Uspjeh kardiološkog tima

Prvi u Hrvatskoj: U riječkom KBC-u obavljeni MitraClip zahvati na srcu

Hina

Snimio Sergej DRECHSLER

Snimio Sergej DRECHSLER

Iz riječke bolnice pojašnjavaju da je riječ o vrhunskom transkateterskom endovaskularnom zahvatu na srcu, napravljenom po prvi puta u Hrvatskoj



RIJEKA Kardiološki tim Zavoda za kardiovaskularne bolesti Kliničkog bolničkog centra Rijeka izveo je, tijekom liječenja bolesnica s teškom bolesti mistralnog zaliska, prva tri MitraClip zahvata na srcu u Hrvatskoj.


Iz riječke bolnice pojašnjavaju da je riječ o vrhunskom transkateterskom endovaskularnom zahvatu na srcu, napravljenom po prvi puta u Hrvatskoj.


Ističu da je standardni način liječenja bolesti tog zaliska, koji se nalazi između lijeve srčane pretklijetke i lijeve klijetke, klasična kardiokirurška operacija na otvorenom srcu s otvaranjem prsnog koša. Ako takva operacija nije moguća zbog visokog kirurškog rizika kod starijih bolesnika, s teškim tegobama, slabim srcem i brojnim drugim pridruženim bolestima i stanjima, tada se, naglašavaju, koristi ova minimalno invazivna procedura, u svijetu nazivana MitraClip.




Ta se vrhunska procedura provodi u svrhu smanjenja tegoba, bolje tjelesne sposobnosti i kvalitete života bolesnika. Smanjuju se česte ponovne hospitalizacije zbog zatajivanja srca, koje nastaju kao posljedica »propuštanja« zaliska tj. povratnog mlaza krvi iz lijeve klijetke u lijevu pretklijetku, što nepotrebno opterećuje rad srca i slabi ga.


Prva tri MitraClip zahvata u Hrvatskoj obavio je kardiološki tim u kojem su bili liječnici: David Gobić, Tomislav Jakljević, Ivana Smoljan i Aleksandra Šustar. U anesteziološkom timu bili su liječnici Jozefina Šuljić-Plazibat, Jurica Juranić i Dino Mijatović, a medicinske sestre instrumentarke bile su: Ružica Višnjovski, Morena Kvaternik, Pavica Stanišić i Iva Capan.