Komunalna infrastruktura

Riječane zanima kako im izgleda susjedstvo: Za uređenje kvartova stiglo više od 500 prijedloga

Ljiljana Hlača

Foto S. Drechsler

Foto S. Drechsler



RIJEKA Na javni poziv koji je početkom travnja raspisao Grad Rijeka, putem kojeg su građani mogli predložiti projekte uređenja i održavanja komunalne infrastrukture na području mjesnog odbora u kojem žive, pristiglo je 455 prijedloga pojedinaca, udruga i predstavnika stanara.


U Gradu očekuju da će prijedloga biti i više s obzirom da će se uvažiti prijedlozi građana koji su zaprimljeni tijekom godine u mjesnim odborima. Procjenjuju da bi u Odjel za komunalni sustav moglo u konačnici biti upućeno na analizu i obradu više od 500 konkretnih prijedloga. Taj će odjel procijeniti mogućnost ostvarivanja pojedinih projekata, s obzirom da se radovi mogu odvijati samo na javnim površinama i zemljištima u vlasništvu Grada.


Na osnovi prijedloga građana za koje se procijeni da ih je moguće realizirati, vijeća mjesnih odbora utvrdit će prioritete, a njih će u konačnici usvajati Gradsko vijeće krajem godine, kako bi se realizirali u 2017. godini. U gradskom proračunu za ovu namjenu svake se godine, još od 2004., osigurava godišnje oko 10 milijuna kuna. Građani tako dobivaju priliku da okoliš u kojem žive usklade sa svojim potrebama, ali i neposredno sudjeluju u kreiranju proračuna tako da i sami odrede za što će trošiti dio javnog novca.




Predlagati su se mogli projekti poput izgradnje dječjih igrališta, uređenja zelenih površina, parkirališta, postave autobusnih čekaonica, postave javne rasvjete, asfaltiranja cesta, uređenja kolnika, izrade nogostupa, uređenja prometnih signalizacija, sanacija divljih deponija i slično.