INOVA 2017.

Riječki inovatori osvojili 12 zlata te po osam srebra i bronci

Andrej Petrak

Riječki inovatori nagrađeni na najvećoj hrvatskoj inovatorskoj izložbi

Riječki inovatori nagrađeni na najvećoj hrvatskoj inovatorskoj izložbi

Među 565 inovacija iz 14 zemalja, Riječani su osvojili 28 medalja, najbolji hrvatski izlagač je Dalibor Jovanović s inovacijom Zebra, a najbolja inovacija u poljoprivredi je »Eko solarna sušilica« Romine Jardas



RIJEKA   Prvi put čak tri od desetak glavnih nagrada s najveće hrvatske inovatorske izložbe Inova, održane u Osijeku, idu u Rijeku. Među 14 zemalja sudionica i više od 565 inovacija iz Hrvatske i inozemstva, Riječani su osvojili 12 zlatnih te po osam srebrnih i brončanih odličja.


Za najboljeg hrvatskog izlagača proglašen je Dalibor Jovanović s inovacijom Zebra, dok najbolju inovaciju u poljoprivredi ima Romina Jardas s inovacijom »Eko solarna sušilica«. Posebna nagrada dodijeljena je i IN klubu inovatora i Elektroindustrijskoj i obrtničkoj školi Rijeka, mentoru Borisu Caputu za radionicu Ljetna škola elektronike.


– Nastupom Savez inovatora PGŽ-a Rijeka i Savez riječkih inovatora još jednom je potvrdio ispravno opredjeljenje cjelogodišnjeg i organiziranog rada s mladima. Uspjeh na Inovi 2017. samo je jedan u nizu, nakon uspjeha na Inova-mladi u srpnju i Mladi@inovacije 2017., i potvrda je visokih dosega riječkih inovatora pod paskom vrhunskih mentora. Treba naglasiti da su svi izložbeni radovi u organizaciji Saveza inovatora PGŽ-a, a u okviru izložbenog prostora na Inovi 2017. nastali u posljednjih godinu dana i prvi su put izloženi na Hrvatskom salonu inovacija, trećoj najstarijoj izložbi inovacija na svijetu i drugoj najvećoj ovogodišnjoj europskoj izložbi inovacija – objašnjava Kazimir Mihić iz Saveza inovatora PGŽ-a.


Vrijedni kontakti




Savez inovatora sa Savezom riječkih inovatora tradicionalno daje potporu suorganizaciji ove manifestacije, a visoki položaj zahvaljuje organizaciji Inove 2006. u Rijeci koja je postavila nove standarde u organizaciji takvih manifestacija, dodaje Mihić. Cijeli projekt realiziran je u suradnji s mentorima Elektroindustrijske i obrtničke škole, koja je prezentirala i najveći broj inovacija mladih.


Tijekom izložbe uspostavljen je cijeli niz kontakata koji mogu osigurati još kvalitetniji rad mladih inovatora tijekom 2018. U okviru programa nastupa riječkih i inovatora s područja PGŽ-a, Inovu 2017. organizirano su besplatno autobusom posjetili u subotu članovi Udruge inovatora »3. maj« Rijeka, kao i svi koji su iskazali interes. Domaćin Inove 2018., prema odluci  Saveza hrvatskih inovatora, bit će  Zagreb.


Kategorija mladih


U kategoriji mladih, zlatne medalje zaslužili su sljedeći inovatori iz PGŽ-a: Danijel Grahovac za »Istosmjerni motor«, Ivan Pešut za »Robotsku ruku« te Robert Lesjak za »Pametni stol«, sva trojica s  mentoricom Ružicom Kamenjašević iz SŠ za elektrotehniku i računalstvo; Karlo Juretić i Sanjin Krišković za »Nagibni automobil« (mentor Marko Segnan) iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, iz koje su nagrađeni i Vedran Ištvančić i Emanuel Mehmedi Faćini za »3D pisač« (mentori Boris Caput i Tomislav Matić), te Andrej Marić za »Udaljeno očitovanje potrošnje el. energije« (mentor Tomislav Matić).



U seniorskoj konkurenciji zlatne medalje osvojili su: Vladimir Valinger za »Britvicu za brijanje s međusobno nasuprot položenim oštricama«, Dalibor Jovanović za »Zebru«, Robert Lesjak za »Dron« te Hrvoje Kamenar za »Kompenzacionu rešetku na dovratku«. Srebro su dobili Romina Jardas za »Eko solarnu sušilicu« i Tihana Kalčić za »Podnu reklamu«, dok su broncom nagrađeni: Rovan Saveli Rikard za »Zdjelice od papira«, Mirko Bletić za »Drvenu ležaljku na sklapanje«, Tamara Žic za »Ambalažu koja gotov proizvod čini suvenirom« te Zoran Kucjenić za »Modificirani čep kanistra – zalijevanje kap na kap«.



Manuel Bradičić, Patrik Horvat i Vanja Ljubobratović zaslužili su zlato za »Optimizaciju odvoza smeća« (mentor Lovro Šverko iz SŠ za elektrotehniku i računalstvo), kao i Loris Blažević, Dario Ćućić, Antonio Devjak, Milan Grčić i Dario Mikov za »Solarni automobil«, s mentorima Borisom Caputom, Dragom Krajinom i Tomislavom Matićem iz Elektroindustrijske i obrtničke škole Rijeka, te Dorotea Puž za rad »Farma hobotnica« s mentorom Robertom Pužem sa Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, Znanost o moru i Kluba inovatora Kin Kastav.


Srebrne medalje osvojili su Mateo Barišić Dujmović za PLC Prekidač, Marin Donadić i Ivan Pešut za Emergency Generator, Roko Marunica za »HHO generator«, David Grbac za »Samohodnog robota s UTZ senzorima«, Karlo Blečić i Rajko Klepac za »Dualni pogon«, te Bruno Pogorelić za »RKO-multi«. Broncu su zaslužili: Tomo Galović za »RFID identifikator«, Leonardo Lamon za »6 Pitten«, Arian Benulić za »Smart Car« i Patrik Smokvina za »Brojač okretaja«.