Sporazum s ljubljanskim sveučilištem

Riječki Filozofski fakultet otvara Lektorat za slovenski jezik

Ingrid Šestan Kučić

Igor Papič, Snježana Prijić Samaržija i Ines Srdoč Konestra / Snimio Sergej DRECHSLER

Igor Papič, Snježana Prijić Samaržija i Ines Srdoč Konestra / Snimio Sergej DRECHSLER

Nastava slovenskog jezika neće biti namijenjena samo studentima kroatistike, već će to biti izborni predmet za studente cijelog riječkog Sveučilišta, rekla je Srdoč Konestra



RIJEKA  Sveučilište u Rijeci jučer je ugostilo delegaciju Sveučilišta u Ljubljani te je tom prilikom potpisan ugovor o otvaranju Lektorata za slovenski jezik na riječkom Filozofskom fakultetu.


Riječ je o trećem lektoratu slavenskih jezika na Odsjeku za kroatistiku, a kako je istaknula dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. Ines Srdoč Konestra, slovensko je ministarstvo odobrilo lektora koji će držati nastavu, a ona neće biti namijenjena samo studentima kroatistike.


Zajednički programi


– Bit će to otvoren izborni predmet za studente cijelog riječkog Sveučilišta, a vjerujemo da će se nakon nekoliko semestara započeti i s poučavanjem slovenske kulture i književnosti. Lektorat se otvara u rekordnom roku, jer od prvih pregovora prošlo je tek šest mjeseci, a riječki Filozofski fakultet već ima vrlo razvijenu suradnju s ljubljanskim Filozofskim fakultetom, kao i Fakultetom društvenih znanosti. Riječ je o suradnji profesora i studenata koja se u posljednjih nekoliko godina ogleda u organizaciji šezdesetak zajedničkih aktivnosti. Otvaranje Lektorata daljnji je korak u toj suradnji, kazala je prof. dr. Srdoč Konestra.




Jučerašnji cjelodnevni radni posjet slovenske delegacije, prema ocjeni rektorice riječkog Sveučilišta prof. dr. Snježane Prijić Samaržija, bio je jedinstvena prilika u okviru koje je riječko Sveučilište ugostilo tako veliku inozemnu delegaciju čiji je dio bila i veleposlanica Republike Slovenije u Hrvatskoj Smiljana Knez.


– Sveučilište u Ljubljani je vrsno i značajno europsko sveučilište od kojeg riječko Sveučilište može puno naučiti. Ne možemo se usporediti po broju studenata i znanstvenika, kao ni po financijama, ali možemo uspostaviti zajedničke studijske programe, kao i povezati studente i znanstvenike. Ideja je povezati profesore, definirati prostore suradnje pojedinačnih studija i profesora. Jedan od fokusa je razvoj doktorske škole i doktorskih studija, stoga će se suradnja realizirati i u tom području, naglasila je rektorica riječkog Sveučilišta.


Doktorski studiji


Spremnost na suradnju izrazio je i ljubljanski rektor prof. dr. Igor Papič istaknuvši kako Ljubljana i Rijeka nisu samo geografski blizu, već i po načinu razmišljanja, dok je voditeljica Doktorske škole Sveučilišta u Ljubljani prof. dr. Aleksandra Kanjuo Mrčela istaknula kako suradnja u području doktorskih studija započinje jučerašnjim posjetom Rijeci.


– Doktorska škola na ljubljanskom je Sveučilištu važan mehanizam kontrole kvalitete. Želja riječkog Sveučilišta da razvije sličnu školu početak je suradnje koju je najlakše započeti upravo na doktorskim studijima s obzirom da su oni po prirodi već usmjereni na međunarodnu suradnju, zaključila je prof. dr. Kanjulo Mrčela.