Popularna manifestacija

SAJALI ZA KOŠARKAŠE Pogledajte kako je bilo na ovogodišnjoj Mikulni u Kostreni

Biljana Savić

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Mikulna je prigoda kada u »sajanju« odnosno prikupljanju pomoći sudjeluje čitava Kostrena. Humanitarni cilj ovogodišnje Mikulne nabavka je posebnih sportskih kolica za Košarkaški klub Kostrena



KOSTRENA Djeca, puno djece, sv. Nikola, darovi, glazba, ples, hrana, piće, sajam….samo su dio kostrenske zimske manifestacije Mikulna čije je treće izdanje, u zajedničkoj organizaciji Općina Kostrena, TZ Općine Kostrena i Komunalng društva Kostrena i uz podršku brojnih sponzora i donatora, održano na trgu ispred Sportske dvorane Kostrena. U šatoru, da nikome ne bude hladno.


Posebno obilježje Mikulni je dao ponovno oživljeni kostrenski običaj Bratovštine sv. Nikole – »sajanje«, odnosno prikupljanje pomoći, kao čin međusobnog pomaganja u zajednici.


Veliko srce


Iako se nekad »sajalo« za pomorce i običaj se ponešto promijenio, namjera je ostala ista – pomoći onim članovima lokalne zajednice kojima je to potrebno.




Mikulna je prigoda kada u sajanju sudjeluje čitava Kostrena, a sredstva se prikupljaju na način da udruge posjetiteljima nude svoje radove, hranu, piće, kalendare i fotografiranje i predstavljaju različite aktivnosti u zamjenu za donacije. Humanitarni cilj ovogodišnje Mikulne nabavka je posebnih sportskih kolica za Košarkaški klub Kostrena, a sredstva su se počekala prikupljati na nedavno održanoj manifestaciji Tattoo Expo kao i na glazbenom festivalu »Ri Rock« u Rijeci.


Inače, uvod u program i ceremoniju otvaranja bio je nastup kostrenske Klape Trabakul, a program se nastavio nastupima djece kostrenskog vrtića i škole. Mali posjetitelji mogli su uživati u druženju sa sv. Nikolom, a veliko zanimanje izazvalo je oslikavanje lica, koje kao da je podsjetilo da se Kvarneru bliži i peto godišnje doba.



Tijekom programa predstavljali su se redom izlagači izmjenjujući se s nastupima Kantridersa i »Love, Sing, Dance« dua, a sva događanja pratila je bogata gastronomska ponuda.


Kulinarska natjecanja


Ovogodišnji novitet bila su čak dva kulinarska natjecanja i to u pripremi božićnih kolača pod nazivom »Bokunić slatkoga« i u kuhanju kotlića prema receptu iz kostrenske kuharice »Lignji na saft«.


Najbolji bokunić slatkoga pripremila je Mirjana Perić, dok je u pripremi lignji najuspješnija bila ekipa Sportske zajednice Općine Kostrena.


Najmlađe je razveselio Sv. NikolaGužva u šatoru Prikupljanje pomoći odvijalo se na razne načine