Grad na Rječini

“Punoljetni” gradonačelnik: Na današnji dan prije 18 godina Vojko Obersnel došao je na čelo Rijeke

Edi Prodan

Vojko Obersnel i Slavko Linić / Foto: D. ŠKOMRLJ

Vojko Obersnel i Slavko Linić / Foto: D. ŠKOMRLJ

Vojko Obersnel je na današnji dan »primio ključeve« grada od Slavka Linića i postao gradonačelnikom. Nakon toga uslijedio je nezapamćeni pobjednički niz. Je li to za Rijeku dobro ili loše?



Rekli su da dolazi samo kao »namještenik« Slavka Linića koji je s pozicije riječkoga gradonačelnika odlazio na važniji posao u Vladu. Rekli su da je tek političar koji djeluje na daljinski upravljač, Linićev dakako, te da služi samo tome da traje do trenutka kad padne Račanova Vlada, i Linić se vrati doma, a ostao je punih – osamnaest godina.


»Benigni« Vojko Obersnel pokazao je nakon nekoliko mjeseci adaptacije kako – ne misli tek tako otići. Mada, apsolutno je jasno kako ni njemu samom nije bilo na kraj pameti kako će u gradonačelničkoj fotelji dočekati – punoljetnost.


Na današnji dan, što pokazuje fotografija našeg urednika Damira Škomrlja od 2. ožujka 2000. godine, Vojko Obersnel je »primio ključeve« grada od Slavka Linića i postao gradonačelnikom. Nakon toga uslijedio je nezapamćeni pobjednički niz. Barem kad je riječ o gradonačelničkom mjestu u jednom od najvećih hrvatskih gradova jer se u manjim sredinama takva pojava nerijetko uočava.




Je li to za Rijeku dobro ili loše? Ovisi iz kojeg se kuta gleda. Svježa je krv u mnogim djelatnostima dobro došla, no Obersnel je uporno pobjeđivao tako da je to valjda i – volja stanovnika Rijeke.



Vojko Obersnel je vlast uzeo »vatrogasno«, na kraju jednog Linićevog mandata, da bi na izborima 2001., 2005., 2009., 2013, te naposlijetku 2017. godine pobjeđivao najrazličitije protukandidate. Bilo je tu i drugih krugova, no, realno, veće opasnosti po gubitak vlasti svih ovih godina do punoljetnosti – nije bilo.



I ma koliko često, pa tako i u medijima, uz Rijeku vezivali pojam gospodarske stagnacije, uskoro, 19. travnja slijedi i 25. rođendan grada prema novom teritorijalnom ustroju, pogled unatrag i nije toliko katastrofičan. Na Rivi više nema monstruoznog »Lenčevog« doka 3 nego se privezane uz obalu ljuljuškaju mega jahte, na Trsatu je JNA kasarne zamijenio moderni sveučilišni kampus, infrastruktura sportskih objekata je jedna od boljih u ovom dijelu Europe. Tko je zaslužan: Obersnel, građani ili privreda? Svi po malo.


A i fotografije lijepo pričaju priču o Obersnelovom suživotu s gradom. Razvidno je kako obožava maškaravanje, no ni uživanje u raskošnoj kvarnerskoj gastronomiji mu sasvim sigurno nije strano. Mada, jer sasvim je jasno da je u njegovom slučaju riječ i o velikom lokalpatriotu, zahvaljujući preformatiranju njegovog tijela se jako lijepo okoristila i Riječka industrija odjeće čija je odijela sasvim sigurno često mijenjao.


Bilo kako bilo, Obersnelu je, kao sam tvrdi, ovo posljednji mandat. S punom 21 godinom staža koju će dosegnuti kao čelnik Rijeke na idućim izborima upisat će se u povijest kao jedan od najdugovječnijih gradonačelnika Rijeke svih vremena.



Ono što također dolazi s punoljetnošću je zrelost. Oporba se stoga sada konačno nada kako je Obersnel zreo i za – politički odstrel. Vidjet ćemo. Kada je na današnji dan prije točno 18 godina dolazio na vlast, mnogi su tvrdili kako će »plesati jedno ljeto«, do izbora 2001. godine. A ostao je, za sada, do punoljetnosti.