Jedini u centralnoj i istočnoj Europi

Riječki Ekonomski fakultet prvi ima ugljikov otisak

Ingrid Šestan Kučić

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Riječki je fakultet odabran je za sudjelovanje zahvaljujući provedbi trogodišnjeg LIFE Clim'Foot projekta »Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata« koji se proveo u pet europskih zemalja, odnosno u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj



RIJEKA Ekonomski fakultet Sveučilišta u Rijeci jedina je hrvatska organizacija koja sudjeluje na ovotjednoj Clim’Foot konferenciji u Parizu.


Riječki je fakultet odabran je za sudjelovanje zahvaljujući provedbi trogodišnjeg LIFE Clim’Foot projekta »Upravljanje klimom: Provedba javnih politika za izračun i smanjenje ugljikovog otiska poslovnih subjekata« koji se proveo u pet europskih zemalja, odnosno u Francuskoj, Italiji, Grčkoj, Mađarskoj i Hrvatskoj.


Zahvaljujući tom projektu riječki Ekonomski fakultet postao je prva visokoškolska institucija u centralnoj i istočnoj Europi koja je izračunala svoj ugljikov otisak. Koordinator projekta je francuska Agencija za upravljanje okolišem i energetikom ADEME, a hrvatski partner na projektu je Energetski institut »Hrvoje Požar«, dok su voditelji projekta na Ekonomskom fakultetu izv.prof.dr. Saša Žiković i doc.dr. Dejan Miljenović koji će i održati prezentaciju o procesu prikupljanja podataka i izračunu ugljikova otiska u Parizu.  

U okviru projekta izrađen je nacionalni model za izračun ugljičnog otiska poslovnih subjekata, prilagođen hrvatskim uvjetima. Model se temelji na francuskom Bilan Carbone modelu, a usklađen je s međunarodnim standardima te preporukama Europske komisije te je razvijena i nacionalna baza faktora emisije stakleničkih plinova, koja se sastoji od 172 nacionalna faktora. U tijeku je testiranje nacionalnog modela za izračun ugljičnog otiska na desetak odabranih poslovnih subjekata.




Među tim odabranim poslovnim subjektima je i Ekonomski fakultet u Rijeci, koji je uz pomoć Energetskog instituta prvi pripremio sve potrebne podatke i proveo izračun izravnih i neizravnih emisija stakleničkih plinova svih tijekova ljudi, energije i materijala, za koje je fakultet odgovoran ili je o njima samo ovisan. Izračun ugljikovog otiska omogućit će Ekonomskom fakultetu upoznavanje sa strukturom emisija stakleničkih plinova te odabir mjera za smanjenje ugljikovog otiska.


Osim izračuna, projektom je predviđena i izrada Strategije upravljanja ugljikovim otiskom čiji je cilj maksimalno smanjenje ugljikovog otiska poslovnog subjekta po jedinici uloženih financijskih sredstava provedbom odabranih troškovno-učinkovitih mjera, što bi u konačnici dovelo do smanjenja emisija stakleničkih plinova i ublažavanja klimatskih promjena.


Na Ekonomskom fakultetu ujedno ističu da već dugi niz godina osmišljavaju i sudjeluju na programima i projektima vezanim uz održivi razvoj, energetiku i ekologiju te da su i osnivač jedinstvenog interdisciplinarnog MBA studija u jugoistočnoj Europi »Ekonomija energetskog sektora« koji izvodi u suradnji s Energetskim institutom »Hrvoje Požar«.