Gradsko vijeće Rijeke

Riječki oporbeni savez se podijelio: Izvještaj o proračunu nije prošao. Obersnel opako spustio Buriću

Damir Cupać

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

Iako izvršenje proračuna nije prihvaćeno, to nema nikakvu formalnu snagu budući da nema implikacija po izvršnu vlast, odnosno riječkoga gradonačelnika, već bi se moglo reći da je gradski parlament primio informaciju na znanje. No, ovo glasovanje pokazalo je da riječki oporbeni savez koji je u gradskom parlamentu preuzeo vlast neće glasovati jedinstveno, već će se stavovi donositi zavisno od točaka dnevnog reda.



RIJEKA – Riječki oporbeni savez na drugoj kohabitacijskoj sjednici Gradskoga vijeća podijelio se na točki o prihvaćanju izvršenja proračuna za 2016. godinu i to na način da su troje HNS-ovih vijećnika (Juraj Bukša, Andrej Poropat i Morana Jokić) podržali izvješće gradonačelnika Vojka Obersnela, 10 vijećnika je bilo suzdržano (Akcija mladih, Živi zid, Most, nezavisni Marinko Koljanin i Lista za Rijeku), dok su HDZ-ovi vijećnici i nezavisni vijećnik Hrvoje Burić bili protiv.


Iako izvršenje proračuna nije prihvaćeno, to nema nikakvu formalnu snagu budući da nema implikacija po izvršnu vlast, odnosno riječkoga gradonačelnika, već bi se moglo reći da je gradski parlament primio informaciju na znanje. No, ovo glasovanje pokazalo je da riječki oporbeni savez koji je u gradskom parlamentu preuzeo vlast neće glasovati jedinstveno, već će se stavovi donositi zavisno od točaka dnevnog reda.


Jednako tako, s dnevnog reda je povučena točka o izmjenama i dopunama Poslovnika Gradskoga vijeća koje su trebale u nekim stvarima »razvlastiti« gradonačelnika. Kako je pojasnila u ime predlagatelja Mostovka Petra Mandić, prijelog je povučen zbog toga što je predlagatelj mišljenja da ga treba poslati u javnu raspravu jer je riječ o važnom aktu.




Uoči same sjednice ona je s kolegama iz Liste za Rijeku održala konferenciju za novinare na kojoj je također pojasnila zbog čega se odustalo od prijedloga izmjena i dopuna Poslovnika Gradskoga vijeća.


– Prigovoreno nam je da nismo poštivali demokratsku proceduru kod stavljanja na dnevni red ove točke. Budući da smo izmjene i dopune predložili da bi podigli učinkovitost Gradskoga vijeća na višu razinu i demokratizirali procedure, povukli smo prijedlog. Ne želimo da nam se prigovara da smanjujemo demokratske standarde. Zbog toga ćemo prijedlog pustiti u javnu raspravu i bit će dostupan i građanima, a ne samo političkim strankama prije nego ga ponovno stavimo na dnevni red.


Rasprava će trajati 30 dana i bit će online organizirana, a naš povučeni prijedlog će biti okvir za raspravu. Javna rasprava bit će organizirana na web stranicama naših stranaka, a vjerovatno ćemo tražiti i da se stavi kao e-konzultacija na gradski portal. Iskoristit ćemo sve alate koji nam stoje na raspolaganju. Tim više što ćemo predložiti i izmjene Statuta koje se odnose na osnivanje novih odbora Gradskoga vijeća – za predstavke i pritužbe, za kontrolu i strategiju te za hrvatske branitelje. Kroz njih bi se povećala transparentnosr rada gradske uprave, a rad bi bio javan, pojasnila je Mandić.


Švorinić je dodao da će inzistirati na poboljšanju uvjeta za rad u gradskoj vijećnici jer je ona trenutno primjera 20., a ne 21. stoljeću, pojasnivši da je bivša predsjednica Gradskoga vijeća mjerila vrijeme za govornicom satom za kuhanje jaja.


Što se tiče izvršenja proračuna, Kristjan Staničić (HDZ) pojasnio je da njegova stranka ne može podržati izvješće gradonačelnika zbog toga što proračun na prihodovnoj strani nije realiziran, a i ostvaren je manjak od četiri milijuna kuna.


– Istina, deficit je manji u odnosu na 2015. godinu, ali još uvijek je prisutan trend povećanja deficita što svjedoči o nekvalitetnom upravljanju javnim financijama na gradskoj razini. Ukupan deficit iznosi gotovo 250 milijuna kuna. Sugeriramo da se pri kreiranju proračuna vodi računa o smanjenju deficita. Zabrinjava nas i niska razina efikasnosti nekih projekata, naročito onih u Odjelu za poduzetništvo što je dokaz da proračun nije dovoljno poduzetnički usmjeren, ocijenio je Staničić.


Nezavisni vijećnik Hrvoje Burić, koji je jučer ostao sam u Gradskoj vijećnici jer je Morana Jokić prešla u HNS-ov klub, Marinko Koljanin se približio Listi za Rijeku, a Josipa Kukuljana nije bilo, također je upozorio da se iz godine u godinu minus povećava, a prihodi padaju.


– Obersnel uporno povećava deficit što je zastrašujuće jer on nema nikakve ušteđevine pa troši proračun kako hoće. Želim znati kada i na koji način će se vratiti 247 milijuna kuna. Pokažite nam otplatni plan. Iznenađen sam i najavama zaduženja za opremu tržnica od 20 milijuna kuna, a mogli ste uzeti opremu u leasing, izjavio je Burić.


Obersnel mu je odgovorio da on barem ne nabija kamate ljudima, te je pitao Burića da otkrije javno od kuda mu temeljni kapital od 4,5 milijuna kuna za privatnu firmu.


Iako se to nije očekivalo, najduža rasprava vodila se u vezi s prijedlogom Danka Švorinića (Lista za Rijeku), koji je prihvaćen, da ubuduće Gradsko vijeće, a ne gradonačelnik predlaže zaključak o sufinanciranju dječjih vrtića.