Spomenik kulture

Radovi od 500 tisuća kuna: Traje sanacija južne kule kaštela u Gradu Grobniku

Sanja Gašpert

Kroz idućih godinu dana kula će imati obnovljene zidove, saniran krov i obnovljenu stolariju / foto M. GRACIN

Kroz idućih godinu dana kula će imati obnovljene zidove, saniran krov i obnovljenu stolariju / foto M. GRACIN



Na frankopanskom kaštelu u Gradu Grobniku u tijeku su radovi na sanaciji južne kule. Projekt je vrijedan 500 tisuća kuna, a njegovu važnost prepoznali su Ministarstvo kulture, koje ga sufinancira sa sto tisuća kuna i Primorsko-goranska županija s ukupno 280 tisuća kuna, od kojih se 200 tisuća kuna financira iz Upravnog odjela za regionalni razvoj, infrastrukturu i upravljanje projektima PGŽ-a, a 80 tisuća kuna iz UO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj. Radove izvodi tvrtka Citadela d.o.o. iz Hreljina, a nadzor obavlja Papić biro d.o.o.


– Sanacijom fasade južne kule kaštela Grobnik rješava se ne samo vanjska vizura kaštela, nego i veliki problem s vlagom koja onemogućava dugotrajnije uređenje interijera istoimene kule. Kula je sagrađena na kapeli sv. Jelene i spada u najstariji dio kaštela. S obzirom na njenu veličinu i položaj, ima odlične preduvjete za organizaciju većeg broja i vrsta sadržaja. Godinama su se u njoj odvijala vjenčanja, razne kulturne i zabavne manifestacije. Kroz projekt Putovima Frankopana planira se uređenje kata južne kule kroz formiranje trajnog postava povijesne odjeće i oružja frankopanske straže i uređenje multifinkcionalnog prostora za prezentacije povijesne i kulturne baštine Grobnišćine, kaže načelnica Općine Čavle Ivana Cvitan Polić. Dodaje kako su za taj projekt osigurana sredstva, no, ističe, bez prethodnog uređenja fasade neće biti moguće realizirati projekt koji bi zasigurno privukao ne samo lokalno stanovništvo, nego i turiste iz svih krajeva, čime bi se, smatra Cvitan Polić, značajno pridonijelo revitalizaciji Kaštela, obogaćivanju turističke ponude i razvoju gospodarstva u cijelosti.


U sklopu komunalnih radova, u prvoj fazi poskidala se žbuka koja je godinama dodavana i koja je bila uzrok neprestanih problema s vlagom u prostorima kule, kako u prizemlju u kapeli sv. Jelene, tako i u okrugloj sali na katu kule. Također, srušen je strop na katu radi uvida u stanje krovne konstrukcije. Na svim zidovima prethodno je obavljeno konzervatorsko-restauratorsko istraživanje.




– Obavljen je pregled radova od strane konzervatora koji su uočili nove vrijedne povijesne tragove, čijim će preuređenjem i Kaštel dobiti na još većoj važnosti. Riječ je o kasnogotičkom portalu na katu kule i puškarnici u prizemlju. Tim konzervatora, statičara i građevinaca specijaliziranih za žbuke donio je odluku o privremnoj obustavi radova radi sušenja zidova, a nakon mjesec dana vidjet će se s kojim će se radovima nastaviti. U svakom slučaju, kroz idućih godinu dana kula će imati obnovljene zidove, saniran krov i obnovljenu stolariju, čime će spremno dočekati nove projekte i turiste – kaže Cvitan Polić.