Ni nebo nije granica

Razglednice iz Kastva putuju raketom u svemir: Radovi mališana u NASA-inoj ekspediciji

Andrej Petrak

Kastavski mališani sa svojim tetama u vrtiću Mavrica / Snimio Sergej DRECHSLER

Kastavski mališani sa svojim tetama u vrtiću Mavrica / Snimio Sergej DRECHSLER

Razglednice s temom slobode koje su načinili kastavski mališani iz Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« bit će izložene u Međunarodnoj svemirskoj postaji na radost astronauta



KASTAV Slikovite razglednice kastavskih mališana bit će poslane u svemir i izložene u Međunarodnoj svemirskoj postaji ISS u zemljinoj orbiti. Riječ je o nastavku projekta Postcard, sad nazvanog, prigodno Postcards to Space, a povezuje kastavske predškolce s dvije umjetnice, jednom iz SAD-a, drugom iz BiH te jednom američkom astronautkinjom, s umjetničkom dušom.


Sve je počelo još  prije nekoliko godina kad se američka umjetnica Maria Lanas zatekla u Kastvu. Ubrzo je počela suradnju s kastavskim predškolcima, zajednički radovi izloženi su i na izložbi u crkvi sv. Trojice, naslovljenoj »Postcards from Kastav«.


Lanas je zatim kastavske predškolce iz Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor« povezala s osnovnoškolcima iz SAD-a u okviru »Projekt Postcards«. Dječji radovi malih Kastavaca bili su izloženi na Danima EU-a u hrvatskoj ambasadi u glavnom gradu SAD-a, Washingtonu, te također u tamošnjoj međunarodnoj zračnoj luci Dulles.




Riječ je bila o kulminaciji jednogodišnjeg rada umjetnice Marie Lanas s učiteljima, odgojiteljima i djecom iz vrtića i osnovnih škola širom svijeta. Čak tisuću i dvjesto djece stvaralo je i razmjenjivalo razglednice, glazbu i video radove.


Tu u priču ulazi američka astronautkinja Nicole Stott koja je izložene radove vidjela u zračnoj luci Dulles. Ubrzo se povezala s Lanas i mališanima te je nastao projekt »Postcards to Space«, u koji se uključila američka svemirska agencija NASA. No, valja spomenuti i treću ključnu osobu ovog projekta, a to je bošnjačka umjetnica Edina Selesković.


Njena putujuća instalacija »Sloboda – između danas i sutra« u rujnu je bila postavljena u Rovinju, a dio instalacije bile su golubice s porukama o slobodi. Poruke su sadržavale razmišljanja djece iz objekta Mavrica, kastavskog Dječjeg vrtića »Vladimir Nazor«.


– Koristili smo predložak razglednice koji je kreirala NASA. S jedne strane nalazi se dječji rad, a na poleđini dječji odgovori na pitanje »Što je to sloboda? objašnjava odgojiteljica Alenka Kulaš, uz koju su u projektu još bile uključene njene kolegice Kristina Weiner, Iva Tuhtan Švaljek i Ivana Rončević.


Zanimljive su poruke kastavskih mališana o slobodi, poput one Tome Eškinje, koji je poručio da je sloboda kad može pojesti slatkog koliko god hoće. Dominik Ljubičić dragim svemirskim ljudima uputio je poruku da je sloboda kad se oslobodiš iz nekog kaveza. Dragi prijatelji astronauti, sloboda je kad ti nitko ne govori što da radiš,  napisala je pak Tonka Orlić.


– Sloboda je plivanje u Jadranskom moru, nošenje japanki na nogama. Ljeto je sloboda, obavijestila je astronaute Lora Turić.


Radovi su već poslani NASA-i i očekuje se njihova skora izložba na Međunarodnoj svemirskoj postaji.