Teologija

‘Riječki znanstveni mostovi’: Umjetna inteligencija čovjeku može pomoći

Mirjana Grce

Foto Vedran Karuza

Foto Vedran Karuza

Stručnjaci se slažu da su crni scenariji s umjetnom inteligencijom više plod fikcije nego realnosti i da trebamo prihvatiti da nam umjetna inteligencija u mnogo čemu može pomoći. Pogotovo u medicini i u nekim kompleksnim pitanjima raznih kriza



RIJEKA – »Prirodna i umjetna inteligencija: suživot, suradnja, sukobi« bila je tema četvrtih Riječkih znanstvenih mostova, međunarodnog interdisciplinarnog znanstvenog simpozija jučer održanog na Teologiji u Rijeci. Skup je okupio stručnjake različitih znanstvenih polja (medicine, tehničkih znanosti te informatike, teologije i filozofije) i s više sveučilišta – iz Južne Koreje, Ukrajine, Poljske, Srbije i Hrvatske.


Dvije strane


»Ono što smo na simpoziju mogli čuti upućuje nas da će odnos ljudi i umjetne inteligencije u dobrom dijelu počivati na povjerenju. Sada već vidimo da neki ne vjeruju umjetnoj inteligenciji, dok drugi govore da to može biti plodonosno za čovječanstvo. Npr. kako ćemo se postaviti prema klimatskim promjenama, kako prema medicini, prema ekologiji; mogu li najbolji stručnjaci s ljudske strane riješiti tako kompleksna pitanja i dati neke izume koji će stvari poboljšati ili ćemo za pomoć morati pitati umjetnu inteligenciju? S druge strane, hoće li umjetna inteligencija biti dovoljno dobra, imati dovoljno podataka da nam da dobre odgovore? U konačnici se to svodi na to hoćemo li vjerovati umjetnoj inteligenciji ili ne. Stručnjaci se slažu da su crni scenariji s umjetnom inteligencijom više plod fikcije nego realnosti i da trebamo prihvatiti da nam umjetna inteligencija u mnogo čemu može pomoći. Pogotovo npr. u medicini i u nekim kompleksnim pitanjima raznih kriza«, određeni je sažetak skupa koji je u izjavi za medije iznio dr. Saša Horvat, član Organizacijskog odbora Riječkih znanstvenih mostova, uz dr. Amira Muzura i još nekolicinu znanstvenika.


Simpozij su organizirali Teologija u Rijeci i Katedra filozofije Katoličkog bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Katedra za društvene i humanističke znanosti u medicini Medicinskog fakulteta i Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci te Teološki fakultet Sveučilišta Nicolaus Copernicus iz Poljske.


»Ratovi zvijezda«




Pozdravljajući skup, riječki nadbiskup mons. dr. Ivan Devčić izdvojio je njegovu interdisciplinarnost i u tom smislu poručio: »Gdje je razgovor, gdje se traži rješavanje zajedničkih problema, tamo su i rezultati.«


Zanimljiva su bila sva izlaganja, od uvodnog dr. Amira Muzura o umjetnoj inteligenciji i svijesti koje je otvorilo i niz etičkih pitanja, te zaključeno pitanjem je li vrijeme da naše društvo pretvorimo u nešto nalik Ratovima zvijezda, i još važnije – želimo li to? Govoreći o tehničkim aspektima umjetne inteligencije, dr. Ivan Štajduhar, profesor na riječkom Tehničkom fakultetu iznio je i neke zanimljivosti. »Npr. strojevi koji se sami uče igrati (igraju protiv samih sebe bez ikakvog dodatnog imputa od strane čovjeka) pokazali su da mogu razvijati interesantne strategije u šahu i sličnim strateškim igrama kojima onda pokazuju ljudima da nisu otkrili sve što treba otkriti u tim domenama. To je najviše zastrašujuće u cijeloj priči, ali također moramo biti svjesni da je tehnologija prilično ograničena nedostatkom konteksta«, izdvojio je.


Novi izazov za teologiju


Bilo je riječi i o medicinskom aspektu primjene umjetne inteligencije, o tome hoće li umjetna inteligencija promijeniti način na koji razumijemo čovjeka i njegov odnos s Bogom, kao i odnose u društvu, i drugim temama. Dr. Nela Gašpar, predstojnica riječke Teologije je u izjavi za medije izdvojila da je fenomen razvitka umjetne inteligencije na poseban način novi izazov za teologiju, da mnoga teološka promišljanja ukazuju na potrebu razumijevanja tih epohalnih promjena i novih granica da bi ih se stavilo u službu ljudske osobe, poštujući i promičući pritom istinsko dostojanstvo svih. »U središtu je pitanje o čovjeku i pitanje etike. U tehničkom društvu govoriti o osobi, svijesti, slobodi, odnosima, je potpuno novi kontekst«, rekla je među ostalim.