Građanke i građani Rijeke

Riječki Hod za slobodu ove subote: ‘Rijeko, ostani grad koji misli’

Portal Novilist.hr

Foto Građanke i Građani Rijeke

Foto Građanke i Građani Rijeke

Građanke i građani Rijeke pozivaju na okupljanje u Hodu za slobodu, u subotu, 18. svibnja u 10 sati ispred Radio Rijeke s rutom Hoda do Jadranskog trga.



RIJEKA Rijeka je prije godinu dana bila jedini hrvatski grad koji je izašao na ulice za bolju Rijeku i bolju Hrvatsku u isto vrijeme kada se održavao Hod za život. Više od dvije tisuće građana jasno je poručilo da im je sloboda izbora važna, a snaga zajedništva u gradu se osjećala još dugo nakon okupljanja.


I ove godine neformalna inicijativa Građanke i građani Rijeke poziva na okupljanje u Hodu za slobodu, u subotu, 18. svibnja u 10 sati ispred Radio Rijeke s rutom Hoda do Jadranskog trga.


Najavili su to konferencijom za medije Marinella Matejčić, Iva Davorija, Marin Lukanović i Jelena Androić, ispred inicijative Građanke i građani Rijeke koju čine riječke organizacije Udruga za ljudska prava i građansku participaciju PaRiter, Udruga Delta, Udruga za pomoć ovisnicima “Vida”, Udruga za razvoj civilnog društva SMART, Udruga Prostor Plus, Kreativni kolektiv Kombinat, SOS Rijeka – Centar za nenasilje i ljudska prava, Lezbijska organizacija Rijeka ‘LORI’, Udruga Filmaktiv, Udruga LFF, Udruga RiRock te brojni pojedinci i pojedinke.




– I ove se godine inicijativa Građanke i građani Rijeke obraća onoj Rijeci koja je lani izašla na ulice i prepoznala se u poruci Za slobodu, prije svega slobodu izbora. Okupljeni u Hodu za slobodu 2018. svojim su transparentima dali do znanja što sve misle pod slobodom.


Bilo je tu i direktnih poruka koje su se odnosile na slobodu odlučivanja o trudnoći, i poruka o ravnopravnosti žena i muškaraca po svim osnovama, poruka o vapaju za boljim zdravstvenim sustavom i sigurnim radnim mjestima.


Poruka o prevlasti znanosti nad pseudoznanosti, o želji da se živi u sekularnj državi, o težnji da gradimo društvo napretka, bez nacionalizama i revizionizama, u kojem ljubav dolazi u svim oblicima. Sve te poruke stižu iz Rijeke, grada za koji želimo da se trudi ne samo nominalno već i djelima biti grad različitosti, poručili su organizatori.


Lani su direktan povod za okupljanje, dodaju, bili i pokušaji da se referendumima otkaže potpis RH na Konvenciji Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji te smanji područje odlučivanja nacionalnih manjina u Hrvatskom saboru. 



– U posljednjih godinu dana navedena Konvencija nije našla svoju primjenu u praksi. U javnom je prostoru isticanje nacističkog i fašističkog znakovlja prešutno postalo dopušteno. Isplivale su grozomorne priče o tretmanu žena u hrvatskim bolnicama. Prijedlozi novog Zakona o sprječavanju i prekidu trudnoće prijete dodatno ograničiti dostupnost pobačaja i stigmatizirati žene, a UN otvoreno upozorava na kršenje reproduktivnih prava u Hrvatskoj. 


To je kontekst u kojem se suočavamo i s rastućim religijsko-političkim pokretom koji u hrvatsko društvo želi intervenirati kroz katoličku doktrinu. Bori se za život nerođene djece, no ono što zaista čini jest da skreće pozornost javnosti na rasprave kad počinje život s važnijih pitanja: gladuju li možda neka rođena djeca, imaju li jednak pristup zdravstvenom i obrazovnom sustavu, odlaze li njihove sestre i braća iz ove zemlje, dobivaju li roditelji otkaze, i u konačnici kakvu planetu ta djeca dobivaju u naslijeđe, pitaju.



Inicijativa Građanke i građani Rijeke smatra da je nedopustivo ne reagirati na činjenicu da u javni prostor ulazi sve veći broj poruka koje zagovaraju svođenje uloge žena na ulogu majke i supruge, koje doprinose blokiranju pristupa suvremenim medicinskim praksama i dokidanju nekih od osnovnih ljudskih prava propisanih međunarodnim konvencijama.


– Nažalost, i ove se godine potrebno boriti za već stečena prava. Potrebno se boriti za život u slobodi izbora, u slobodi od nasilja i prisile, za život u slobodi od diskriminacije, za jednakost i ravnopravnost.


Stoga inicijativa poziva sve koji su lani prepoznali/e poruku Za slobodu da ovu subotu 18. svibnja još glasnije kažu NE svima koji/e slobodu žele prilagoditi svojim interesima i učiniti ju privilegijom podobnih. Rijeko, ostani grad koji misli i djeluje! Nek’ nas opet bude više!, poručuju iz inicijative.