Sjednica nakon prosvjeda

STRANAČKE BOJE PRELILE SE U JEDNU Općinsko vijeće Viškova zahtijeva hitno zatvaranje Marišćine

Biljana Savić

Sadnju Hortikulture, otvaranje i zatvaranje bunara i »zid od sode bikarbone« koje je Banić navodio kao poteze Eko plusa koji bi jednom mogli uništiti smrad, vijećnici su poistovijetili s čašicom vode kojom se gasi veliki požar



VIŠKOVO Općinsko vijeće Općine Viškovo zahtijeva od Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Primorsko-goranske županije i drugih nadležnih institucija hitno zatvaranje Županijskog centra za gospodarenje otpada Marišćina.


Zaključak je to sa današnje tematske sjednice viškovskih vijećnika koja je trajala 3 i pol sata i bila posvećena Marišćini.


Odluka je donesena jednoglasno i u konzultaciji s načelnicom Sanjom Udović, a za razliku od ranijih zasijedanja vijećnika, sjednici su prisustvovali i građani i predstavnici Živog zida koji su, također, imali prigodu iznijeti svoje mišljenje.


Općinsko vijeće Općine Viškovo, Viškovo, Marišćina, snimio Vedran KARUZA


Općinsko vijeće Općine Viškovo, Viškovo, Marišćina, snimio Vedran KARUZA




Stranačke boje prelile su se u jednu jedinu jer su svi imali identične, a čvrste argumente koji su prethodili ovoj možda povijesnoj odluci Općine Viškovo, a to su – smrdi i točka, tvrtka Eko plus ne radi svoj posao i točka, sve dok je smrad s Marišćine problem Viškova, on neće postati problem Grada Rijeke, PGŽ ni države i točka,….


Štoviše, direktor Eko plusa Josip Dedić, iako je potvrdio svoj dolazak na ovu sjednicu, na kraju se ispričao i nije došao, što je razljutilo vijećnike.Na raspolaganju vijećničkim pitanjima iz Eko plusa su bili Boris Banić i Sanjin Vičević, no Banić nije znao odgovoriti na decidirana pitanja vijećnika kad će prestati smrdjeti. 


 – Odgovorite nam kao čovjek, ako ne možete kao djelatnik Eko plusa, tražili su vijećnici. 


 – Kao čovjek vam mogu odgovoriti, ali kao član Eko plusa ne mogu.


 – Znači, neće nikad prestati smrdjeti? 


– Ne, nije baš da neće nikad, ali, gledajte otpad, sami ste vidjeli kakav otpad dolazi i što je to otpad, submisivan je i zapravo izravan bio Banićev odgovor, odgovor voditelja razvoja u Eko plusu Borisa Banića.


Josip Katalinić, Marišćina, Viškovo , Snimio Vedran KARUZA


Josip Katalinić, Marišćina, Viškovo , Snimio Vedran KARUZA


Sadnju Hortikulture, otvaranje i zatvaranje bunara i »zid od sode bikarbone« koje je Banić navodio kao poteze Eko plusa koji bi jednom mogli uništiti smrad, vijećnici su poistovijetili s čašicom vode kojom se gasi veliki požar.


Vijećnica i članica Udruge krizni stožer Eko Marišćina  Mirna Međimorec kazala je da su sve te metode provode na najobičnijim smetlištima, kakvo je na koncu i Marišćina i da će tako biti sve dok se ne počne odvajati bio otpad.


Sjednici je u svojstvu građanina prisustvovao i bivši saborski zastupnik Mosta Josip Katalinić, inače stanovnik Viškova, koji je kazao da se ništa neće riješiti dok Marišćina ne postane državni problem i problem Grada Rijeke i PGŽ,a to će postati tek kad je zatvore te sugerirao vijećnicima da odmah dionesu odluku o zatvaranuju Marišćine.


Isto je prije zaključka rekla i predsjednica Općinskog vijeća Viškova Ksenija Žauhar. Današnjoj sjednici prethodio je prosvjed ispred viškovske vijećnice, gdje su u i isto vrijeme kad je počela sjednica prosvjedovale tri skupine građana.


Prosvjedovala je skupina građana u organizaciji Marine Graton Gulin, predstavnici Živog zida koji su tražili prisustvovanje sjednici i njen prijenos uživo na FB stanici Živi zid Viškovo, što im je odobreno, te Udruga Krizni eko stožer Marišćina.


Svi su oni tražili zatvaranje Marišćine, čemu se vijećnici Viškova nisu suprotstavljali, dapače, i oni su na neki načen prosvjedovali iz svojih vijećničkih klupa, no na prosvjedima se sakupilo se tek nešto više od dvadeset građana. 


Kako će na zaključak Općinskog vijeća Viškova reagirati nadležno Ministarstvo, PGŽ i ostale nadležne institucije, znat će se uskoro. Viškovo je svoje reklo.