Udruga Ruka

Riječke mame u vrtiće i škole dovode edukaciju o prevenciji pedofilije. Evo o čemu se radi

Portal Novilist.hr

Foto Roni Brmalj

Foto Roni Brmalj

Odgajatelji, učitelji i djeca na vrlo jednostavan i djeci primjeren način, ovisno o uzrastu, educirali bi se u sklopu projekta o ovom teškom, ali gorućem problemu u Hrvatskoj



RIJEKA Riječki roditelji krajem 2017. godine pokrenuli su se u svezi donošenja Antipedofilskog zakona radi zaštite djece i mladih od seksualnih zlostavljača. Bili su razočarani presudama koje se donose u korist počinitelja. Danas su okupljeni u Udrugu za pružanje podrške žrtvama pedofilije i njihovim obiteljima Ruka. Pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže na njihovoj već trećoj Javnoj tribini “Naša djeca naša budućnost” na temu “Edukacija kao prevencija”, koja će biti održana 23. studenog u 19 sati u Gradskoj vijećnici na Korzu, a pod pokroviteljstvom Grada Rijeke.


Datum nije sluičajno odabran. Naime, 18. studenog obilježava se Dan zaštite djece od nasilja, 19. studenog je dan donošenja Konvencije za zastitu djece od nasilja, a 29. studenog Udruga Ruka navršava godinu dana svoga djelovanja.


Antipedofilski zakon


– U tih godinu dana najviše smo djelovali u smislu donošenja strožeg i pravednijeg Antipedofilskog zakona. Sudjelovali smo na različitim sastancima i sjednicama po ministarstvima i saboru, radi konstantnog kršenja prava djece prema Konvenciji, čija je potpisnica i Republika Hrvatska. Odradili smo i dvije javne tribine, u Rijeci i Osijeku, po pitanju osvješćivanja javnosti o problemu pedofilije, potrebi donošenja strožih kazni, ali i nedostatku prevencije kao takve u Republici Hrvatskoj, po pitanju zaštite djece od seksualnog zlostavljanja, objašnjava predsjednica Udruge Ruka Erika Valić.




Udruga je prva u Hrvatskoj napisala vlastiti Antipedofilski zakon, po uzoru na Marijin zakon iz Srbije, koji se itekako može sprovesti u hrvatskom pravosuđu, no ne postoji politička volja, naglašava Valić.



– S ovim jedinstvenim primjerom zakona upoznati su svi mjerodavni, no u smjeru njegovog donošenja nije se išlo. Odrađeno je kozmetičko “preuređivanje” Kaznenog zakona što žrtvama neće donijeti ništa bolje od dosadašnjeg. No udruga od njega ne odustaje i naći će načina za njegovo daljnje promoviranje, ističe Valić.


Što donosi edukacija?


Na trećoj tribini udruga će upoznati javnost sa prijedlogom uvođenja edukacije kao prevencije u predškolske i školske ustanove, gdje bi se odgajatelji, učitelji i djeca na vrlo jednostavan i djeci primjeren način, ovisno o uzrastu, educirali o ovom teškom, ali gorućem problemu u Hrvatskoj. Prema statistikama MUP-a za 2017. godinu svako peto dijete doživjelo je neki oblik seksualnog zlostavljanja.


Udruga Ruka danas broji 10 aktivnih članova, a uskoro otvara i svoju podružnicu u Zagrebu gdje će za početak imati četiri nove članice. Uz njih, koje će i predstaviti na ovoj tribini, zajedno će nastaviti borbu za one najmlađe, ali i one koji su nakon određenog broja godina odlučili progovoriti.


– Dođite u petak, 23. studenog u 18 sati u vijećnicu grada Rijeke i dajte nam podršku, poziva Erika Valić.