Stara vrata

RIMSKI LUK Najstariji riječki arhitektonski spomenik iz antičkog doba u lošem je stanju

Ljiljana Hlača

Foto: Silvano Ježina

Foto: Silvano Ježina



RIJEKA Rimski luk (Stara vrata) nije oštećen, tvrde u Gradu Rijeci. Naime, naš čitatelj snimio je fotografije kamenih blokova posloženih do tog objekta, tvrdeći da oni pripadaju upravo njemu. Razvila se i teorija da je objekt oštećen zbog radova u neposrednoj blizini, sanaciji zgrade u Medulićevoj 1 koja u jednom dijelu datira čak iz 15. stoljeća. Po dojavi, gradske vlasti su izašle na teren i ustvrdile suprotno. Jučer više nije bilo kamenih blokova s fotografije.


Inače, Stara vrata nisu u dobrom stanju. To potvrđuju i konzervatori koji su još prošle godine pokrenuli inicijativu da se ovaj »spomenik« iz antičkog doba obnovi.


– Za tu svrhu dobiveno je 100.000 kuna, a taj će iznos pokriti izradu dokumentacije i hitnu njegovu intervenciju koja se može očekivati uskoro. A onda bi se sljedeće godine krenulo u cijelu konzervaciju luka, najavljuje ravnateljica Konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Bilušić. Radove će obavljati Hrvatski restauratorski zavod.




– Rimski luk je u lošem stanju i smatram da je napravljen veliki propust kad nije obnovljen kada se uređivao Arheološki park – navela je ravnateljica.


Danas je već poznato da je ovaj objekt najstariji arhitektonski spomenik u Rijeci koji je oduvjek privlačio pažnju humanističkih znanstvenika. Struka se uslugasila da je riječ o vratima grada – utvrde Trsatike. Ova teorija je potvrđena kada su 1955. godine otkriveni, te arheološki 1981. godine istraženi ostaci kasnoantičkih zidova na začelju crkve sv. Sebastijana, koja se nalazi na Gomili.