Bura stigla u Kampus Sveučilišta u Rijeci

Riječki superkompjutor vrijedan 44 milijuna kuna simulirat će utjecaj lijekova na čovjeka

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Po prvi put Hrvatska će se naći među 500 najjačih instalacija na svijetu jer je riječ o jedinstvenoj opremi kakve u krugu od 500 kilometara nema. Riječka je Bura 40 puta brža od trenutačno najbržeg superračunala u Hrvatskoj, a koristi od superračunala imat će znanstvenici, ali i gospodarstvenici



U Kampus Sveučilišta u Rijeci jučer je stiglo superračunalo Bura »teško« 44 milijuna kuna, a riječ je o jedinstvenoj opremi kakve u krugu od 500 kilometara nema. Naime, riječka je Bura 40 puta brža od trenutačno najbržeg superračunala u Hrvatskoj, Isabelle u zagrebačkom SRCE-u te ulazi na ljestvicu HPC Top500, a koju će točno poziciju zauzimati u društvu 500 najmoćnijih svjetskih instalacija, prema najavama Zdravke Zalar iz SMARTIS-a d.o.o. Ljubljana koji je jučer zajedno sa SMARTIS-om d.o.o. Zagreb isporučio superračunalo, znat će se u studenome kada će ljestvica biti objavljena u Texasu.



Zahtjevna izgradnja Bure


Osim moćnih procesora SMARTIS je u superračunalo ugradio inovativna memorijska rješenja koja značajno smanjuju troškove skladištenja podataka. Za ljubljansku tvrtku ovo je treće superračunalo koje su izgradili, jer prošle su godine izgradili superračunalo Rudolf za Fakultet informacijskih studija u Novom Mestu, a sudjelovali su i u postavljanju superračunala Adria u Ljubljanskom Turboinštitutu. Izgradnja Bure, prema riječima Zalar, bila je zahtjevna, jer ne samo da se radilo o kratkim rokovima izgradnje nego je istovremeno u riječkom Kampusu trebalo napraviti data center.– Ovo je najveći HPC u ovom dijelu regije i vjerujem da će na ljestvici od 500 najjačih na svijetu biti visoko rangiran. Drago nam je da smo uspostavili suradnju s riječkim Sveučilištem i već imamo planove za rad na novim zajedničkim projektima, kazala je Zalar.


Za Buru je osigurano stotinjak četvornih metara prostora u Centru za napredno računanje i modeliranje u zgradi Sveučilišnih odjela i to je posljednja oprema koja je u okviru europskog projekta razvoja istraživačke infrastrukture stigla u Kampus. Riječ je o projektu čija je ukupna vrijednost iznosila 24 milijuna eura, a superračunalo bilo je najveća pojedinačna nabava unutar projekta, ali i najkompleksnija oprema koja je nabavljena.  


Videonadzor opreme




Brzina Bure je 234 teraflopa, a superračunalo se sastoji od devet rekova i hladi se toplom vodom čija je temperatura veća od 30 stupnjeva Cerzijevih zbog čega se ostvaruju znatne energetske uštede pri radu opreme. Bura se bazira na serveru Bull bullx DLC B720 i među prvima je koje koristi 16-procesorsku Intelovu tehnologiju. Pristigla će oprema biti i pod videonadzorom, a ugrađen je i suvremeni protupožarni sustav. Glavna namjena Bure, prema riječima prorektora za informatizaciju riječkog Sveučilišta i predstojnika Centra za napredno računanje i modeliranje prof. dr. Zlatana Cara, bit će u bioinformatičkoj sferi.



Jocker karta za EU fondove


Jučer pristigla oprema, kaže prorektor, jocker je karta za prijavljivanje na europske projekte. Sveučilište u Rijeci već ima akademske i istraživačke partnere u Italiji, Sloveniji, Njemačkoj i Velikoj Britaniji, s kojima surađuje na poticanju korištenja superračunala u istraživanjima i razvoju u industriji u Hrvatskoj i regiji, a već su i prvi projekti prijavljeni za EU fondove. – Do sada ovakvu tehnologiju nismo imali u Hrvatskoj. Bitno je istaknuti da će nabavom ove opreme znanstvenici iz cijele Hrvatske dobiti infrastrukturu koja će im omogućiti ravnopravne mogućnosti s ostalim znanstvenicima u Europskoj uniji i svijetu, a do sada smo već prijavili i određeni broj projekata EU fondova, a u budućnosti prijava tih projekata bit će na mjesečnoj razini, kaže prof. dr. Car.


– Iako će to biti jedna od glavnih aktivnosti korištenje superračunala nije ograničeno. Opremu ćemo koristiti na projektima za proizvodnju lijekova, odnosno za simulaciju kako lijek djeluje u stanicama čovjeka, kao i za analizu DNA. Već smo pokrenuli i suradnju s KBC-om Rijeka, no superračunalo neće služiti samo riječkim znanstvenicima već i šire. Naime, uspostavili smo suradnju s Institutom Ruđer Bošković, sa zagrebačkim Fakultetom elektrotehnike i računalstva, kao i sa splitskim Sveučilištem. Po prvi put Hrvatska će se naći među 500 najjačih instalacija na svijetu, a među njima samo je 80 instalacija sa sveučilišta, navodi prof. dr. Car.


Nužna obuka


Uz istraživačke projekte na Sveučilištu u području biotehnologije, biomedicine, nanoznanosti, mikroznanosti, građevinarstvu i prirodnim znanostima, očekuje se da će superračunalo koristiti i partneri na istraživačkim i razvojnim projektima iz gospodarstva, ali i lokalna te regionalna samouprava. Riječko je Sveučilište već pokrenulo i pregovore s partnerima iz industrije, jer će se pristigla oprema koristiti i u komercijalne svrhe, a interes tvrtki je, kaže prof.dr. Car, poveći.


– Ima veći broj tvrtki koje su pokazale interes za suradnju, ali za sada ne bih otkrivao o kojim se tvrtkama radi. Očekujemo kvalitetnu suradnju s industrijom koja će zajedno s nama raditi na komercijalizaciji znanja, ističe prorektor.


Bura je sklopljena u francuskoj tvrtki Bull u Angersu i to u rekordnom roku od dva mjeseca, a istovremeno s njenim sklapanjem u Rijeci je priprema data center. Jučer je po dolasku superračunala odmah započelo njegovo sklapanje koje bi prema najavama prof. dr. Cara trebalo biti okončano do petka, a potom će uslijediti testiranje opreme i njeno stavljanje u pogon.


– Djelatnici koji će koristiti superračunalo najprije moraju proći obuku pa procjenjujemo da bi oprema kompletno mogla biti u pogonu kroz mjesec do mjesec i pol dana. Jedna od posebnosti ove opreme je i što je nabava ovog superračunala provedena primjenom natjecateljskog dijaloga, a riječ je o prvoj takvoj nabavi u Hrvatskoj, zaključuje prof. dr. Car.