Općina Čavle nastavlja ulagati

Problemi s odvodnjom u grobničkom kaštelu bit će riješeni sljedeće godine

Sanja Gašpert

Uskoro će biti gotova projektna dokumentacija, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača i početak radova. Očekujemo da bi taj projekt mogao stajati između 300 i 400 tisuća kuna. Ove godine obavit ćemo dio radova, a ostatak završiti sljedeće godine, kaže savjetnica načelnika Općine Čavle Nada Luketić



GRAD GROBNIK Općina Čavle iz godine u godinu izdvaja značajna proračunska sredstva za kontinuirao održavanje i revitalizaciju frankopanskog Kaštela u Gradu Grobniku, a ove je godine u planu rješavanje problema s odvodnjom, posebice istaknutog za vrijeme velikih kiša.


– Uskoro će biti gotova projektna dokumentacija s troškovnikom, slijedi raspisivanje natječaja za izvođača radova i početak prvih radova. Očekujemo da bi taj projekt mogao stajati između 300 i 400 tisuća kuna, iako ćemo točan iznos znati nakon što projektna dokumentacija bude završena. Ove godine obavit ćemo dio radova, a ostatak završiti sljedeće godine, kaže savjetnica načelnika Općine Čavle Nada Luketić.


Dodaje kako se svi građevinski i drugi zahvati na ovom drevnom Kaštelu obavljaju u dogovoru i prema dozvolama konzervatora te u suradnji s Primorsko-goranskom županijom i Ministarstvom kulture Republike Hrvatske.


Putevima Frankopana




– Pet godina Kaštel je bio uvršten u županijski projekt »Putevima Frankopana«, pa smo imali i financijsku pomoć Županije. Posljednje dvije godine, otkako projekt više nije aktualan, takvu pomoć nemamo, ali očekujemo nastavak suradnje.


Inače, već nas godinama u našim projektima na Kaštelu podupire Ministarstvo kulture, u suradnji s kojim smo tijekom 2013. i 2014. godine uredili ulazne kule i dio zidova, za što je izdvojeno 350 tisuća kuna, ističe Luketić, dodajući kako Općina Čavle planira i daljnji nastavak sanacije i revitalizacije Kaštela, a koji će se provoditi i nadalje uz dozvole konzervatora te sukladno financijskim mogućnostima općinskog proračuna. Naime, riječ je o povijesno značajnom i vrijednom objektu koji zahtijeva znatna ulaganja te se njegova rekonstrukcija nikako ne može obaviti u kratkom roku.


Okrugla dvorana


Posljednji veći zahvat na grobničkom Kaštelu bilo je kompletno uređenje Sokolane u prizemlju, koja se danas koristi kao višenamjenski objekt za održavanje kulturno-zabavnih, sportskih i svih drugih događanja, a posebice je značajna iz razloga kada su se najavljene manifestacije u atriju Kaštela zbog iznenadne promjene vremena morale seliti u zatvoreni prostor, što je do sada bio slučaj u Dom kulture u Čavlima.


Na katu je okrugla dvorana, koja se u posljednje vrijeme, otkako je uređena Sokolana, manje koristi, a tu su i dvije prostorije Zavičajnog muzeja sa starinama grobničkog područja, Galerija suvremene likovne umjetnosti i prostori Katedre Čakavskog sabora Grobnišćine. U prizemlju Kaštela je dio podruma, koji su očišćeni, ali im je potrebno detaljnije uređenje, međutim, pogodni su za korištenje, posebice za Dane vina. Također, u prizemlju je i ugostiteljski objekt koji je već duže vrijeme izvan upotrebe. Međutim, prema riječima Luketić, Općina je nedavno ponovno izmijenila uvjete najma kako bi privukla potencijalne ugostitelje, s obzirom da je važnije da objekt bude u funkciji, nego da je prazan.