Danas pred vijećnicima

SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA Čordašev će biti smijenjen, izbor Andreja Poropata neizvjestan

Damir Cupać

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler

Ako je Akcija mladih donekle u pravu kada puna ogorčenja upozorava na neprincipijelnost i neopravdanost smjene Tihomira Čordaševa, jednako tako nije u pravu kada s Hrvojem Burićem kompromitira kreditni aranžman od 160 milijuna kuna za projekte EPK



RIJEKA Prije nešto manje od godinu dana za predsjednika riječkoga Gradskoga vijeća izabran je gradski vijećnik Akcije mladih Tihomir Čordašev, a u tom trenutku euforično se slavila pobjeda demokracije, slavile su se promjene koje će omogućiti novi smjer riječke politike nakon 17 godina vladavine SDP-ovih koalicija i Vojka Obersnela.


U toj euforiji najeuforičniji su bili u HNS-u, stranci koja je slavila formiranje Srednjega bloka, političke grupacije koja je uključivala uz njih, Akciju mladih, Listu za Rijeku, nezavisnu listu Hrvoja Burića, HDZ, Živi zid i Most, i na taj način su nastavili funkcionirati u političkom diskursu koji je zavrtio njihov kandidat za gradonačelnika Juraj Bukša. No, iz sjednice u sjednicu bilo je jasno da je, kada je HNS u pitanju, sve manje Srednjega bloka, a sve više suradnje sa SDP-om, barem na lokalnoj razini jer je Bukša svoju sreću potražio u državnoj firmi na krilima suradnje na državnoj razini – onoj s HDZ-om. No, zahvaljujući sve boljoj suradnji sa SDP-om, a otvaranju potpune fronte s već tada nestajućim Srednjim blokom, svoj je posao u gradskoj upravi, na mjestu pročelnice Odjela gradske uprave za poduzetništvo, našla i Jana Sertić, HNS-ovka koja je bila kandidatkinja za zamjenicu riječkoga gradonačelnika Bukši koji je kampanju odradio s najžešćih oporbenih pozicija.


Burićevo obećanje 


Eto to je kontekst unutar kojega će se odraditi, vrlo vjerojatno, još jedna maratonska sjednica gradskoga parlamenta na kojoj je najzanimljivija točka smjena Čordaševa, koja je izvjesna, i izbor HNS-ovca Andreja Poropata za predsjednika Gradskoga vijeća, što je još uvijek neizvjesno. Naime, Hrvoje Burić kojemu je HNS preoteo vijećnicu koja je ušla u gradski parlament s njegove liste, Moranu Jokić, nije nikako stranka koju će on podržati, a Akciji mladih ne može oprostiti što je podržala proračun krajem godine i samim tim i nastavak Obersnelovog mandata kao gradonačelnika. Prije dva-tri mjeseca Burić je poručio u jednoj polemici za vrijeme sjednice da mu obećava da će dignuti ruku za njegovu smjenu. Potvrdio je to obećanje na nedavnoj konferenciji za novinare. Dakle, smjena Čordaševa je apsolvirana, iako je obrazloženje HNS-a koji je pokrenuo cijelu priču tragikomično i potpuno očekivao od stranke kojoj je najveća snaga trgovački potencijal doveden do savršenstva. Iako je Poropat uvjeren da će dovoljno vijećničkih ruku biti u zraku za njegov izbor, za sada je to teško očekivati. No, (ne)izbor novoga predsjednika ne bi trebao biti prepreka za nastavak sjednice jer se sa smjenom Čordaševa glasuje o zaključku da na njegovo mjesto sjeda Oskar Skerbec do izbora novoga predsjednika.


Pravila igre 




Ako se za dana, a sreća je da je proljetno vrijeme pa sunce kasnije zalazi, odradi smjena i (ne)izbor, krenut će se raspravljati i o jednom od najbitnijih pitanja kada je riječ o realizaciji Obersnelove političke platforme, a to je Europska prijestolnica kulture. Naime, Grad Rijeka da bi povukao europska sredstva za projekte EPK-a, ali i niz drugih kao što je energetska obnova vrtića i škola, mora osigurati vlastita sredstva. To su pravila igre. Obersnel je predložio dizanje kredita od nešto manje od 160 milijuna kuna. Spomenuti Hrvoje Burić je najavio da je riječ o dužničkom ropstvu koje on neće podržati, a sličnoga je mišljenja i Akcija mladih čijega predsjednika HNS potpomognut Hrvojem Burićem smjenjuje. Ako je Akcija mladih donekle u pravu kada puna ogorčenja upozorava na neprincipijelnost i neopravdanost smjene Tihomira Čordaševa, jednako tako nije u pravu kada s Burićem kompromitira ovaj kreditni aranžman. Burić je barem dosljedan jer nije podržao proračun krajem 2017. godine, dok je Akcija mladih podržavajući proračun podržala i kreditno zaduženje jer se jasno moglo iščitati na koji način će se zatvoriti financijska konstrukcija. Vjerojatno će gradski parlament imati dovoljno ruku za izglasavanje odobrenja za dizanje kredita jer je teško vjerovati da su svi vijećnici spremni srušiti sve što se do sada radilo na projektu EPK koji bi vjerojatno propao bez tog novca.