Veliki uspjeh

Riječki liječnici prvi u Srednjoj Europi ugradili pejsmejker želuca

Barbara Čalušić

Pejsmejker za želudac prvi put je ugrađen u Hrvatskoj, ali i na području srednje i jugoistočne Europe / Snimio Ivica TOMIĆ

Pejsmejker za želudac prvi put je ugrađen u Hrvatskoj, ali i na području srednje i jugoistočne Europe / Snimio Ivica TOMIĆ

Pacijentice u dobi od 27 i 39 godina boluju od dijabetičke gastropareze, teške bolesti s izraženim simptomima kroničnog osjećaja mučnine i povraćanja, a ugrađeni sustav za gastričnu stimulaciju znatno će im poboljšati kvalitetu života



RIJEKA  Pacijenticama u dobi od 27 i 39 godina, koje boluju od dijabetičke gastropareze, teške kronične bolesti s izraženim simptomima kroničnog osjećaja mučnine i povraćanja, jučer su u Kliničkom bolničkom centru Rijeka ugrađeni sustavi za gastričnu stimulaciju.


Ova dva kirurška zahvata ugradnje tehnološki vrlo naprednog sustava za gastričnu elektrostimulaciju, prvi su takvi zahvati izvedeni na području srednje i jugoistočne Europe, a kako je kazao sanacijski upravitelj riječke bolnice prof. dr. Davor Štimac, ugradnjom ovog svojevrsnog pejsmejkera za želudac, KBC Rijeka pozicionira se kao vodeći regionalni centar za liječenje teških kroničnih gastričnih bolesti poput gastropareze.


– Iznimno sam ponosan što smo u Rijeci ponovno pokazali da možemo pomaknuti granice u korištenju najnovijih naprednih metoda u liječenju naših bolesnika. Uspješno izvedena operacija ugradnje sustava za gastričnu elektrostimulaciju postavlja Rijeku i Hrvatsku na čelnu poziciju u ovakvim zahvatima u čitavoj regiji, rekao je Štimac.


Jednosmjerna struja




Gastrična elektrostimulacija jedna je od terapija neuromodulacije, nove visoke tehnologije koja kontinuirano stimulira dijelove središnjeg i perifernog živčanog sustava. To se postiže primjenom niskovoltažne jednosmjerne struje koju stvara interni neurostimulator, kirurški postavljen ispod kože.


Riječki tim liječnika predvodio je doc. dr. Marko Zelić, a operacijama koje su izvedene laparaskopski prisustvovao je ugledni kirurg iz Velike Britanije dr. Sritharan Kadirkamanathan, jedan od vodećih svjetskih autoriteta na području ugradnje sustava za neuromodulaciju.


– Ovaj se sustav najčešće ugrađuje mladim ljudima, osobama u dvadesetim i tridesetim godinama. Sustav značajno poboljšava kvalitetu njihovog života i ti pacijenti nakon operacija mogu raditi puno stvari koje do operacije nisu mogli raditi. Kao kirurg često i puno operiram pacijente s karcinomom, ali mogu reći da me ova operacija najviše ispunjava i raduje iz razloga jer mijenja život pacijenta, kazao je Kadirkamanathan, dodajući da će zahvaljujući stručnosti liječnika u Rijeci Hrvatska biti u naprednom društvu zemalja u čijim se javnim zdravstvenim sustavima rade ovakvi postupci.



Bez dobre indikacije za ovakvu operaciju i konstantnog praćenja, pacijentice bi vjerojatno još uvijek trpjele mučnine, povraćanja i imale smanjenu kvalitetu života. Doc. dr. Sanja Klobučar Majanović sa Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma, objasnila je da se radi o pacijenticama kojima je šećerna bolest dijagnosticirana u adolescenciji, a zbog gastropareze gubile su na tjelesnoj težini i često zapadale u hipoglikemiju što je predstavljalo još veći rizik za njihovu bolest.– Komplikacije dijabetesa tipa 1 su makrovaskularne i mikrovaskularne. Dijabetička gastropareza spada u mikrovaskularne komplikacije i znatno smanjuje kvalitetu života oboljelih pacijenata, rekla je Klobučar Majanović.


Promjena baterije


Ova relativno nova terapija u vodećim se klinikama koristi desetak godina, a postiže odlične rezultate kod oboljelih od gastropareze. Nakon razdoblja od sedam do deset godina sustavu se mijenja baterija što je prilično jednostavan zahvat budući da se baterija sustava nalazi ispod kože.


– Pacijenticama smo ugradili vodeći Enterra sustav za gastričnu elektrostimulaciju koji koristeći blage električne impulse za stimulaciju glatkih mišića donjeg dijela želuca, znatno ublažava iznimno neugodne simptome gastropareze. Sustav se u potpunosti ugrađuje ispod kože, ne vidi se i ne ograničava bolesnika. Kao kirurzi koji često operiraju pacijente s malignim bolestima, često ne razmišljamo o »dobroćudnim« bolestima koje bolesnicima stvaraju goleme probleme. Dok kod tumora nešto moramo odrezati, ovdje pokušavamo poboljšati fiziološku stranu organizma. Ovakvim zahvatom teško bolesne i iscrpljene bolesnike možemo vratiti u normalan svakodnevni život i vjerujem da ćemo nastaviti s ugradnjom ovog sustava jer ovakvih bolesnika zasigurno ima, objasnio je Zelić.Prema njegovim riječima, pacijentice bi iz bolnice trebale biti otpuštene početkom idućeg tjedna.