti u TIC-u često kupuju i Žive razglednice sa sjemenom, odnosno razglednice koje na poleđini imaju sjeme autohtonih biljaka, ali vrlo često traže jestive suvenire i pitaju djelatnike TIC-a gdje kupiti naše ulje, dobar sir, rakiju, tartufate… I tako završe u Manufakturi koja nudi domaće delicije, prirodnu kozmetiku, zdravu hranu, rukotvorine, poklone i suvenire od malih obiteljskih proizvođača iz cijele Hrvatske.Izuzev suvenira koji su tematski vezani za određene manifestacije i kulturno-povijesnu baštinu Rijeke, na raznim lokacijama u Rijeci su u prodaji su i prigodni gastrosuveniri, primjerice razni čajevi, torte, čokolade.

»Šta da«


Riječki suveniri izrađuju se od raznih materijala – keramike, kamena, raznih metala, zlata, papira, stakla, kože i drva, a dostupni su u više verzija te zadovoljavaju raznovrsne ukuse i interese. Svima im je zajednička povezanost s gradom Rijekom te prezentacija i popularizacija vrednota grada u cilju buđenja ugodnih uspomena na boravak u našem gradu.


U većim suvenirnicama u Rijeci – u trgovini Šta da?, u Maloj galeriji i cijelom nizu malih suvenirnica turisti kupuju uglavnom najjeftinije suvenire, one do 30 kuna, a to su, uz magnetiće – školjke, šalice i privjesci.



Jedna od suvenirnica koja nudi i jestive suvenire je »Svašta nešto. Šta da?« u ulici Ante Starčevića.


– Najviše prodajemo magnetiće, čašice za žestoka alkoholna pića s motivima Rijeke ili Hrvatske, a prodaju se i žestoka alkoholna pića. Iako imamo bogatu ponudu vrhunskih vina, turisti kao da su nepovjerljivi prema kvaliteti vina i radije biraju rakije, ponajviše medicu, kaže nam prodavačica i dodaje da proizvode od tartufa najviše i najradije kupuju Kinezi. Tijekom dana nema nikoga, ali turisti, kaže nam djelatnica, navale nakon 17 sati i puno kupuju.


Pored Gradske knjižnice je trgovina »Souvenir«, s velikom ponudom prilično jeftinih suvenira.


– Mi smo u biti veleprodaja, naše marže su male, ponuda nam je široka pa turisti, a i Riječani, dosta kod nas kupuju – kaže nam vlasnica ovog dućana Maja Jugović. Riječ je o jednoj od najstarijih riječkih suvenirnica koja djeluje već 20 godina, a prethodno je, s papirnicom, bila u Robnoj kući Ri.



– Stranci najviše kupuju ježince, fora izgleda, a cijena je pristupačna – kaže nam Maja i napominje da su ježinci iz hrvatskog podmorja, a sa školjkama su upakirani u ukrasnu teglicu.


Riječka čaša


– Naši su magnetići jako jeftini, samo 15 kuna, to stranci stalno kupuju, a često kupuju i ove amforice. Kako i ne bi, kada im je cijena samo pet kuna – kaže nam Maja Jugović, u čijem dućanu turisti rado kupuju i šalice s motivima Rijeke i Hrvatske, a cijena im je samo 15 kuna. Imaju i hand made šalice, unikat iz Atelijera Varga, privjeske, kemijske olovke i mnogo predmeta na koje se može nalijepiti fotografija Rijeke ili hrvatska zastava.


No, Rijeka ima prepoznatljive suvenire, a ne samo predmete koje sve zemlje imaju i na njih lijepe svoje boje i motive. Rijeka ima morčića, kišobran, svoje trešnje i svoj »Šta da?« motiv, naljepnicu »Volim grad koji teče«, koja više nije samo na automobilima, već se ovaj »slogan« sve više nalazi na privjescima, šalicama, bedževima….



Riječka čaša koja simbolizira čistu pitku vodu lansirana je prošle godine, dobro se prodaje, ali još nije postala prepoznatljiva. Možda stoga što je to još uvijek novi suvenir, koji tek čeka svoju slavu.