Zeleno svjetlo

Rijeka dobiva prvi sveučilišni mirovni centar u cijeloj regiji

Ingrid Šestan Kučić

Foto Marko Gracin

Foto Marko Gracin

Centar, za čijeg je predstojnika imenovan doc. dr. Nebojša Zelić, služit će kao istraživački centar za interdisciplinarno proučavanje uzroka sukoba, uspostave i održavanja mira, te će pokrivati znanstvene discipline kao što su filozofija, pravo, sociologija, socijalna psihologija, kulturalne znanosti, teologija, političke znanosti...



RIJEKA – Senat Sveučilišta u Rijeci na jučerašnjoj je sjednici usvojio odluku o osnivanju Centra za studije mira i konflikata za čijeg je predstojnika imenovan doc. dr. Nebojša Zelić. Prema riječima rektorice prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, riječ je o prvom takvom centru ne samo u Hrvatskoj, već i cijeloj regiji, jer najbliži Centar za mir nalazi se u Njemačkoj.


Svrha osnivanja Centra za studije mira i konflikata (Center for Peace and Conflict Studies CSMK-CPCS) je uspostava istraživačkog i edukativnog centra koji će u svojim istraživanjima i edukacijama primarno obuhvatiti područje Istočne i Jugoistočne Europe, ali i proučavanje relevantnih političkih i društvenih fenomena u širem europskom i globalnom kontekstu. Centar će služiti kao istraživački centar za interdisciplinarno proučavanje uzroka sukoba, uspostave i održavanja mira shvaćenog ne samo kao odsustvo fizičkog ili oružanog sukoba, već i stanja u kojem je mogućnost takvih sukoba vrlo malo vjerojatna, te će pokrivati znanstvene discipline kao što su filozofija, pravo, sociologija, socijalna psihologija, kulturalne znanosti, teologija, političke znanosti i slično. Posebna će pozornost biti posvećena suradnji s civilnim sektorom.


Centar će okupljati znanstvenike iz cijeloga svijeta s ciljem međusobne suradnje te provođenja znanstveno-istraživačkih projekata koji su relevantni za područje Istočne i Jugoistočne Europe, a provodit će se i edukacija u obliku cjeloživotnoga učenja i to u suradnji s drugim znanstvenim institucijama te će se uspostaviti suradnja između akademskog proučavanja fenomena društvenih sukoba i udruga civilnog društva s ciljem snažnijeg utjecaja na mirovne i političke procese. Među ciljevima Centra su i uspostava sveučilišnog poslijediplomskog studija iz područja proučavanja mira i sukoba kao središnjega mjesta poslijediplomskih studija iz toga područja u regiji.




Na jučerašnjoj je sjednici pokrenut i postupak za dodjelu počasnog doktorata Draženu Prelecu, neuroznanstveniku s MIT-a, prestižnog američkog sveučilišta na kojem trenutno drži nekoliko profesorskih pozicija, i to na Sloan School of Management, na Odsjeku za ekonomiju te na Odsjeku za mozak i kognitivne znanosti. Prelec je i član Međunarodnog znanstvenog savjeta Sveučilišta u Rijeci, a u svojoj izvanrednoj karijeri povezuje tri naizgled vrlo različite znanosti – psihologiju, ekonomiju i neuroznanost.


Članovi Senata dali su i zeleno svjetlo za dva nova programa cjeloživotnog obrazovanja, a riječ je o programu Učiteljskog fakulteta »Keramikos – keramika u odgoju i obrazovanju djece i odraslih« te Ekonomskog fakulteta »Modeli sprječavanja bacanja hrane u kućanstvima, poduzećima i ustanovama« kroz koji će polaznici naučiti kako mogu donirati hranu koju ne mogu prodati ili upotrijebiti, kako smanjiti bacanje hrane kroz bolje planiranje, skladištenje, zbrinjavanje hrane i slično te tako uštedjeti novac i spriječiti zagađenje okoliša, a očekuje se da će stečena znanja povećati i zapošljivost polaznika.


Na jučerašnjoj sjednici potvrđen je i izbor studenata i njihovih zamjenika iz redova preddiplomskih i diplomskih studija za članstvo u Senatu, a novi članovi su: Tea Dimnjašević čija je zamjena Ivana Kosec, Leopold Mandić sa zamjenom Kristijanom Nikolozo, Bobana Samardžija sa zamjenom Markom Rubinićem, Tomislav Čop čija je zamjena Kristina Stojanović Čehajić te Tin Nadarević čija je zamjena Ivan Jakopčić.