Dijete bez nadzora

RODITELJI ZAPREPAŠTENI Petogodišnjak pobjegao iz vrtića u Viškovu i pješačio do kuće dva kilometra

Andrej Petrak

Ilustracija Novi list

Ilustracija Novi list

Na sigurnosnim kamerama vidljivo je kako se dječak oblači, dvaput pokušava otvoriti glavna vrata vrtića, otvara i otključana dvorišna vrata, a da na sve nitko nije reagirao. U Dječjem vrtiću Viškovo priznaju da se dogodila greška, a udovoljili su zahtjevu roditelja da se odgojiteljica preseli u drugu vrtićku skupinu



VIŠKOVO  Petogodišnji dječak iskrao se iz Dječjeg vrtića »Viškovo«, prošao kroz dvoja vrata, koja su bila nezaključana te hodao gotovo dva kilometra po prometnim cestama do svoje kuće, gdje su ga ugledali susjedi i o svemu obavijestili njegovu majku.


Do trenutka kad je zaprepaštena majka zvala vrtić kako bi ih obavijestila da je dječak otišao iz vrtića prošlo je barem četrdeset i pet minuta, a da nitko u Dječjem vrtiću »Viškovo« nije shvatio da je jedno dijete nestalo.


Na sigurnosnim kamerama vidljivo je kako se dječak oblači, dvaput pokušava otvoriti glavna vrata vrtića, a nakon što je u tome uspio, otvara i otključana dvorišna vrata, a da na sve nitko nije reagirao.




U viškovskom vrtiću priznaju da se dogodila greška, a udovoljili su zahtjevu roditelja da se odgojiteljica preseli u drugu vrtićku skupinu. Ravnateljica Ingrid Lončarić u ime Dječjeg vrtića »Viškovo« izražava žaljenje zbog ovog događaja.


– Samostalni odlazak djeteta iz vrtića dogodio se  u srijedu 20. rujna u jutarnjim satima, o čemu je majka obavijestila dječji vrtić. Po saznanju za događaj Dječji vrtić postupio je sukladno internim aktima i procedurama: obaviješten je osnivač Općina Viškovo i Ministarstvo znanosti i obrazovanja te se postupilo sukladno Sigurnosno-zaštitnim mjerama i protokolima postupanja u rizičnim situacijama i internim aktima vrtića. Neposredno nakon saznanja o nemilom događaju, provedena je timska refleksija odgojiteljica skupine i stručnog tima te  pregled pedagoške dokumentacije skupine. Sazvana je izvanredna sjednica Odgojiteljskog vijeća, roditeljski sastanak skupine koju polazi dijete te izvanredna sjednica Upravnog vijeća. Dijete od ponedjeljka ponovo polazi vrtić – rekla je ravnateljica Ingrid Lončarić.


Izbjeći slične situacije


Napominje da objekt dječjeg vrtića ima uporabnu dozvolu te u skladu s time zadovoljava sve kriterije relevantne za sigurnost djece, no da se razmatraju i dodatne mogućnosti povećanja razine sigurnosti boravka djece u vrtiću te provođenje aktivnosti samozaštite djece, sve s ciljem  kako bi se ubuduće izbjegle ovakve ili slične situacije.


Dječakovi roditelji angažirali su kao pravnog savjetnika Ibrahima Dizdarevića koji i dalje, kaže, nije dobio zadovoljavajući odgovor na pitanje: »Gdje je bila odgojiteljica skoro sat vremena da nije primijetila da je dječak otišao kući?« U javnost su, kaže, odlučili izaći kako bi se pobrinuli da se ovako nešto više nikad ne ponovi.


– Ovdje je zakazao i ljudski i tehnički faktor, počevši od odgojiteljica preko pedagoga pa sve do sigurnosno-tehničke zaštite. Postoji i Pravilnik o radu i drugi podzakonski akti, međutim očito se ne primjenjuju. Po kazivanju vrtića sve posluje prema Državnom pedagoškom standardu. Zakon o pedagoškom odgoju i obrazovanju je jasan te smatram da ga ne treba mijenjati, ali stvar je u tome da ga se treba primjenjivati – objašnjava Ibrahim Dizdarević.


Ulazak bez provjere


Nabrajajući propise navodi da je Pravilnikom o radu radnik dužan poslove obavljati savjesno i stručno, da je u mjerama sigurnosti djece u vrtićima primarni zadatak stalni nadzor nad kretanjem djece, a da se nije poštovala ni mjera sigurnosti na vanjskom prostoru vrtića, koja kaže da stalno treba provjeravati jesu li vrata zaključana.


– Osobno nisam zadovoljan ni time kojom sam lakoćom ušao u vrtić, kroz otključana vrata, bez da je itko provjeravao tko sam i što sam, a i za takve stvari postoji nadzor kretanja osoba u vrtiću – rekao je Dizdarević.


Nije ni njemu i roditeljima, dodaje, cilj da netko od odgovornih dobije otkaz, iako se očito radi o težoj povredi radne obveze, niti im je cilj govoriti o sankcijama, već upozoriti i skrenuti pažnju roditeljima, vrtićima i svima da se ovdje radi o najnezaštićenijim članovima društva.


– Važno je istaknuti kako nema niti može biti krivnje djeteta, nego svi trebaju i trebamo kontinuirano raditi na kontroli, edukaciji i poboljšanju kako ljudskog ponašanja tako i tehničke kontrole, sve u cilju sigurnosti i dobrobiti djece – zaključuje Ibrahim Dizdarević.