Elitni dio riječke obale

RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (7): Početak gradnje Costabelle čeka se više od šest godina

Damir Cupać

Kostabela je jedan od riječkih prostornih bisera, godinama je bila mrtav kapital, a dolazak češkog investitora izgledao je poput bajke. No, ta bajka još uvijek nije ispisana do kraja, a očito je da će se građani Rijeke i ubuduće kupati na Kostabeli kakva je desetljećima i bila



Prvi gosti u Luxury Resort & Spa Costabella trebali bi ući u turističkoj sezoni 2016. godini. Dakle, već za dvije godine, dok bi prvi kramp u zemlju trebao biti zabijen već za koji mjesec, točnije početkom iduće godine.


Najavili su to Dijana Pažin, predstavnica investitora, te Borjan Brnčić, direktor tvrtke Tre-invest, koja je dio JTH Grupe iz Češke, investitora u novi turistički kompleks na Kostabeli. Realizacijom ovog projekta trebala bi se promijeniti turistička slika Rijeke, ali prije svega promijenit će se lice izuzetno atraktivnog terena uz samo more koji godinama stoji neiskorišten. Riječ je o prostoru za koji Grad Rijeka godinama nije pronalazio rješenje, a samim time niti kupca i investitora – navedeno je u izveštaju koji je Novi list objavio u studenome 2013. godine.


Češki investitor


Kostabela je zaista jedan od riječkih prostornih bisera, godinama je bila mrtav kapital, a dolazak češkog investitora izgledao je poput bajke. No, ta bajka još uvijek nije ispisana do kraja, a očito je da će se građani Rijeke još ljetima kupati na Kostabeli kakva je desetljećima, zapuštenoj i koja je mrtav riječki kapital, iako se gradska vlast voli hvaliti izvanrednim turističkim rezultatima. Čudno je da pored takvog turističkog buma češki investitor nije zasukao rukave i da radovi nisu u završnoj fazi kako bi brojni riječki gosti imali gdje noćiti.





Pročelnik odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam, ekologiju i gospodarenje zemljištem Srđan Škunca podsjeća da je zemljište površine približno 18.000 kvadrata prodano tvrtki TRE-Invest, d.o.o., iz Kastva.


– Spomenuta tvrtka u cijelosti je ispunila svoje obveze. tj. platila je u cijelosti kupoprodajnu cijenu, izradila projektnu dokumentaciju hotela i apartmanskih vila s pratećim sadržajima, ishodila lokacijsku dozvolu i građevinsku dozvolu za izgradnju građevne jame kao 1. faze izvedbe objekta. Mimo ovih obveza, tvrtka je koncesionirala i oko 20.000 kvadrata obalnog pojasa u svrhu izgradnje plaže u funkciji budućeg turističkog kompleksa, te za izgradnju plaže ishodovala potrebne dozvole. Konačno, opisani projekt proglašen je strateškim tj. od interesa za RH, naveo je Škunca.



Na pitanje postoji li u kupoprodajnom ugovoru rok do kojega je investitor dužan početi gradnju, Škunca je odgovorio potvrdno.


– Da, investitor je dužan započeti s izgradnjom do 11. studenog 2017. godine i dovršiti je najkasnije u roku od četiri godine. Prema najavama investitora, radovi bi trebali započeti u ožujku ili travnju ove godine, tvrdi Škunca.



Izvlaštenje zemljišta


Pročelnik pojašnjava da su obveze Grada Rijeke u ovom projektu prelociranje crpne stanice sustava odvodnje, što je obavljeno, te rekonstrukcija dijela Opatijske ceste, odnosno izgradnja trećeg traka za ulaz u hotelski kompleks.



Kronika novije riječke povijesti svjedoči o glavinjanju gradske vlasti kada je riječ o Kostabeli. Taj prostor bio je u zakupu od listopada 1996. godine, a zakupac, tvrtka Edina Delibegovića, ostala je dužna Gradu Rijeci više od dva milijuna kuna. Nakon što je Grad Rijeka vratio u posjed kompleks, godinama se nije mogao pronaći investitor koji bi ga zakupio. Svojevremeno je zanimanje za ovaj projekt pokazao Hotel Bellevue Gorana Štroka. Ugovoren je mjesečni zakup kompleksa od oko 4.000 eura, a s radom je novouređeni komples trebao početi sredinom 2005. godine.


Hotel Bellevue je odustao od zakupa nakon što nije uvažen njihov prijedlog da im se omogući rekonstrukcija, uklanjanje i gradnja novih objekata. Nakon toga se godinama pokušavalo naći rješenje za Kostabelu, a glavno obećanje je bilo da se zemljište neće prodavati. Zanimanja investitora nije bilo za kupnju prava građenja pa je krenula prodaja cijele parcele. No, nije bilo investitora koji bi iskeširali pet milijuna eura. Na kraju balade, krajem 2010. godine oglašena je prodaja 6.000 najatraktivnijih kvadrata, a što je kao izvrsnu priliku prepoznao Tre Invest koji je za nešto manje od dva milijuna eura kupio riječko obiteljsko srebro.




– Rješavanje ove obveze je u tijeku, odnosno, izrađena je potrebna dokumentacija, ishodovane su lokacijska i građevinska dozvola, te provedena parcelacija. U tijeku je postupak izvlaštenja zemljišta duž sjeverne strane ceste za koji očekujemo da će biti dovršen polovicom ove godine. Izgradnju ceste dužni smo izvesti najkasnije do okončanja gradnje hotelskog kompleksa. Ovo je uvjetovano dinamikom radova sa strane investitora. Naime, u tehničkom smislu, rekonstrukcija ceste ne može biti ni pokrenuta ni izvedena prije izgradnje građevne jame budući da se ista dodiruje s trasom Opatijske ceste. Drugim riječima, prije negoli investitor ne dovrši izvedbu građevne jame, Grad i ne može izvršiti svoju obvezu rekonstrukcije ceste, zaključio je Škunca.




RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (6): Lansirna rampa torpeda – Umjesto ponosa, sramota Rijeke


RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (5): Stupići poput stećaka umjesto hrama knjige


RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (4): Priča o Rikardu Benčiću


RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (3): U pet godina najavljena tri znanstveno – tehnološka parka


RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (2): Autobusni kolodvor – Čekali moderni terminal, dočekali tek nadstrešnice


RIJEČKI MUZEJ NEOSTVARENIH OBEĆANJA (1): Potemkinova sela od 500 mil. € na Delti i Porto Barošu