Grad: Rijeka (DHMZ)
Danas: 23° 4
Sutra: 23° 23° 4
24. listopada 2019.
Ispis članka: Prof. dr. Štimac predstavio knjigu "Debljina - klinički pristup": Ako želite doživjeti stotu, nemojte biti debeli - Novi List

NoviList.hr

Prof. dr. Štimac predstavio knjigu "Debljina - klinički pristup": Ako želite doživjeti stotu, nemojte biti debeli

Problem preuhranjenosti

15. prosinac 2016 21:53

Napisao: Barbara Čalušić

Knjigu na 460 stranica i sedam poglavlja napisalo je 54 autora. Svoje priloge dali su stručnjaci s raznih područja, a svoj stručni pogled na debljinu dao je i niz liječnika različitih specijalnosti

Predstavljanje stručne knjige »Debljina – klinički pristup« / snimio I. TOMIĆ

Nema debelih stogodišnjaka pa ako želite doživjeti stotu, nemojte biti debeli, poručio je jučer na predstavljanju knjige »Debljina – klinički pristup« njezin urednik prof. dr. Davor Štimac.

Knjiga je predstavljena u okviru dana Medicinskog fakulteta u Rijeci, a predstavlja radove koje je na 460 stranica i sedam poglavlja okupilo čak 54 autora. Svoje priloge dali su stručnjaci s raznih područja, a svoj stručni pogled na debljinu dao je i niz liječnika različitih specijalnosti.

– U Hrvatskoj je postotak preuhranjenih, dakle onih osoba čiji je indeks tjelesne mase veći od 25, trenutno oko 60 posto. Pritom je debljina prvi preventabilni uzročnik smrti koji je s tog mjesta istisnuo pušenje, a globalni je cilj zaustaviti povećanje broja debelih ljudi u svijetu, rekao je Štimac koji je kao posebno zabrinjavajuću činjenicu naveo kako raste broj pretile djece i adolescenata.

– Fenomen zemljopisno bliske nam Italije gdje je broj pretilih odraslih među najnižima u Europi uz istodobno najveći broj pretile djece zastrašujuće nagoviješta što će nam se dogoditi sljedećih godina. Naime, dok je broj pretile djece najveći u mediteranskim zemljama najveći se porast pretile djece bilježi u istočnoeuropskim zemljama, dodao je Štimac.

Recenzenti knjige akademik Daniel Rukavina, prof. dr. maja Radman i prof. dr. Jasna Lipozenčić jednoglasno su konstatirali da je riječ o stručnoj knjizi koja se pritom čita u dahu. Akademik Rukavina pohvalio je koncept same knjige koja pritom prediđa trendove ove epidemije i nudi razne koncepte za njihovo rješavanje. Trenutno se razvijaju brojne terapijske metode liječenja debljine, a jedna od njih je i kapsula koja u sebi sadrži kirurške alate u obliku enzima.

– Za knjigu je najvažnije da bude čitana, a ovu toplo preporučam jer je pisana inovativno, nudi najnovije spoznaje i nove smjerove sagledavanja ove problematike, poručio je akademik Rukavina.

Inače, nizu autora u ovoj se stručnoj knjizi pridružio i poznati karikaturist Ivan Mišković koji je ilustrirao knjigu.