Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 26° 1
Sutra: 26° 26° 1
22. srpnja 2019.
Ispis članka: Provaljeno u stanove Olivera Frljića i njegove djevojke: 'Ovo je poruka što bi mi se moglo dogoditi sljedeće' - Novi List

NoviList.hr

Provaljeno u stanove Olivera Frljića i njegove djevojke: 'Ovo je poruka što bi mi se moglo dogoditi sljedeće'

Nova dimenzija prijetnji

7. ožujak 2016 08:51

Napisao: Portal Novilist.hr

Iako se fizičko nasilje još uvijek nije dogodilo, za ovaj novi ciklus zastrašivanja koji je uperen i protiv mojih bližnjih, držim odgovornima upravo predsjednicu i političku partiju iz koje dolazi, izjavio je jutros Oliver Frljić

Foto S. Drechsler

Intendant riječkog HNK Ivana pl. Zajca jutros se javnosti obratio priopćenjem u kojem navodi kako su učestale prijetnje kojima je izložen, ovaj vikend dobile svoju novu dimenziju. U petak je, naime, prvo provaljeno u stan njegove djevojke u Zagrebu, a u nedjelju je otkrio da se isto dogodilo i s njegovim stanom.

- Jasno je da ovdje ne može biti riječi o nikakvoj slučajnosti, već o jasnoj poruci što bi se moglo dogoditi sljedeće ukoliko nastavim sa svojim javnim djelovanjem. Očigledno svi dosadašnji načini zastrašivanja - od anonimnih prijetećih pisama, od kojih je jedno sadržavalo fotografiju na kojoj je bio namontiran prizor odsijecanja moje glave, preko ljetošnje opsade riječkog HNK od strane ratnih veterana i navijača koji su unisono skandirali da će mi se napiti krvi, višekratnih dojava da je u kazalištu postavljena bomba ili nedavnog vinkovačkog grafita "Smrt Oliveru Frljiću" - nisu urodili željenim plodom, pa je Nepoznati Netko odlučio ući i u moju privatnu sferu, kaže Frljić.

Intendant navodi kako su "zeleno svjetlo" onima koji se žele obračunati s njim dali Tomislav Karamarko sa svojim predizbornim obećanjem "da će riječki HNK ponovno učiniti hrvatskim i narodnim kad osvoji vlast" i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović s nedavnim pismom.

- Gotovo da bode u oči koliko je ovaj zadnji čin u suglasju sa svim onim što u javnom prostoru protiv mene govori HDZ. Ukoliko ne postoje institucionalni mehanizmi kojima bi me ova stranka i njezini sateliti mogli smijeniti s funkcije koju trenutno obavljam, onda uvijek postoje oni neinstitucionalni - udariti na obitelj ili djevojku. U više navrata sam rekao da ću upravo predsjednicu Kolindu Grabar-Kitarović držati odgovornom ukoliko se nakon njezinog huškačkog pisma dogodi eskalacija fizičkog nasilja. Iako se fizičko nasilje još uvijek nije dogodilo, za ovaj novi ciklus zastrašivanja koji je uperen i protiv mojih bližnjih, držim odgovornima upravo nju i političku partiju iz koje dolazi. Njihovo javno djelovanje već duže vrijeme potiče atmosferu netolerancije i mržnje, medijskog nasilja, a erupcija fizičko nasilje pitanje je dana. Nažalost, imamo vlast koja vodi specijalni rat protiv svojih građana, piše u priopćenju Frljić, dodajući kako je nakon otkrića provale sinoć, u više navrata policajcima koji su vršili uviđaj govorio o prethodnoj provali, gotovo u identičnoj izvedbi, svim prijetnjama kojima je izložen i sumnji da se radi o planskom zastrašivanju.

- Također sam ih molio da kontaktiraju dežurnog krim-inspektora i obavijeste ga o tome, ali su mi rekli da moram, ukoliko imam takve sumnje, otići sam u policijsku postaju i to prijaviti. U policijskoj postaji su mi dežurni krim-inspektori, umjesto da naprave uviđaj i skupe eventualni dokazni materijal, objašnjavali razliku između uvrede i prijetnje. Tako sam naučio da, kad mi netko na ulici dovikne "Frljiću, četniče", to predstavlja uvredu, a kad mi pak netko prijeti da će mi se napiti krvi, to se već može kvalificirati kao prijetnja. Iako sam im detaljno objašnjavao kontekstu i sve što mi se događalo, nisam dobio nikakvu policijsku zaštitu. Gospodine Orepić, nadam se da će se stvari malo promijeniti kad me sljedeći put netko fizički napadne, zaključio je Frljić.