Zaustavljena sanacija

STOPIRAN POSAO Inspekcija obustavila gradnju zida, mještani Krasice žele da se radovi na Hroljevu nastave

Sanja Gašpert

Radovi stoje, djeca s Krasice ostala bez dječjeg igrališta / Snimio Roni BRMALJ

Radovi stoje, djeca s Krasice ostala bez dječjeg igrališta / Snimio Roni BRMALJ

U Gradu Bakru kažu kako im je iz županijskog Odjela za graditeljstvo rečeno da za projekt nije bila potrebna građevinska dozvola te da su potpisane suglasnosti sa suvlasnicima okolnih čestica



BAKAR Radovi na igralištu Hroljevo na Krasici naglo su obustavljeni, a prema oporbenom SDP-u glavni razlog su nepostojanje građevinske dozvole, kao i neriješeni imovinsko-pravni odnosi. SDP-ova vijećnica u bakarskom Gradskom vijeću Tamara Kojić, ujedno i predsjednica bakarskog SDP-a, o spomenutom problemu postavila je i vijećničko pitanje, a sama je informacije potražila i u Vijeću Mjesnog odbora Krasica.


Bez projekta?


– Odgovor od predsjednika VMO-a Maria Mavrića potvrđuje da je radovima na Krasici, na igralištu Hroljevo, izdana zabrana gradnje od strane građevinske inspekcije. No, na samoj sjednici Gradskog vijeća, predsjednik Vijeća me po tom pitanju verbalno napao. Ipak je prema informacijama građana ova gradnja bez građevinske dozvole i bez projekta, a u organizaciji gradonačelnika i predsjednika Gradskog vijeća. Do sada je utrošeno više od 120 tisuća kuna u ovoj divljoj gradnji, a i na terenu koji nije vlasništvo Grada Bakra. Ovo je jedan neodgovorni postupak, od dokazivanja i bildanja svoje snage, pa i protiv zakonskih propisa – piše u svom priopćenju Tamara Kojić.


Grad Bakar pokrenuo je ovaj komunalni projekt na Krasici iz razloga što su velike količine oborinske vode tekle prometnicom i stvarale bujice koje su se slijevaju na igralište Hroljevo.




– Imamo ogromne troškove sanacije nastalih oštećenja, između ostalog i čitav potporni zid visine tri, a dužine 60 metara, kao i dio ceste srušio se na igralište. Izgradili smo novi potporni zid, no time nije riješen problem oborinske odvodnje. U planu nabave za ovu godinu i u gradskom proračunu osigurali smo sredstva za upojni bunar, kao i preusmjeravanje voda s prometnice i igrališta prema livadama i šumi. Pored ovih radova, nužno je bilo ukloniti i trošni ogradni zidić iz kojeg viri armaturna mreža sa šiljcima, kao i kamenje – ističu u Gradu Bakru. Na igralištu se okuplja sve veći broj djece i mladeži, a održavaju se i treninzi NK Borac iz Bakra, pa je prijetila opasnost od ozbiljnih ozljeda što nikako nismo mogli dozvoliti, kažu u Gradu.


Stoga je Grad proveo postupak nabave sukladno planu i osiguranim sredstvima, potpisane su suglasnosti sa suvlasnicima okolnih čestica, izrađeno je tehničko rješenje novog potpornog zida, a slijedom toga izvedeni pripremni radovi na poravnanju terena, uklanjanju opasnog zida i ograde.


No, građevinska inspekcija izdala je rješenje, s datumom 20. ožujka, o stavljanju igrališta Hroljevo u prvobitno stanje i dostavila ga Gradu Bakru.


Mještani ogorčeni


– Osobno sam neugodno iznenađen ovim rješenjem. Naime, iz županijskog odjela za graditeljstvo rečeno nam je kako za taj zahvat nije potrebna građevinska dozvola. U svim radovima i projektima radimo po zakonu, a sve što je urađeno na Hroljevu, učinjeno je u dobroj vjeri, radi sprječavanja većih šteta, ali i postizanja sigurnosti naše djece. Ako bude potrebno, zbog tih dvadeset centimetara višeg zida, koji je trebao biti zatrpan, kao i poravnatog terena, spremni smo ukloniti i taj nesretni zid. Mještanima Krasice i građanima ostavljam na razmišljanje tko će biti odgovoran ako se nešto dogodi i kome je u interesu da se na području našeg grada zaustavljaju radovi, kaže gradonačelnik Tomislav Klarić.


Mještani Krasice ogorčeni su zbog zaustavljanja projekta izgradnje igrališta, bez obzira na razloge. Mještanin Gordan Pavletić ističe kako ovaj projekt svakako treba nastaviti jer je, kaže, riječ o investiciji u kojoj bi uživala djeca.



– U prijateljskoj suradnji s Ina Rafinerijom nafte Rijeka osigurana su i sredstva za financiranje radova u vrijednosti od 200 tisuća kuna, na čemu smo im izuzetno zahvalni. Nabavljena je zemlja za nasipavanje i zatravnjenje poravnanog prostora, kao i sadnju zelene ograde. Na novi zatravnjeni dio planirali smo postaviti dječja igrala, kao i sprave za vježbanje odraslih. Nažalost, zbog pritisaka od strane SDP-a te prijave Građevinskoj inspekciji od strane gospodina iz Bakra zaustavili smo radove. Nisu završeni radovi na drenaži i ozelenjavanju prostora i postavi nove ograde. Po svemu smatramo da nismo ničim prekršili pravila i da smo spriječili moguće tragične posljedice. Zašto sve već nije završeno i prostor uređen, ostavljam na razmišljanje mještanima Krasice i NK Borac iz Bakra, kao i svima koji na igralište Hroljevo rado dolaze – kaže bakarski gradonačelnik Tomislav Klarić.



– Lijepa priča bi se mogla na tom prostoru napraviti. Svi koji ovdje živimo sigurno smo za to da se ovi radovi nastave i da se riješi dugogodišnji problem s oštećenjima koja nastaju uslijed velikih oborina, ali i napravi igralište za djecu. Nitko od mještana nije radio probleme, to su sada politička prepucavanja koja štete nama mještanima, ali i našoj djeci.Franjo Tijan također je ogorčen što su radovi zaustavljeni i smatra da se svakako trebaju nastaviti.

– Pa tko od nas ne bi volio da se u našem mjestu nešto napravi. Bolje nešto, nego ništa. Taj je prostor do sada bio često poplavljen i djeca se nisu mogla igrati, a ni staro igralište se nije moglo koristiti. Politika je očito presudila, ne znam zašto se svađaju. Ja sam osobno prije dao dio zemljišta za taj projekt, ne znam u čemu je problem, kome smeta da se izgradi igralište za našu djecu.


Slično razmišlja i Marijan Perušić, koji smatra kako bi VMO Krasica trebao sazvati sastanak s mještanima i Gradom te političarima, kako bi se postigao dogovor.


– Sto posto sam za to da se ovaj projekt nastavi, a onima koji su protiv poručujem da se ne miješaju. Riječ je o izvanrednom terenu koji je Grad počeo sređivati i ne razumijem zašto to nekome smeta – kaže Perušić.