Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
22. listopada 2019.
Ispis članka: SAJALI ZA KOŠARKAŠE Pogledajte kako je bilo na ovogodišnjoj Mikulni u Kostreni - Novi List

NoviList.hr

SAJALI ZA KOŠARKAŠE Pogledajte kako je bilo na ovogodišnjoj Mikulni u Kostreni

Popularna manifestacija

10. prosinac 2017 09:44

Napisao: Biljana Savić

Mikulna je prigoda kada u »sajanju« odnosno prikupljanju pomoći sudjeluje čitava Kostrena. Humanitarni cilj ovogodišnje Mikulne nabavka je posebnih sportskih kolica za Košarkaški klub Kostrena

Foto: V. KARUZA

KOSTRENA Djeca, puno djece, sv. Nikola, darovi, glazba, ples, hrana, piće, sajam....samo su dio kostrenske zimske manifestacije Mikulna čije je treće izdanje, u zajedničkoj organizaciji Općina Kostrena, TZ Općine Kostrena i Komunalng društva Kostrena i uz podršku brojnih sponzora i donatora, održano na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena. U šatoru, da nikome ne bude hladno.

Posebno obilježje Mikulni je dao ponovno oživljeni kostrenski običaj Bratovštine sv. Nikole - »sajanje«, odnosno prikupljanje pomoći, kao čin međusobnog pomaganja u zajednici.

Veliko srce

Iako se nekad »sajalo« za pomorce i običaj se ponešto promijenio, namjera je ostala ista - pomoći onim članovima lokalne zajednice kojima je to potrebno.

Mikulna je prigoda kada u sajanju sudjeluje čitava Kostrena, a sredstva se prikupljaju na način da udruge posjetiteljima nude svoje radove, hranu, piće, kalendare i fotografiranje i predstavljaju različite aktivnosti u zamjenu za donacije. Humanitarni cilj ovogodišnje Mikulne nabavka je posebnih sportskih kolica za Košarkaški klub Kostrena, a sredstva su se počekala prikupljati na nedavno održanoj manifestaciji Tattoo Expo kao i na glazbenom festivalu »Ri Rock« u Rijeci.

Inače, uvod u program i ceremoniju otvaranja bio je nastup kostrenske Klape Trabakul, a program se nastavio nastupima djece kostrenskog vrtića i škole. Mali posjetitelji mogli su uživati u druženju sa sv. Nikolom, a veliko zanimanje izazvalo je oslikavanje lica, koje kao da je podsjetilo da se Kvarneru bliži i peto godišnje doba.

G912VK11
Mikulna u Kostreni / Foto: V. KARUZA

Tijekom programa predstavljali su se redom izlagači izmjenjujući se s nastupima Kantridersa i »Love, Sing, Dance« dua, a sva događanja pratila je bogata gastronomska ponuda.

Kulinarska natjecanja

Ovogodišnji novitet bila su čak dva kulinarska natjecanja i to u pripremi božićnih kolača pod nazivom »Bokunić slatkoga« i u kuhanju kotlića prema receptu iz kostrenske kuharice »Lignji na saft«.

Najbolji bokunić slatkoga pripremila je Mirjana Perić, dok je u pripremi lignji najuspješnija bila ekipa Sportske zajednice Općine Kostrena.

Najmlađe je razveselio Sv. NikolaGužva u šatoru Prikupljanje pomoći odvijalo se na razne načine