Advent

Rijeka zasjala u blagdanskom ruhu: Zapaljena prva adventska svijeća, Korzo kao iz bajke

Mirjana Grce

Foto: V. KARUZA

Foto: V. KARUZA

Tijekom Rijeka Adventa Riječane i posjetitelje Rijeke očekuje bogat program, a prije svega svi će moći uživati u šetnji lijepo osvijetljenim Korzom i mnogim drugim ulicama i trgovima grada



Na Trgu Ivana Koblera u središtu Rijeke je paljenjem prve adventske svijeće i potom blagdanske rasvjete na Korzu te mnogim drugim gradskim ulicama i trgovima, počeo riječki Advent.


Na riječkom adventskom vijencu prvu svijeću je simbolično upalio mons. dr. Ivan Devčić, riječki nadbiskup, a Koblerov trg bio je gotovo premali za primiti sve koji su došli na tu svečanost. Nazočio je i Vojko Obersnel, gradonačelnik Rijeke sa suradnicima, kao i Petar Škarpa, direktor riječke Turističke zajednice, a program su prigodnim pjesmama uveličali Zbor Schola Cantorum pod ravnanjem prof. Ingrid Haler, Antonela Doko te Leonora i Giorgio Surian.


– Svjetlo je simbol života. Kako je zapisano na početku Biblije o tome kako je Bog stvorio svjetlost da rastjera tamu, tako i danas možemo poželjeti da svjetlost potisne tamu, jer je imamo dosta u svojim životima i u ovom svijetu. Drugo ime za Isusa je svjetlost, svjetlost koja pobjeđuje tamu, koja donosi mir i sigurnost…, poručio nadbiskup Devčić poželjevši svima ono što simboliziraju adventske svijeće: ona koju se pali na prvu adventsku nedjelju nadu, duga mir, treća sreću, a četvrta ljubav.




Nakon svečanosti paljenja prve adventske svijeće i Korzo je izgledalo kao da se u središte grada slila cijela Rijeka.



Uz prigodan program, u nazočnosti gradonačelnika Obersnela i njegovih suradnika, upaljena raskošna blagdanska rasvjeta.


Tijekom Rijeka Adventa Riječane i posjetitelje Rijeke očekuje bogat program, a prije svega svi će moći uživati u šetnji lijepo osvijetljenim Korzom i mnogim drugim ulicama i trgovima grada.


Na Gatu Karoline Riječke već je otvoreno klizalište Morska pahuljica, a večeras će biti otvoren tradicionalni Advent na Gradini, na Trsatu. Posjetitelje očekuju glazbeni i drugi programi već u 17 sati, a u 18 paljenje 17 kilometara lampica. Nakon toga će biti otvoren jedinstveni Advent u tunelima ispod grada, a taj program započinje u 19 sati.