CTK Rijeka

Rijeka dobila Laboratorij znanja: ‘Ovdje se uči o programiranju, 3D modeliranju i robotici’

Portal Novilist.hr

S otvorenja Laboratorija znanja

S otvorenja Laboratorija znanja

Laboratorij znanja zamišljen je kao mjesto okupljanja svih zainteresiranih članova zajednice koji žele biti u kontaktu s novim tehnologijama, pratiti napredak istih, razumjeti njihovu svrhu i primjenu u svakodnevnom životu



RIJEKA Nakon dvije godine aktivnog prikupljanja sredstva za adaptaciju i opremanje svečano je otvoren Laboratorij znanja u sklopu Centra tehničke kulture Rijeka.


„U Laboratoriju znanja želimo stvoriti mjesto susreta zajednice gdje će građani imati priliku učiti o programiranju, 3D modeliranju, maketarstvu ali i robotici, gdje će moći koristiti 3D printer, CNC stroj za prototipe, mikrokontrolere i razne druge alate pomoću kojih mogu stvarati“, rekla je Olivera Stanić, izvršna direktorica CTK Rijeka, na svečanom otvorenju prostora u koji je uloženo gotovo 500.000 kuna.


Laboratorij znanja zamišljen je kao mjesto okupljanja svih zainteresiranih članova zajednice koji žele biti u kontaktu s novim tehnologijama, pratiti napredak istih, razumjeti njihovu svrhu i primjenu u svakodnevnom životu.




Predsjednik CTK Rijeka, Marko Sokolić, naglasio je: „Naša misija je oduvijek bila da iskoristimo svaku priliku koja nam omogućuje da stvorimo društvo koje razumije, prihvaća i stvara jednake prilike za sve svoje građane“ pa su tako u Centru, vođeni time, osim samog prostora, osigurali stručni kadar, opremu i nastavne programe za provedbu radionica programiranja, robotike, web i grafičkog dizajna, 3D modeliranja, 3D printanja, modeliranja, maketarstva, multimedijske produkcije, računalnih igara, mobilnih aplikacija, korištenja CNC sustava za izradu prototipa, sastavljanja dronova i inovativnih rješenja, a rade na tome da sinergijom s drugim stručnjacima i pojedincima iz zajednice ponude još bogatije programe.


U Laboratoriju znanja CTK Rijeka će provoditi svoje programe i radionice, kao i brojni partneri uključeni u stvaranje ideje Laboratorija, no i znatiželjni pojedinci i pojedinke moći će svratiti i po prvi put koristiti neki alat ili uređaj, dobiti stručnu pomoć ili pak do kraja razviti prototip za svoje inovativne ideje koje planiraju plasirati na tržište. Prostor je ujedno i dostupan osobama s invaliditetom.


Laboratorijem znanja želi se povezati i potaknuti na suradnju organizacije iz javnog, civilnog i poslovnog sektora te zainteresirane pojedince koji djeluju u STEM području na mjestu koje, zahvaljujući svojom opremljenošću i stručnim kadrom, omogućuje zajedničko osmišljavanje i realizaciju ideja za dobrobit lokalne zajednice.


Prekidač kojim je lansirana raketa u svemir i svečano otvoren Laboratorij znanja pokrenuo je gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel. Prigodno je istaknuo kako je Rijeka najspremniji grad u Hrvatskoj za provedbu digitalizacije društva u čemu Gradu uvelike pomažu udruge poput Centra tehničke kulture Rijeka.



Pročelnik Ureda županije Primorsko-goranske županije Goran Petrc izrazio je želju da se prostori koji potiču istraživanje i razvijaju znanja, poput Laboratorija znanja, repliciraju u svim jedinicama lokalne samouprave diljem Primorsko-goranske županije.


Na svečanom otvaranju prisustvovali su brojni gosti, između ostalog Margareta Mađerić, državna tajnica Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, koja je pohvalila CTK Rijeka za razvijanje kvalitetnog projekta za svoju lokalnu zajednicu. Naglasila je i kako će Laboratorij znanja doprinijeti zapošljivosti u Rijeci i šire te CTK timu zaželjela još puno uspješnih projekata i korisnika.


Helena Beus, ravnateljica Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske, kao vrijednost projekta Laboratorija znanja istaknula je sinergiju svih sektora – javnog, privatnog i civilnog.


Otvaranjem Laboratorija znanja ujedno je svečano otvorena i proljetna škola „Makersi na Školjiću“, prvi program CTK Rijeka koji se provodi u novouređenom i novoopremljenom prostoru. Drugu godinu za redom, „Makersi na Školjiću“ okupljaju 40 djece iz Primorsko-goranske županije, koji svoje praznike provode u Rijeci, upravo u prostoru Laboratorija znanja. Tijekom kampa, učenici sudjeluju u radionicama programiranja, robotike i 3D modeliranja te imaju priliku steći nova znanja, ali i međusobno se družiti i kvalitetno provesti slobodno vrijeme tijekom proljetnih školskih praznika.


„Sviđa mi se program, jako je zanimljiv, a prostor je dobro opremljen. Najdraži predmet mi je robotika“, ispričao je Kevin Malnar, polaznik proljetnog kampa koji dolazi iz Prezida.


Doris Kurelić iz Raba je dodala: „Već smo jako puno naučili, jako je zanimljivo. Jedva čekam da nam zadaju projekt koji moramo pripremiti za petak, nadam se da će biti 3D modeliranje, nešto povezano sa sportom.“


Svojom donacijom Laboratoriji znanja podržali su: Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Zaklada Hrvatska za djecu, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, INA d.d. i ACI d.d. Idejno i izvedbeno rješenje izradili su Maja Stanić, Vojko Stanić i Martina Vivoda iz arhitektonskog ureda Studio Mapa d.o.o.


U 25 godine djelovanja Centar tehničke kulture Rijeka kontinuirano razvija tehničku kulturu grada Rijeke i Primorsko-goranske županije, zbog čega je i prepoznat od strane Republike Hrvatske u 2017. godini kada je primio Državnu nagradu za tehničku kulturu Faust Vrančić. Razvijeni su brojni programi za generacije djece, mladih, odraslih i umirovljenika te ranjivih društvenih skupina – nezaposlenih, umirovljenika i osoba s invaliditetom. Centar potiče suradnju s različitim dionicima tehničke kulture, a međunarodnim djelovanjem kroz sudjelovanje u mrežama te europskim i međunarodnim projektima, CTK Rijeka doprinosi međunarodnoj promidžbi tehničke kulture Republike Hrvatske.