Makedonistika

Priznanje riječkom Sveučilištu: Povelja za afirmaciju makedonskog jezika, književnosti i kulture

Ingrid Šestan Kučić



RIJEKA Sveučilište svetog Ćirila i Metoda iz Skoplja u povodu obilježavanja svoje 50. obljetnice Sveučilištu u Rijeci dodijelilo je Priznanje za promociju i afirmaciju makedonskog jezika, književnosti i kulture. Naglašavajući da je iza Povelje koja predstavlja čast za riječko Sveučilište dugotrajan rad na razvijanju makedonistike te makedonsko-hrvatske suradnje u području kulture, jezika i književnosti, rektorica Sveučilišta prof. dr. Snježana Prijić Samaržija  je na konferenciji za novinare istaknula kako je stupanj razvijenosti te suradnje rijetka pojava ne samo u Hrvatskoj, nego i šire.


– Makedonistika se u Rijeci razvija još od 1982. godine, dakle i prije postojanja Filozofskog fakulteta, a suradnja s makedonskim ustanovama puno je šira od same makedonistike. Nagli skok ta je suradnja doživjela u vrijeme rektora akademika Daniela Rukavine te prorektora prof. dr. Gorana Kalogjere, a kruna je bilo osnivanje Lektorata za makedonski jezik i književnost – kazala je rektorica.


Dodajući da bi bez Filozofskog fakulteta i prof. dr. Kalogjere, koji je voditelj lektorata i počasni konzul Republike Makedonije, dobivanje Povelje bilo nemoguće, rektorica je navela cijeli niz makedonskih nagrada koje je tijekom rada dobio prof. dr. Kalogjera, dok je dekanica Filozofskog fakulteta prof. dr. Ines Srdoč Konestra istaknula doprinos Lektorata u zbližavanju dviju kultura i naroda. Prema riječima prof. dr. Kalogjere ovo je prvi put da jedno sveučilište dobiva takvo priznanje.– Riječki Lektorat makedonskog jezika je najmlađi i ove godine obilježava 10 godina postojanja, a u proteklih osam godina pohađalo ga je gotovo dvije tisuće studenata. Lektorat je napravio velik posao jer osim nastavničke, ima i izdavačku djelatnost, a ostvarena je i suradnja Filozofskog fakulteta s nacionalnim manjinama – kazao je prof. dr. Kalogjera.

Ujedno je podsjetio i da Sveučilište svetog Ćirila i Metoda iz Skoplja u svojoj organizaciji ima i Seminar za makedonski jezik i kulturu, utemeljen s ciljem promoviranja makedonskog jezika, književnosti i kulture diljem svijeta. Od utemeljenja Republike Makedonije ovaj Seminar ima vrlo važnu ulogu, s obzirom na negiranje makedonskog jezika kao zasebnog slavenskog jezika. Svake se godine na Ohridu organiziraju radionice za makedonski jezik, na koje se pozivaju slavisti iz cijelog svijeta na izučavanje makedonskog jezika i kulture, kako bi ga isti mogli promovirati u svojim sredinama, a Sveučilište u Rijeci uključilo se 1985. godine.