Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 10° 6
Sutra: 10° 10° 6
25. siječnja 2020.
Ispis članka: Riječko Sveučilište u europskoj mreži otvorenih sveučilišta - Novi List

NoviList.hr

Riječko Sveučilište u europskoj mreži otvorenih sveučilišta

Iskorak

2. srpanj 2019 10:00

Napisao: Aneli Dragojević Mijatović

Radi se o sveučilištima koja svoju budućnost vide u puno većem društvenom angažmanu, i koja koncept internacionalizacije te razbijanja izolacije ističu kao svoj prioritet i ključno mjesto daljnjeg razvoja, rekla je rektorica Snježana Prijić Samaržija

Foto: Roni Brmalj

RIJEKA - Mlada sveučilišta za budućnost Europe (Young Universities for the Future of Europe – YUFE) jedna je od 17 mreža institucija, koja je od strane Europske komisije odabrana za financiranje, a radit će se na povezivanju različitih europskih sveučilišta i stvaranju sveučilišne platforme na europskoj razini. Sveučilište u Rijeci, uz brojne ugledne članove, pridruženi je partner ove inicijative koja bi trebala rezultirati stvaranjem protočnih studijskih programa između sveučilišta partnera, a studenti bi sami »kombinirali« svoje studijske programe. Po završetku studija njihova bi europska diploma bila prepoznata i priznata svugdje u Europi.

Inicijativu su na jučerašnjoj konferenciji za medije predstavili prof. dr. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci, Aleksandar Šušnjar, koordinator projekta i Tea Dimnjašević, studentska predstavnica u inicijativi. Prof. dr. Prijić Samaržija naglasila je važnost ovog projekta za prostor visokog obrazovanja ocijenivši da se radi o, u posljednje vrijeme, vjerojatno najvećem iskoraku nakon Bolonjskog procesa. Pojasnila je da je od 2017. započela inicijativa stvaranja europskih sveučilišta, što je nova agenda za Europu u kojoj se tješnje povezuju sveučilišta zemalja članica EU-a na način da se formiraju tzv. međusveučilišni kampusi.

Raznolika mreža

– Znači, više sveučilišta neće funkcionirati, pogotovo nakon 2025., samo unutar svojih nacionalnih i regionalnih prostora, nego je plan da se umrežavaju internacionalno i očekuje se da će nakon 2025. biti 20-ak velikih europskih sveučilišta na području Europe. To naravno ne znači da će prestati postojati sveučilišta koja sada postoje, nego će biti uključena u tzv. velika europska sveučilišta, odnosno velike međusveučilišne kampuse. To je novi, inovativni model visokog obrazovanja. Mi smo, kao Sveučilište u Rijeci, u inicijativi u koju nas je pozvalo Sveučilište u Maastrichtu, koje je koordinator YUFE alijanse, koja je vrlo specifična po nizu elemenata, a za nas je bila iznimno zanimljiva zato što u potpunosti dijelimo našu misiju.

Radi se o sveučilištima mlađim od 50 godina koja svoju budućnost vide u puno većem socijalnom i društvenom angažmanu no što je bila klasična uloga sveučilišta, i koja su, osim te velike društvene angažiranosti i odgovornosti, jako otvorena: općenito, koncept internacionalizacije i razbijanja izolacije ističu kao svoj prioritet i ključno mjesto daljnjega razvoja, rekla je Prijić Samaržija. Kaže i da je ovaj poziv prvi pilot-projekt Europske komisije, »težak« preko 85 milijuna eura. Na natječaj su stigle 54 prijave, 17 mreža je izabrano, i prezadovoljni smo, kazala je, da smo pridruženi član ove sjajne alijanse koja je sigurno jedna od najjačih... YUFE mreža je naime geografski raznolika i uključuje sveučilišta, gradove i tvrtke.

Uključuje dakle Sveučilište u Maastrichtu (koordinator, Nizozemska), Sveučilište »Carlos III« u Madridu - Španjolska, Sveučilište u Antwerpu - Belgija, Sveučilište u Bremenu - Njemačka, Sveučilište na Cipru - Cipar, Sveučilište Istočne Finske - Finska, Sveučilište u Essexu - Ujedinjeno Kraljevstvo, Sveučilište »Tor Vergata u Rimu« - Italija, kao pune partnere, dok je Sveučilište u Rijeci pridruženi partner. Specifičnost je inicijative da uključuje i neakademske institucije jer je socijalna odgovornost shvaćena i na način povezivanja s gospodarstvom. Riječ je trogodišnjem projektu, visoko ocijenjenom.

Važnost mobilnosti i prohodnosti

Aleksandar Šušnjar je rekao da je velika čast biti u društvu ovih sveučilišta pogotovo stoga što je ova suradnja, kaže, ispala organska i prirodna jer se prepoznalo da ta sveučilišta jesu slična po svom karatektu i usmjerenju za budućnost. Tea Dimnjašević je govorila iz perspektive studenata, koji su, rekla je, od samih početaka uključeni u cijelu organizaciju i sve faze kao ravnopravni članovi svih radnih i organizacijskih skupina. Istaknula je važnost mobilnosti, otvorenosti i prohodnosti što će studentima omogućiti da puno lakše upisuju pojedine kolegije i kombiniraju studijske programe na sveučilištima-partnerima.

Izlazak iz »silosa«

– Ono što nas je posebno privuklo je bliskost naših misija, europske vrijednosti, razmišljanje o budućnosti Europe, tako da su zapravo nekakva četiri interdisciplinarna fokusa na koja će se ovaj projekt koncentrirati: europski identiteti i odgovornost u globalnom svijetu, dobrobit građana (kvaliteta života), digitalno društvo i održivost društva. Dakle, sve ono što je i nama bitno, s tim da je u misijama uvijek naglašena otvorenost: otvoreno sveučilište, otvorena znanost, otvorene inovacije...

I to, isto tako, sve što mi kao sveučilište želimo: izaći iz nekakvih »silosa«, te izvan nacionalnih i regionalnih politika visokog obrazovanja, i u punom smislu riječi postati internacionalno europsko sveučilište koje na jednak način i ravnopravno brine o europskoj budućnosti kao i neka od najboljih u Europi. To što su nas prihvatili potvrda je ispravnosti naše strateške orijentacije. Naravno, tu će biti prisutne i pametna specijalizacija, fleksibilnost, te mobilnost studenata i istraživača. Radi se o mijenjanju društva i povećanju kvalitete života i studiranja u posve novoj dimenziji, objasnila je riječka rektorica, naglasivši da imaju potporu lokalne zajednice kojoj Sveučilište i želi pridonijeti, pa je tako stiglo pismo potpore riječkog gradonačelnika, te potpora župana, a budući da je strateški projekt i EPK, postoji veliki interes da i njima budemo domaćini već sljedeće godine, najavila je Prijić Samaržija.