Glavna tržnica

SLUČAJ PLACA Što se mijenja u rasporedu štandova i načinu rada

Ljiljana Hlača

Zbog sigurnosnih razloga odustalo se od plana da dio štandova bude uz zapadno pročelje zgrade u Verdijevoj 11, uz trgovinu Brodokomerca, a štandovi s torbama, kapama i obućom sele u Zagrebačku. Zakupci će morati imati vage Rijeka plusa, a plaćat će dodatno i suncobrane



Rijeka plus je odustao od namjere da štandovi budu uz zapadno pročelje zgrade Verdijeva 11, uz trgovinu Brodokomerc, zbog sigurnosnih razloga. No, nije prihvaćena inicijativa da štandovi s torbama, kapama i obućom, koji su sada uz prvi paviljon, tamo i ostanu. Oni se ipak sele u Zagrebačku ulicu, gdje se sada prodaje tekstil. Gradske vlasti su se obvezale da će riješiti sustav oborinske odvodnje u toj ulici tako da ne bi trebalo dolaziti do poplava – rečeno je to na sastanku zakupaca štandova glavne tržnice i Rijeka plusa. Kako nam prenosi predstavnik zakupaca štandova Zorana Plavčića, Rijeka plus inzistira na svojim digitalnim vagama, a to nije baš po njihovoj volji.


– Mnogi od nas imaju svoje vage u koje su uložili svoj novac kao i u njihovo održavanje. Jedna vaga košta i do 4.000 kuna. Njihove vage bi se i plaćale. Koliko, to još nitko ne zna. Naš je prijedlog da se za kupce postavi jedna vaga na placi. Pa, ako netko misli da nije dobio onu količinu robe koju je platio uvijek to može i provjeriti – navodi Zoran Plavčić. Dodatno će se plaćati i suncobrani, dok će kameni pultovi, koji su »zaštićeni«, biti na popravku osam dana. Svi koji se sada ne vide u novom rasporedu jer je njihovo mjesto »ukinuto« neka ne brinu – nitko nije izuzet, kaže Plavčić.



Prije otprilike 15 godina pisali smo o tome kako Grad Rijeka planira premjestiti tržnicu na područje Školjića, na mjesto gdje je sada Autotrolej. Budući da će sada biti uloženo dosta novaca u opremu, a najvljeno je uređenje i postojeće lokacije, interesiralo nas je što će biti s tom idejom. Polazeći od odgovora dobivenog od Grada Rijeke, realizacija te ideje je – što bi se u narodu reklo – na »dugom štapu«. U Gradu saznajemo da tržnica ostaje na području na kojem trenutno djeluje i za sada se ne razmišlja o njezinom preseljenju na Školjić, niti na bilo koju drugu lokaciju.




– Što se tiče Školjića, za bilo kakav zahvat na tom području, temeljni je preduvjet preseljenje garaže Autotroleja na novu lokaciju. No, riječ je o vrlo složenom i izuzetno skupom projektu čiju realizaciju očekujemo korištenjem sredstava iz EU fondova, navodi se u odgovoru iz gradske uprave. Daljni planovi Grada su da do 2020. godine, u sklopu primjene integriranih teritorijalnih ulaganja (mehanizam kroz kojeg su Urbanoj aglomeraciji Rijeka odobrena EU sredstva) za razvoj Urbane aglomeracije Rijeka, bude pokrenuta izrada dokumentacije neophodne za aktiviranje projekta preseljenja Autotroleja u sljedećem programskom i financijskom ciklusu.



Sve se plaća


– Budući da je javna rasprava o tržnom redu u tijeku i mi ćemo svojim prijedlozima sudjelovati. Naš je cilj da zakupci koji povremeno ovdje prodaju imaju isti status kao i mi. Za početak da plaćaju vodu. Meni trošak vode iznosi čak 800 kuna mjesečno, a tu je i zatim zakup koji iznosi 1.200 kuna plus PDV. A isti ovakav stol u Zagrebu je 600 kuna. Pa kako mi uz takve troškove možemo biti dostupni kupcima – pita se Plavčić. Prema njegovim riječima bivši koncesionar plaćao je koncesiju koja se kretala kunu i pol do tri kune po metru četvornome, a da pri tome desetljećima nije ulagao.


– Sve je jako derutno, a dovoljno je vidjeti kako izgleda WC u prvom paviljonu – spominje jedan od primjera.


Novo ruho tržnice očekuje se početkom sljedeće godine. Naime, naručeno je 50 drvenih štandova, 90 kiosaka, 100 stojnica (banaka), što zajedno sa suncobranima i nadstrešnicama (tendama) iznosi oko pet milijuna kuna. Isporuka se očekuje do kraja ove godine, a zamjena postojeće opreme novom do kraja siječnja 2018. fodine U dogovoru s konzervatorima za suncobrane je određena zelena, a za tende nad fiksnim prodajnim mjestima zeleno-bež boja, dok su naručeni kiosci sive boje. Cijena zakupa ostat će na sadašnjoj razini, najavljuju u Gradu. No, to treba uzeti s rezervom – uz najavljene digitalne vage, suncobrane i veće skladište, cijena bi u budućnosti mogla biti i nešto viša.



MO Luka reagira na novinske napise u kojima je pisalo da je ovaj Odbor sudjelovao u rasporedu prodajnih mjesta na glavnoj placi.


– MO Luka je kao predstavnik građana s ovoga područja nastojao prijedlozima popraviti »suživot« stanara i tržnice. Mi smo dosta toga predlagali, ali prihvaćen je jedino prijedlog oko postave koševa za otpatke. Jer kako možemo očekivati čistu placu kad na njezinoj površini nema niti jednog koša za otpatke. Za sve ostalo nismo imali pojma niti smo u tome sudjelovali – navode u u ovom Odboru.



Novi raspored


Kada je riječ o novom rasporedu, sva prodajna mjesta s pekarskim proizvodima i pečenjara bit će smješteni u Ulici Vatroslava Lisinskog uz zapadno pročelje prvog paviljona. Između prvog i drugog paviljona smjestit će se drveni sklopivi štandovi koji će po isteku radnog vremena tržnice biti uklonjeni kako bi se dobila »otvorena« Verdijeva ulica. Betonski štandovi na ulazu u drugi paviljon ostaju, a u Ulici Vatroslava Lisinskog, zapadno pročelje drugog paviljona predviđeno je za kioske, a sredina ulice za duple betonske štandove. U južnom dijelu Zagrebačke ulice kiosci će biti postavljeni u dva reda. To bi trebalo omogućiti bolju prohodnost za lokalne stanare.


Svako prodajno mjesto će imati oznaku s podacima o trgovcu, a novi skladišni prostor koji će biti na adresi Zagrebačka 19 bit će površine 200 četvornih metara. Lokacija uz Kazališni park, gdje se trenutno prodaje cvijeće, predviđena je za uređenje sljedeće godine. Tada bi trebalo krenuti uređenje bočnih dijelova zgrade ribarnice. Za sada nije poznato kada će na red doći uređenje unutrašnjosti prvog i drugog paviljona.