Za priznanje ga predložio HDZ

Priznanje homofobnom župniku posvađalo SDP-ovce: ‘Neki se prave da presude nije bilo’

Tihana Tomičić

snimio Ivica Tomić

snimio Ivica Tomić

Podsjetimo, Jurčević je u ožujku 2011. godine osuđen na Općinskom sudu u Rijeci na uvjetnu kaznu zatvora od tri mjeseca s rokom kušnje od godinu dana zbog toga što je na svom blogu poticao na nasilje i mržnju. Zbog govora mržnje na blogu protiv Jurčevića je kaznenu prijavu podigla lezbijska organizacija Kontra. 



RIJEKA – Odluka Gradskog vijeća Kastva da se nagrada za životno djelo ove godine dodijeli velečasnom Franji Jurčeviću, osuđenom zbog homofobnih ispada, očekivano je izazvala niz reakcija. Iako Kastavci znaju za socijalnu inteligenciju svog popularnog župnika, kod kojeg se uvijek fešta, pjeva, jede i pije, te je očito nagrađuju, Jurčević zapravo izaziva opću sablazan u Hrvatskoj svojim političkim stavovima.


Što je najbizarnije, za odluku su zajedno glasali praktički svi vijećnici, i iz HDZ-a koji je bio predlagač, a i iz SDP-a, koji je u Kastvu vladajuća stranka.


Bolesni i perverzni


No, u redovima SDP-a nisu svi oduševljeni time. Tako je odluku jučer na društvenim mrežama komentirao i zastupnik Peđa Grbin, koji je podsjetio na sudsku presudu:




– Sudsko vijeće kojim je predsjedala sutkinja Ivanka Maričić Orešković proglasilo je Jurčevića krivim zbog članaka »Beogradski poučak« i »Koliko mi je poznato do sada niti jedan novinar u Hrvatskoj nije osudio perverzije lezbijki i homoseksualaca u Španjolskoj«, objavljenih na njegovom blogu 10. studenog 2010. godine, ustvrdivši da je diskriminirao, poticao na diskriminaciju i uznemiravao po osnovi spolne orijentacije nazivajući LGBT osobe »bolesnima«, »perverznima«, »besramnim jadnicima«, »osobama bolesnih usmjerenja«, »nenormalnima«, »perverznim i nastranim osobama«.


Na naše jučerašnje pitanje da komentira činjenicu kako je iza ove odluke stao i SDP, Grbin je rekao:


– U presudi je sve rečeno, i nagrada ide na dušu onima koji se prave da presude i njegovog govora mržnje nije bilo – kazao nam je Peđa Grbin.


Podsjetimo, Jurčević je u ožujku 2011. godine osuđen na Općinskom sudu u Rijeci na uvjetnu kaznu zatvora od tri mjeseca s rokom kušnje od godinu dana zbog toga što je na svom blogu poticao na nasilje i mržnju. Zbog govora mržnje na blogu protiv Jurčevića je kaznenu prijavu podigla lezbijska organizacija Kontra. Općinsko državno odvjetništvo u Rijeci protiv Jurčevića je podnijelo optužni prijedlog zbog kaznenog djela rasne i druge diskriminacije, a Općinski ga je sud proglasio krivim zbog javne diskriminacije na osnovi spolnog opredjeljenja.



Oko kastavskog župnika očitovao se i Forum žena SDP-a, čije priopćenje prenosimo u cijelosti. Potpisala ga je predsjednica Foruma žena Maja Sporiš.


“Socijaldemokratski forum žena SDP-a ima potrebu otvoreno i javno se usprotiviti odluci Gradskog vijeća Grada Kastva i vijećnica i vijećnika SDP-a u navedenom Vijeću koji su glasali za prihvaćanje odluke da se nagrada Grada za životno djelo dodijeli lokalnom župniku, Franji Jurčeviću.


Kako navode mediji, u obrazloženju je navedeno da se nagrada dodjeljuje, između ostaloga, „zbog dugogodišnjeg rada i snažne osobnosti“ župnika, no, moramo priznati da je najmarkantniji produkt tog „dugogodišnjeg rada“ uvjetna osuda župniku za homofobiju i vrijeđanje osoba istospolne seksualne orijentacije, kao i poticanje na nasilje i otvoreni govor mržnje.


Homofobija, govor mržnje i poziv na nasilje nisu jedini kuriozitet na blogu navedenog župnika. „Snažnu osobnost“ ocrtavaju i šokantni stavovi o prihvatljivosti ustaštva i fašističkog ustaškog pozdrava, negiranja zločina u Jasenovcu te generalno gledano ozračje prostakluka u komunikaciji i iznošenju stavova.


