Rotary club

Riječki rotarijanci proglašeni najboljim klubom u novijoj povijesti distrikta Hrvatska

Edi Prodan

Godišnja skupština Rotary cluba Rijeka

Godišnja skupština Rotary cluba Rijeka

Na čelo riječkoga kluba došaoSandro Viškanić, Vidoje Vujić postao je potpredsjednikom, dok je predsjednik elect dr. Goran Palčevski



Završetak Rotarijanske godine koji se prema njihovoj tradiciji uvijek obilježava zadnjeg dana lipnja, Rotary club Rijeka obilježio je u ponedjeljak navečer godišnjom, posebno svečanom sjednicom jer je od strane svjetske organizacije Rotary International proglašen najboljim klubom u distriktu Hrvatska. Prvi je to put u novijoj povijesti, rotary klubovi su u Hrvatskoj naime obnovljeni nakon socijalističkog razdoblja 1991. godine, da je jedna od Rotary udruga na prostoru distrikta primila tako laskavo priznanje. Potvrda je to iznimnog pregalaštva članova, ali i usvajanja globalnih smjernica koje unutar distrikta do sada nitko nije proveo. Između ostalog riječ je o naputku svjetske Rotary organizacije kako klubovi ne smiju biti samo ekskluzivna muška udruženja, već ih parcijalno svojoj zastupljenosti u društvu moraju popunjavati i žene.


– Iako su razilaženja u mišljenjima postojala i među našim članovima, usuglasili smo se da ne smijemo postavljati barijere učlanjenju žena u Rotary club Rijeka. Danas tako imamo 43 aktivna člana, od kojih su njih šest žene, izvijestio nas je dr. Vidoje Vujić, još danas i sutra aktualni predsjednik riječkih rotarijanaca.



Uz već započete projekte koji će se nastaviti u novoj Rotarijanskoj godini, poseban se naglasak stavlja na unapređenje suradnje s Rotary klubovima na regionalnoj i nacionalnoj razini koja se primjerice putem pomoći razminiranju karlovačkog područja ili revitalizaciji opožarenih područja na Pelješcu i do sada poduzimala. U zadatak ulazi i internacionalizacija Rotary regate Fiumanka koja je u svom sedmom izdanju imala odličan odjek te se tako kao glavna tema našla i u Rotary magazinu distrikta Hrvatska, a značajni se naglasak stavlja i na određene intervencije koje bi dale rotarijansko obilježje i samom arhitektonskom tkivu Rijeke.




– Ponosan sam i zadovoljan svime učinjenim na promociji i poticanju humanosti i altruizma što bi moralo postati načinom razmišljanja šire zajednice. Ponosan sam i time što je Rotary club Rijeka u mojem mandatu uveo spolni balans u svoj sastav te dakako na činjenicu da smo od Rotary Internationala dobili najveće priznanje unutar našeg distrikta u njegovoj novijoj povijesti – zaključio je dr. Vidoje Vujić.



Ugledni gospodarstvenik i znanstvenik, aktualni predsjednik Hrvatske gospodarske komore – Županijske komore Rijeka na čelnoj se funkciji Rotary cluba Rijeka nalazi već pune dvije godine.


– Pravilo je da se na toj, predsjedničkoj funkciji, boravi godinu dana. U mojem je slučaju napravljena iznimka, no vrijeme je da na početku nove Rotarijanske godine koja počinje 1. srpnja nađe netko drugi. Netko tko će i dalje raditi na pronošenju naših načela, unapređivati kvalitetu života onima koji ne mogu sami, kojima je to najpotrebnije, naprosto raditi na našem osnovnom načelu – služenju zajednici i širenju prijateljstva u svijetu. Od akcija provedenih u zadnje vrijeme najviše se ponosimo investicijom u Invalidsku plažu na Biviju, potom na akciju opremanja knjižnice za slijepe i slabovidne osobe u OŠ Pećine, a iznimni su dosezi i akcije »Budi tu« kojom je majkama iz udaljenijih krajeva riječke regije omogućeno da za vrijeme trajanja liječenja njihove djece budu uz njih – ističe dr. Vujić.


Ono što svakako treba istaknuti je i izdavanje drugog, dopunjenog izdanja knjige »Rotary i mi – prvih 110 godina i 25 godina RC Rijeka« autora Olega Mandića, također člana Rotary cluba Rijeka.


Svečani ton sjednice u ponedjeljak bio je naglašen i zbog toga što je nakon dvogodišnjeg mandata na čelo riječkoga kluba došao Sandro Viškanić, Vidoje Vujić postao je potpredsjednikom, dok je predsjednik elect dr. Goran Palčevski. Izabran je i upravni odbor, a imenovano je i 13 predsjednika odbora od kojih se riječki klub i sastoji.


Sjednici je uz članove Rotary cluba Rijeka nazočio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.