Skup ''Rijeka ustaje''

Riječki prilog globalnom pokretu protiv nasilja nad ženama: Istanbulska konvencija će donijeti samo dobro

Mirjana Grce

Foto M. Gracin

Foto M. Gracin

RIJEKA »Zahtijevamo ratifikaciju Istanbulske konvencije… Ratifikacija konvencije će donijeti samo dobro svim građankama Hrvatske. Rok da se to učini odavno je prošao. Nećemo odustati«, neke su od poruka koje su danas uputile predstavnice Udruge PaRiter i SOS Rijeka – centra za nenasilje i ljudska prava, Marinella Matejčić te Tina Kovačić i Mia Cvijetić na skupu »Rijeka ustaje« protiv nasilja nad ženama, kojega su ove udruge organizirale na Kazališnom trgu. Skup je bio dio globalnog pokreta protiv nasilja nad ženama, održan na tzv. V-Day – u Rijeci treću godinu za redom – tijekom kojega se, kako su izvijestile organizatorice, diljem svijeta provodi kampanja »One Billion Rising« s ciljem da se pjesmom i plesom ukaže na problem nasilja nad ženama.Organizatori su, među ostalim, izdvojili najgore izjave koje su se u našoj javnosti nedavno mogle čuti o odnosu prema ženama i obiteljskom nasilju, a uz pjesmu su na Kazališnom su trgu – poručujući »Ne!« nasilju nad ženama – zaplesali članovi plesne skupine Flame.

– U Hrvatskoj svakih 15 minuta jedna žena doživi nasilje, svaka treća žena u Europi tijekom života doživljava ekonomsko nasilje od strane svoga partnera, a na razini EU-a samo 14 posto žena prijavljuje nasilje. U 2016. godini udio ubijenih žena od strane njima bliskih muškaraca u brojci ukupno ubijenih bio je 78 posto, što predstavlja najveći postotak u posljednjih sedam godina, naglašeno je na skupu.



Organizatorice su, isto tako, poručile da su potrebni hitna analiza uzroka porasta nasilja među bliskim osobama te hitne promjene u sustavu prevencije i suzbijanja nasilja prema ženama.– Ustajemo protiv rata, tiranije, rasizma, fašizma, nasilja prema ženama, iskorištavanja radnica i radnika, iskorištavanja resursa zemljišta, uništavanja zemlje, siromaštva, mržnje prema ženama, patrijarhata, rodne diskriminacije i transfobije, poručili su među ostalim organizatori skupa.