Burna sjednica na Korzu 16

Riječke gradske vijećnike posvađao akademik Petar Strčić

Damir Cupać

Svi gradski laureati nakon burne rasprave dobili su jednoglasnu podršku gradskih vijećnika, jedino je Švorinić glasovao protiv dodjele nagrade za životno djelo Petru Strčiću, uz obrazloženje da se "Strčić deset godina borio protiv povijesnih simbola grada, a sada će primiti nagradu s istim tim simbolima"



Vijećnici HDZ-a ni na ovoj sjednici nisu uvrstili u dnevni red izglasavanje nepovjerenja predsjednici Gradskog vijeća Dorotei Pešić Bukovac. No, ipak je došlo do pomaka kada je riječ o ovoj inicijativi jer je Hrvoje Burić nagovijestio da će početkom sljedećeg tjedna svi vijećnici dobiti taj zahtjev i njegovo obrazloženje. Čini se da vijećnici te stranke nisu čuli za onu narodnu da se željezo kuje dok je vruće pa su još jednom pokazali da ne znaju politički artikulirati inicijativu koju sami pokreću. Valja samo podsjetiti na velike Burićeve najave o smjeni predsjednice koje su neslavno propale prije mjesec dana jer HDZ-ovci ni nakon snažne medijske paljbe nisu uvrstili u dnevni red točku o izglasavanju nepovjerenja.



– Kao stranka ćemo izraziti rezervu prema kandidatu Petru Strčiću. Taj prijedlog me podsjeća na prijedlog Županije koja je nagradu za životno djelo odlučila dodijeliti Katici Ivanišević. Riječ je o kandidatima koji su dobili puno više od sistema nego što su sistemu dali. Strčić se deset godina borio protiv povijesnih simbola grada, a sada će primiti nagradu s istim tim simbolima. Svake godine je aplicirao za sredstva iz gradskog i županijskog proračuna, a nije s njima raspolagao na pošten i racionalan način. Moje je mišljenje da je za tu nagradu bilo kvalitetnijih kandidata, ocijenio je Švorinić.


Kandidatura i rasprava




Bože Mimica (HSS) izrazio je ogorčenje da se raspravlja o osobnom integritetu akademika Petra Strčića i da to radi osoba koja vjerojatno nije pročitala ni jednu njegovu knjigu. Švorinić mu je odgovorio da svatko onaj tko je prihvatio kandidaturu mora prihvatiti raspravu, jer bi sve suprotno značilo uvođenje verbalnog delikta. Najpogođeniji Švorinićevim istupom bio je Ivan Ivaniš.


– Slušati ovakve priče o uvaženom sugrađaninu, akademiku Strčiću, skandalozno je za uši. Ne mogu vjerovati što kolega priča. To u najmanju ruku nije ukusno. Nije lijepo vrijeđati čovjeka i instituciju akademika u ovom Gradskom vijeću. U mojoj 20-godišnjoj vijećničkoj karijeri nisam to doživio, zaključio je Ivaniš. 


Drugi kandidat oko kojega se podigla prašina nije dobio nagradu, a riječ je o Andrei Marsanichu. Švorinić je ocijenio da nije problem što taj prijedlog nije prošao, već u argumentaciji koja se pojavila na sjednici Odbora za javna priznanja. 


– Spomenut je članak koji je Marsanich napisao za Il Piccolo kao razlog nedodjele nagrade. Takav diskurs je sramotan i skandalozan, sramoti odbor i grad. Nakon toga su se pojavili tekstovi o verbalnom deliktu u Rijeci, kazao je Švorinić. 


Neistina i manipulacija


Prije njega u obranu Marsanicha stao je i Dinko Beaković (PGS). 



Vrlo smiono za govornicu Gradskog vijeća istupila je Tea Čaljkušić Mance (HDZ) koja je konstatirala da postoje opravdane sumnje da je Damir Vrhovnik kao predsjednik Šahovskog kluba Rijeka netransparentno raspolagao novcem koji mu je Grad Rijeka izdašno davao. Gradonačelnik Vojko Obersnel poručio je da on takvih saznanja nema, a nju je pozvao da informacije proslijedi  Policijskoj upravi primorsko-goranskoj, Državnom odvjetništvu ili Uskoku. Čaljkušić Mance je obećala da će ona svoj dio posla obaviti, a od gradske vlasti je zatražila pisani odgovor kako se trošio novac u Šahovskom klubu Rijeka od kada je predsjednik Damir Vrhovnik.



– On je osebujna ličnost i mislimo da je trebao dobiti nagradu. Što se tiče njegovoga teksta, u njemu je iznosio činjenice i nije dopustivo da ga se zbog toga anatemizira. Trebalo bi biti više poštovanja prema osobama koje su predložene, a Odbor za javna priznanja mora voditi računa o osobnom integritetu kandidata, poručio je Beaković. 


Član Odbora za javna priznanja i vijećnik HDZ-a Josip Rupčić pojasnio je da podržava odluke tijela u kojemu sjedi, dok je njegova kolegica iz Odbora i vijećnica SDP-a Ana Komparić-Devčić dala puno opširniji osvrt.


– Da je Andrea Marsanich predložen za Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke, sigurno bi je dobio, ali u kategoriji u kojoj je nominiran nije bilo mogućnosti za dodjelu nagrade zbog toga što nije zadovoljavao temeljni kriterij o iznimnom dostignuću u protekle dvije godine. Uvjerena sam da bi Odbor jednoglasno podržao da se Marsanichu dodijeli Zlatna plaketa. Što se tiče optužbi da nagradu nije dobio zbog objavljenog teksta, to je apsolutna neistina i manipulacija. Na prvoj sjednici Odbora smo se dogovorili da ćemo čuvati integritet kandidata, a onda je sa sjednice izašla poluinformacija. Sve što se nakon toga događalo je manipulacija, navela je Komparić Devčić.


Pet sjednica Odbora 


Budući da na sjednici Gradskog vijeća nije bio Denis Pešut iz Liste za Rijeku, branio ga je stranački kolega Danko Švorinić tezom da je sramotno spominjanje novinarskog teksta kao argumenta za nedodjelu nagrade kandidatu.Predsjednica Odbora za javna priznanja Dorotea Pešić Bukovac kazala je da su održali pet sjednica, te da je Marsanich mogao biti eliminiran već na prvoj jer ne spada u kategoriju dobitnika godišnje nagrade za koju je predložen.


– On zaslužuje Zlatnu plaketu Grb Grada Rijeke. Zbog toga smo tražili dopunu prijedloga koju smo dobili na sljedećoj sjednici, ali ona nije sadržavala ništa više od proširenog životopisa. Konstatacije o njegovim tekstovima ne podržavam i samo nanose nepotrebnu štetu Andrei Marsanichu, zaključila je Pešić Bukovac.


Svi gradski laureati nakon burne rasprave dobili su jednoglasnu podršku gradskih vijećnika, jedino je Švorinić glasovao protiv dodjele nagrade za životno djelo Petru Strčiću.