Potok

Rijeka već 25 godina ima vrtić koji radi do kasno navečer, ali za njega nema – lista čekanja

Ingrid Šestan Kučić

Opcija za uvođenje smjenskog rada u veći broj objekata ili pak rada subotom uvijek je otvorena. Do sada se nitko od roditelja nije obratio s potrebom smještaja djeteta i subotom u vrtić, a nije bilo upita ni za organizaciju smjenskog rada u nekim drugim objektima, kažu u Dječjem vrtiću Rijeka



Iako u svom sastavu Dječji vrtić Rijeka ima 31 objekt u kojem se provodi predškolski odgoj i naobrazba, svega jedan vrtić svoja vrata ne zatvara u 17 sati, a riječ je o Podcentru Potok koji već 17 godina provodi smjenski rad. No, sudeći prema iskazanom interesu roditelja na upisima, jedan objekt na cijelom riječkom području u kojem mališani imaju priliku svakodnevno boraviti do 21,30 sati sasvim je dovoljan, jer kako ističe ravnateljica Dječjeg vrtića Rijeka Davorka Guštin, liste čekanja za taj objekt nema.


Dokaz za upis


– Vrtić Potok ove godine ima ukupno 87 polaznika, od čega je 28 djece smješteno u dvije jasličke, a 59 djece u tri vrtićke skupine. Od te tri vrtićke skupine, dvije rade tjednu izmjenu smjena, a jedna dnevnu. Takav je rad organiziran sukladno potrebama roditelja. Bez obzira što vrtić svakodnevno radi od 6,30 do 21,30 sati, sukladno državnom pedagoškom standardu djeca u vrtiću ne mogu boraviti više od 10 sati. Roditelji imaju fleksibilan raspored dovođenja djece, odnosno oni koji rade u poslijepodnevnoj smjeni djecu mogu dovesti od 11,30 do 13 sati – navodi ravnateljica.



Prošle godine predstavljen plan Vlade kao jednu od glavnih demografskih mjera predviđa da najkasnije 2019. godine vrtići u kojima roditelji djece iskažu potrebu za popodnevnom skrbi za djecu počnu raditi u dvije smjene, a oni u kojima roditelji trebaju uslugu i subotom, organizirat će i subotnja dežurstva. Kao jedinu prepreku realizaciji te mjere u Dječjem vrtiću Rijeka vide nedostatak kadra jer kako navodi ravnateljica Davorka Guštin, na tržištu rada nezaposlenih odgajatelja jednostavno nema. Kadar koji je prije samo nekoliko godina bio suficitaran i radno mjesto se čekalo godinama, danas je postao deficitaran.




– Nedostatak odgajatelja na tržištu rada mogao bi biti ozbiljan problem, jer na Zavodu za zapošljavanje nezaposlenih odgajatelja jednostavno nema, a širenje programa smjenskog rada, kao i rad subotom, zahtijeva nova zapošljavanja. Nekada su odgajatelji teško dolazili do stalnog radnog mjesta, no s ekspanzijom programa i otvaranjem novih vrtića, to se promijenilo. Danas odmah po završetku stažiranja i stručnog ispita dobivaju radno mjesto. Iz suficitarnog zanimanja u svega nekoliko godina odgajatelji su postali deficitaran kadar, kaže Guštin.



S obzirom na to da Dječji vrtić Rijeka ove pedagoške godine ima 3.285 polaznika, postotak djece koja pohađaju smjenski vrtić iznimno je mali, a za dobivanje mjesta u takvom vrtiću osnovno je pravilo da oba roditelja rade u smjenama što prilikom upisa djeteta u vrtić moraju i dokazati. Iako vrtić Potok ima 17 godina iskustva u smjenskom radu, povijest postojanja smjenskog rada u Dječjem vrtiću Rijeka još je duža, jer takav se organizira već 25 godina.


– Dječji vrtić Rijeka smjenski rad organizira od 1992. godine, a u pojedinim razdobljima takav se rad odvijao u nekadašnjem vrtiću Ciciban na Piramidi te u vrtiću Turnić. U prvim godinama rada smjenski je vrtić imao puno veći broj djece, čak i dvostruko veći, a onda je broj zainteresiranih roditelja stagnirao. U vrtiću Potok takav se rad provodi od 2001. godine, a posljednjih godina broj djece je konstantan, kaže Guštin.


Dodajući da je u jednom periodu svojeg postojanja Dječji vrtić Rijeka organizirao i rad subotom ujutro jer su postojale potrebe roditelja, Guštin kaže kako je toj ustanovi na prvom mjestu zadovoljenje potreba roditelja i djece te da je opcija za uvođenje smjenskog rada u veći broj objekata ili pak rada subotom uvijek otvorena.


Dobra lokacija


– Do sada nam se nitko od roditelja nije obratio s potrebom smještaja djeteta i subotom u vrtić, a nije bilo upita ni za organizaciju smjenskog rada u nekim drugim objektima. Za pretpostaviti je da lokacija Potok odgovara roditeljima, jer radi se o centru Rijeke, no dogodi li se da se pojavi stvarna potreba za proširenjem smjenskog programa, spremni smo organizirati takav rad. U kontekstu demografske politike o tome se u posljednje vrijeme puno priča, a s podjelom Dječjeg vrtića Rijeka na tri ustanove, moguće je da će se u dvije nove ustanove pokazati potreba za organizacijom smjenskog rada – ističe ravnateljica.


Vrtić Potok s novom će reorganizacijom riječke predškolske ustanove, koja bi trebala biti realizirana do kraja ove godine, ostati u sastavu Dječjeg vrtića Rijeka koji će nakon osnivanja dva nova vrtića, More i Sušak, ostati i dalje najveća riječka predškolska ustanova.