Riječki karneval

Rijeka malih maškara u subotu će zaplesati Korzom: Očekuje se čak četiri i pol tisuće sudionika

Biljana Savić

Foto: Marko Gracin

Foto: Marko Gracin

Središtem Rijeke proći će grupe vrtićara i osnovnoškolaca, uglavnom s riječkog područja i Primorsko-goranske županije, ali i Ličko-senjske i Karlovačke županije, te Srbije i Slovenije



RIJEKA Došlo je vrijeme i za sutrašnju najslađu, najsrdačniju i najrazigraniju subotu Riječkog karnevala, kad će rijeka maškarica proplesati glavnom riječkom šetnicom! Točnije 64 grupe sa skoro 4.500 šarenih pčelica, balerina, pingvina, slatkih čudovišta, hodajućih krumpira,… iz Hrvatske, uglavnom riječkog područja i Primorsko-goranske županije, ali i Ličko-senjske i Karlovačke županije, te inozemstva – Srbije i Slovenije.



Novost od ove godine, međunarodni eno-gastro festival WineRi, najavio je Žarko Stilin iz agencije Aha marketing. Rijeka od ove godine ima svoj prvi međunarodni festival vina, delicija i ugodnog življenja, sve sažeto pod imenom WineRi.


Vinogradarski radovi nedavno su završili i sada slijedi najbolje vrijeme – degustiranje. Guvernerova palača će 22. i 23. veljače ugostiti ovaj eno-gastro festival na kojem će se moći kušati nabolje od ponude vina, likera i delikatesa iz Hrvatske i susjednih zemalja za sezonu 2017.




Za sve koji žele dopuniti svoje znanje o vinima, ali i one koji žele naučiti više o poslovanju s vinima, u sklopu festivala će biti održane radionice i predavanja na Visokoj poslovnoj školi PAR, a najavljeno je i niz B2B susreta i sastanaka, donatorska večera te After WineRi party u klubu Bačva. Cijena festivalske ulaznice i čašice je 75 kuna (dvodnevna 130 kuna), a VIP ulaznica koja uključuje predavanja/radionice i after fest party je 120 kuna (dvodnevna 220 kuna).



Početak u 13 sati


Sve što treba znati o Dječjoj karnevalskoj povorci jučer je novinarima najavila Ines Boban Štiglić iz Turističke zajednice grada Rijeke. Dakle, tko želi doživjeti budućnost Riječkog karnevala, pravac Korzo sutra, 18. veljače. Na 21. dječjoj maškaranoj povorci sudjelovat će djeca od jedne do petnaest godina, pa će središtem grada proplesati cijela vojska najslađih maškarica, vrtićara i osnovnoškolaca ujedinjenih u veliku, šarenu i bučnu Dječju karnevalsku povorku. Pokret je u 13 sati, a prije početka povorke, na pozornici na Korzu prisutne će zabavljati zborovi Mali Riječani, Morčići, Male Tratinčice i Tratinčice, a na Trgu Republike Hrvatske Prve riječke mažoretkinje.

Dječju karnevalsku povorku predvodit će Meštar Toni s kraljicom karnevala Elaie Filipović i malim predstavnicima kraljevske loze – princezom i princem Riječkog karnevala Lanom Kinkelom i Adrianom Varelijom, prvom pratiljom Miom Popovački i drugom pratiljom Robin Ferlindeš te prvim pratiteljem Lukom Ožboltom i drugim pratiteljima Dominikom Kontićem i Reneom Bertosom. Povorka će se kretati sljedećom rutom: Riva – Trg 111. brigade HV-a – Trg Republike Hrvatske – Korzo – Scarpina ulica – Trg bana Jelačića – Ribarska ulica – Grobnička riva / zgrada Export Delte.



Atmosferu u Ex port Delti ove subote podgrijava Jelena Rozga, a ponešto drugačije ritmove nudi gradska glazba Trsat na svom tradicionalnom karnevalskom koncertu. Veselo će biti i u Tower Centeru Rijeka uz Maškaranu subotu za najmlađe, Pehlinom će proći tradicionalna povorka u sklopu Maškaranog Pehina, pleše se na Pašcu, a kazališta nas i dalje prate prigodnim predstavama.


Svoj obol karnevalu dat će i Gradska glazba Trsat sa svojim tradicionalnim karnevalskim koncertom 18. veljače s početkom u 19 sati uz izvođenje filmskih glazbenih tema i dobrih starih evergreena, a pod ravnanjem dirigenta Stjepana Vadlje. U nedjelju 19. veljače Pusni odbor Pehin sve zove na tradicionalni Maškarani Pehlin. Kazališta su i dalje uz Riječki karneval uz ponudu prigodnih predstava: HNK Ivana pl. Zajca na repertoaru i dalje ima »Put oko svijeta za 80 dana« 17. i 18. veljače u HKD-u na Sušaku te operu »Rigoletto« 18. veljače u matičnoj kući, a Teatrin Nad urom u caffe baru Nad urom nudi komediju »Muškarac o parenju i razmnožavanju« 17. veljače i stand-up »Grupna terapija« 23. veljače.



Prijenos na Kanalu Ri


– Kroz program će nas pratiti voditelji na tri pozornice duž trase – Ivana Bilen na Trgu Republike Hrvatske, Josip Krmpotić na Korzu, Maja Stepančić na Jelačićevom trgu i Davor Jurkotić na 4. pozornici u Ex port Delti. Za sve koji se ne stignu maškarati kod kuće, za vrijeme održavanja povorke na niz će punkova u središtu grada biti organizirano oslikavanje lica, a oni koji neće moći taj dan doći do Korza, Dječju karnevalsku povorku moći će pratiti putem izravnog prijenosa na Kanalu Ri, na mrežnim stranicama Riječkog karnevala na adresi www.rijecki-karneval.hr ili na YouTubeu. Ubrzo nakon prolaska povorke, snimka će biti postavljena na mrežne stranice Karnevala.