Takva osoba ne samo da je krajnje neprihvatljiva za dodjelu nagrade, već netko koga suvremena politika te razumne političarke i političari dostojni svoje funkcije moraju najoštrije osuditi i od njega se ograđivati.


SDP je stranka koja antifašizam, zalaganje za različitosti, ljudska prava i prava LGBT osoba na vrhu svoje političke agende ima od osnivanja. Te vrijednosti nisu deklaratorne naravi – Vlada SDP-a donijela je zakone koji reguliraju širenje prava osoba istospolne seksualne orijentacije. Te su vrijednosti u Forumu žena i SDP-u vrijedile, vrijede i vrijedit će.


Zato Socijaldemokratski forum žena SDP-a apelira na vijećnike i vijećnice SDP-a u Gradskom vijeću Kastva da hitno iniciraju povlačenje navedene odluke i tako zaustave sramotne posljedice koje ona uzrokuje po sve nas.”



Mjesec dana kasnije i Županijski sud u Rijeci proglasio ga je krivim za diskriminaciju i uznemiravanje LGBT osoba. Sud mu je zabranio daljnje pisanje tekstova na blogu, a također naložio da ukloni sporne tekstove sa svoje stranice. No, i druge skupine su bile na udaru bloga ovog župnika – polemizirao je s brojem žrtava u Jasenovcu, ustvrdivši »ogromno krivotvorenje i napuhavanje srpskih, židovskih i romskih žrtava, a potpuno negiranje Hrvata«.


Homofob i humanist


Čak je išao toliko daleko da je izjavio i ovo:


– Osobno mi je i drago da se domoljube poistovjećuje s ustašama jer ustaše su se doista borili samo i isključivo za slobodnu Državu Hrvatsku. Prošle godine, čak je zakasnio na vlastitu misu jer je ugostio pjevača Marka Perkovića Thompsona koji je dan ranije imao koncert u Kostreni.No, sve to, čini se, Kastavce baš i ne brine jer su redom podržali upravo HDZ-ov prijedlog da se baš njega nagradi za – životno djelo. U Gradskom vijeću Kastva HDZ i SDP imaju po četiri vijećnika, jednako kao i Akcija mladih, PGS ima dvije ruke, a po jednu IDS i nezavisni. Dakle, odluka se mogla izglasati i bez glasova SDP-ovaca, no očito je da se kastavska kohabitacija između raznorodnog vijeća i izvršne vlasti koju drži SDP, sada potvrdila i na Jurčeviću. Samo jedna SDP-ovka, Mirela Kos Smojver, bila je suzdržana.

– Velečasni Jurčević dio je jedne institucije, Crkve, i ima određenu ulogu u društvu, odnosno u našoj lokalnoj zajednici. Ova nagrada sigurno nema nikakve veze s njegovim blogom, o kojemu su institucije rekle svoje, i osudile ga. Moji osobni stavovi o tim temama dijametralno su suprotni od Jurčevićevih. Ali, on je nagrađen za svoje djelovanje u lokalnoj zajednici, gdje je u 40 godina napravio i jako mnogo dobroga. Primjerice u ratu je imao sklonište za izbjeglice, sakupljao je zajedno s Caritasom kamione i kamione hrane i pomoći. S Gradom je uvijek bio kooperativan, primjerice bez naknade je ustupio niz zemljišta u vlasništvu Crkve za naše infrastrukturne projekte. Čujte, Crkva ga nikada nije isključila ni opozvala, a osobno sam se uvjerio da velečasni Jurčević svakome tko mu pokuca na vrata prvo ljudski pomogne, a onda možda održi neke svoje bukvice – kaže gradonačelnik Kastva, SDP-ovac Matej Mostarac.


Osobno, kaže, ne sudjeluje na Jurčevićevim misama, a za blagdana također ne ide osobno na čestitavanja k njemu, nego mu pošalje kurtoazno pismo čestitke. No zna da je Jurčević omiljen među ljudima u Kastvu.


– Ljudi se k njemu u Kastav dolaze ženiti iz svih krajeva Hrvatske, to je činjenica – kaže Mostarac.


Na primjedbu da je prijedlog mogao proći i bez SDP-ovih ruku, kaže kako SDP nije imao svoj kontraprijedlog, a i da su se vijećnici vjerojatno rukovodili činjenicom da mu je sa 75 godina već i zdravlje malo narušeno, pa su htjeli iskazati priznanje za aktivnost u zajednici, bez obzira na sve. – Kako netko može biti humanist, a i homofob istovremeno, u to ne bih ulazio – zaključuje SDP-ovac Mostarac.